Το 2018 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προκειμένου να παρεμποδίσει την εφαρμογή των νόμων που οι πρώην σύντροφοί του είχαν θεσμοθετήσει προκειμένου να διενεργούνται ταχύτερα οι πλειστηριασμοί. Η σκάλα που έπαιρνε για να ανέβει στην κλούβα που έκλεινε την είσοδο προς τα συμβολαιογραφικά γραφεία που είχαν αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είχε γίνει viral.
Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου
Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας ξεκινήσει σειρά… ανένδοτων εμφανίζεται έτοιμος να πάρει τη… σκάλα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και να βγεί μπροστά με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», με το οποίο έκανε καριέρα φτάνοντας μέχρι την καρέκλα του πρωθυπουργού, όπου όμως νομοθέτησε, έχοντας φέρει και ένα τρίτο μνημόνιο τα εξής:
1. Την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017, με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος να δηλώνει, στις 30 Ιουλίου 2017, ότι «Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους». και τον πρώην υπουργό του κ. Μάρδας να κατηγορεί, στις 3 Δεκεμβρίου 2017, τη ΝΔ λέγοντας ότι «Κακώς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας νομοθετούσαν την προστασία της 1ης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (…). Αν η Νέα Δημοκρατία είχε ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ομαλά».
2. Τις διώξεις όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2017, έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
3. Είχε προηγηθεί ο νόμος 4354/2015, με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθόριζε πως οι αδειοδοτούμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων.
4. Τον Φεβρουάριο του 2019 κατήργησε την προστασία της 1ης κατοικίας
Επίσης η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα
1. Δεν θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα από την πλευρά των πιστωτών στην αποδοχή των ρυθμίσεων που προτείνονταν.
2. Δεν νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν τα δάνειό τους κατά τη μεταβίβαση των απαιτήσεων σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Μάλιστα και για το θέμα αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριζε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 πως: «Η Κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds. Δεν θα το θέσω γιατί δεν είναι λογικό».
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το νόμο για τα funds και την εξαγορά δανείων χωρίς ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει να τα εξαγοράσει σε χαμηλότερη τιμή το να εμφανίζεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και να κουνά το δάχτυλο στη σημερινή κυβέρνηση μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί και μόνο ως επιχείρηση εξαπάτησης, εκ νέου, μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Πολύ δέ περισσότερο όταν ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που ουσιαστικά έδωσε τη δυνατότητα συλλήψεων που έχουν φέρει τον πρώην σύντροφό του αντιμέτωπο με συνεχείς δίκες. Παίρνοντας τη σκάλα από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ίσως πως υπάρχει μια ακόμη ευκαιρία για να βγάλει τον κόσμο στο δρόμο έχοντας αποτύχει παταγωδώς να πείσει τους πολίτες να λειτουργήσουν ως νεοαναγακτισμένοι τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Οπότε το να δηλώνει ο ίδιος ότι «κυνηγούν τον κόσμο για να του πάρουν τα σπίτια» μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί έναντι των πολιτών και κυρίως των δανειοληπτών με τα κόκκινα δάνεια που αντιμετωπίζουν πλειστηριασμούς με βάση δικούς του νόμους.