Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που φέρει το όνομα του ρωσικού δορυφόρου sputnik προκειμένου να απαντήσει στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Και αφού συνέχισε στο επίπεδο των χαρακτηρισμών και των ύβρεων της Κουμουνδούρου κήρυξε ανένδοτο, απείλησε εκ νέου ότι θα μας «ταράξει στη νομιμότητα» και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι χρησιμοποίησε όρο, αυτόν του κυβερνήτη, που τελευταία φορά είχε χρησιμοποιηθεί επί Μεταξά για να κάνει το συσχετισμό με τις καταγγελίες του περί καθεστώτος και «χούντας».
Κηρύσσοντας και πάλι ανένδοτο κάλεσε τη νεολαία να ξεσηκωθεί και επανέφερε στο προσκήνιο τη φράση Ηλίου λέγοντα “θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα”. Φράση που χρησιμοποιεί κατά διαστήματα. Φράση που χρησιμοποίησε και όταν ανέλαβε την κυβέρνηση με τα γνωστά αποτελέσματα για τη χώρα και κυρίως την προσπάθεια να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας.
Αυτό που όμως προκαλεί εντύπωση ήταν τα όσα είπε για την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία οι πολίτες στις επόμενες εκλογές δεν θα κληθούν να επιλέξουν μόνο κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε τον εαυτό του κυβερνήτη κάτι που είχε να ακουστεί αυτό από τα τέλη της δεκαετίας του 30. Από τα χείλη του δικτάτορα Μεταξά. Η χώρα όμως χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα».
Τι έλεγε όμως ο ίδιος στη Βουλή τον Μάρτιο και τι ρωτούσε τον πρωθυπουργό με αφορμή τη συζήτηση για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας;« Ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη οφείλουν να καταθέσουν υπερκέρδη» τόνιζε και καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει: «Οικειοθελώς; Δεν πρέπει να νομοθετήσετε;» για να καταλήξει «Δεν είστε κυβερνήτης;»
Απέλπιδα η προσπάθεια να πιαστεί από τέτοιες αναφορές. Αναδεικνύει τον πανικό της διαφαινόμενης νέας ήττας. Όπως και η έκκληση στους νέους να ξεσηκωθούν.
Ο ίδιος πάντως τον ίδιο μήνα τον περασμένο Μάρτιο δηλαδή όταν ένας πολίτης από αυτούς που συνήθως παρεμβαίνουν στις περιοδείες του, του έλεγε πως ο ένας σπουδαίος κυβερνήτης της χώρας ήταν ο Καποδίστριας και ο άλλος ο ίδιος απλά γελούσε χτυπώντας τον φιλικά στην πλάτη. Δεν έδειξε να ενοχλείται που τον είχαν παρομοιάσει με τον… Μεταξά.