Ο διαχωρισμός μεταξύ Χρυσής Αυγής και 17Ν που επιχείρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τη Ν.Δ να επισημαίνει πως ουσιαστικά διαφοροποιεί τις εγκληματικές οργανώσεις «σε κακές και λιγότερο κακές». Η προσπάθειά του να ανασκευάσει όμως πέφτει πλέον στο κενό. Πολύ δέ περισσότερο μετά την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του.

Συγκεκριμένα ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος μιλώντας την Τρίτη στο  ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή υποστηρίζοντας  πως σε αυτή  θα πρέπει να υπάρχει «σαφής αναφορά στον ναζιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος».

Απαντώντας δέ σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση που η 17Ν ή μέλη της κατέβουν σε εκλογές δήλωσε ότι  «η “17Ν”, οποιαδήποτε ακροαριστερή οργάνωση, όσο απεχθής κι αν μας φαίνεται η πρακτική της, δεν έχει στον πυρήνα της τη ναζιστική ιδεολογία».

«Δεν θα υπερασπιστώ τις ακροαριστερές μεθόδους» είπε προσθέτοντας όμως οτι οι οπαδοί ή οι νοσταλγοί της 17Ν «Είναι μια κατηγορία πολιτών που έχουν μια στρεβλή, άλλη αντίληψη για την οποία η δημοκρατία αμύνεται και έχει τα μέτρα της»

Η αντίδραση της ΝΔ

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «Ο Βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ουσιαστικά διαφοροποίησε τις εγκληματικές οργανώσεις σε κακές και λιγότερο κακές, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ένα κόμμα της τρομοκρατικής οργάνωσης “17Ν” δεν θα ήταν εξίσου προβληματικό για τη Δημοκρατία μας με το κόμμα Κασιδιάρη, αν έμπαινε στα ψηφοδέλτια! Λες και οι δολοφονίες ανθρώπων μπορούν να δικαιολογούνται από το ιδεολογικό πρόσημο που βάζει ο δολοφόνος»

Και καταλήγει σημειώνοντας πως «Με τέτοιου είδους τοποθετήσεις, τις διαδηλώσεις υπέρ του Κουφοντίνα και δηλώσεις στελεχών του ότι η 17 Νοέμβρη είχε ιδεώδη υπέρ του ανθρώπου, ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά προσβάλλει τα αισθήματα του δημοκρατικού κόσμου. Και με τις κραυγές για αγριάδες και τις απειλές για τη “δεύτερη φορά που θα ‘ναι αλλιώς”,  δείχνει ότι μένει προσκολλημένος σε εποχές που η ελληνική κοινωνία έχει αφήσει πίσω της».

Προσπαθεια ανασκευής

Μετά τις αντιδράσεις ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος υποστήριξε ότι  «Το σχόλιο που έκανα, όπως το ανέφερα εξ αρχής, σχετικά με την προτεινόμενη από εμάς ρύθμιση, είναι σαφές. Μιλάει για όποιον διεγείρει, προτρέπει σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις κ.λπ., καθώς επίσης και κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί ακόμη και πρωτοδίκως για τα εγκλήματα των άρθρων 187 ΠΚ και 187Α του Π.Κ. Είναι σαφές δηλ. ότι συμπεριλαμβάνει και τρομοκρατικές, εγκληματικές οργανώσεις. Άρα, οτιδήποτε άλλο φημολογείται, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια»

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τα όσα αναφέρονται είναι αυτά που ο ίδιος δήλωσε. Επίσης, το γεγονός πως η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ δεν καθιστά αποτρεπτική τη συμμετοχή σε εκλογές ατόμων που είτε ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης είτε ως μέλη τρομοκρατικής έδρασαν χωρίς να έχουν συστήσει… κόμμα δείχνει τη λογική που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.