Ουδείς γνωρίζει αν ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας την προηγούμενη εβδομάδα την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη περίμενε άλλο αποτέλεσμα. Ούτε αν περίμενε να δημιουργηθούν ρωγμές ή να διαμορφωθεί μια εικόνα προς τα έξω που να προκαλεί φθορά και να δύναται να διατηρήσει στο προσκήνιο το αφήγημα των παρακολουθήσεων.
Τα όσα είπε όμως στο Ζάππειο αναφορικά με τους βουλευτές της ΝΔ και την στήριξη τους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνουν μια απελπισία και έναν πανικό που δύναται να συνδεθεί μόνο με την επικείμενη ήττα στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα οι αναφορές του στους 156 βουλευτές και στην ψήφο τους εγείρουν και ερωτήματα ως προς το πως ο ίδιος βλέπει το πολίτευμα της χώρας και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που νομοθετεί. Η αμφισβήτηση της λειτουργίας της Βουλής αποτελεί προσπάθεια εκτροπής και δημιουργίας κλίματος αποσταθεροποίησης.
Το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η Βουλή δεν είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν μπορεί να βάλει τους βουλευτές να ξαναψηφίσουν επιβάλλοντας το αποτέλεσμα που αυτός επιθυμεί, όπως έκανε για παράδειγμα τον Οκτώβριο του 2016 σε εκείνο το αλησμόνητο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τότε ήταν στην κυβέρνηση.
Τι είχε συμβεί; Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εισηγηθεί στην ποσόστωση του 25% των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να μην προσμετρώνται οι βουλευτές, αλλά μόνον όσοι έχουν κυβερνητική θέση. Στην ψηφοφορία που είχε γίνει η πρόταση Τσίπρα δεν είχε εγκριθεί με αποτέλεσμα να σηκωθεί ο ίδιος και να ζητήσει να ξαναψηφίσουν τα στελέχη του κόμματος.
«Ουσιαστικά το σώμα – καλώς έκανε αν το έκανε έτσι- αποφάσισε απολύτως κόντρα στην εισήγησή που έκανα εγώ. Το σώμα αποφάσισε ότι μόνο 30 εκ των βουλευτών και υπουργών και γενικών γραμματέων θα είναι στην ΚΕ των 150. Αν είναι αυτή η βούληση του Συνεδρίου, πάσο! Αλλά να ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Εγώ ζητώ σ’ αυτό το θέμα, να μην το περάσουμε ρουτίνα και να γίνουν δύο τοποθετήσεις υπέρ, δύο κατά και να ξαναψηφίσουμε» είχε πεί ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος.
Και έτσι έγινε. Τα στελέχη ξαναψήφισαν, «κατάλαβαν» τι έκαναν και η πρόταση εγκρίθηκε. Όμως άλλο το συνέδριο άλλο η Βουλή και η ψήφος των βουλευτών που δεν άρεσε στον Τσίπρα ο οποίος τώρα δηλώνει πως δεν δικαιούνται να έχουν αυτή τη θέση ζητώντας να γίνουν εκλογές για να αποφασίσουν οι πολίτες.
Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας αν δεν του αρέσει και η άποψη των ψηφοφόρων…