Δεν έχουν τέλος οι απογοητεύσεις για τον Αλέξη Τσίπρα, το άλλοτε ιερό τοτέμ της ελληνικής αριστεράς. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το διάστημα ετοιμάζει με γοργούς ρυθμούς το ίδρυμά του με σκοπό να κάνει μια πανηγυρική εκδήλωση για τα εγκαίνια του μέσα στο καλοκαίρι, λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Επίσημα σκοπός του ιδρύματος αυτού είναι η δημιουργία ενός think tank για την αριστερά, ωστόσο είναι πολύ πιθανό το ίδρυμά να αποτελεί πρόπλασμα ενός νέου πολιτικού φορέα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας πράξη το λεγόμενο ευρύ προοδευτικό μέτωπο.

Μάλιστα το ίδρυμά του Αλέξη Τσίπρα ψάχνει ελληνικά και διεθνή πολιτικά ινστιτούτα, κυρίως πρώην πολιτικών ηγετών, με σκοπό τη συνεργασία, ώστε να μετατραπεί σε ερευνητικό ινστιτούτο. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε το ίδρυμα θα δικαιούται και κρατική χρηματοδότηση, όπως προβλέπει σχετικός νόμος του 2007, τον οποίο εκμεταλλεύονται ήδη ινστιτούτα πρώην πρωθυπουργών. Σε αυτό το πλαίσιο και σε μια προσπάθεια να επεκτείνει το πολιτικό του «άστρο» διεθνώς, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συνεργασία και με το Obama Foundation, το οποίο ιδρύθηκε από τον Μπαρακ Ομπαμα το 2014 στο Σικάγο.

Ο Αλέξης εισέπραξε άρνηση

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να περίμενε ότι θα δεχόταν με ενθουσιασμό την συνεργασία στις ΗΠΑ αλλά τελικά «έφαγε πόρτα» από τον Μπαράκ Ομπάμα και το ίδρυμά του. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Παραπολιτικά», η άρνηση του Μπαρακ Ομπαμα για συνεργασία είχε δύο αιτίες. Η μία ήταν ότι ο ίδρυμα του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει καν παρουσιαστεί στο κοινό, ώστε να γίνουν γνωστά το καταστατικό του, τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν, οι σκοποί και η δραστηριότητά του. Η δεύτερη αιτία είναι ότι στην άρνηση Ομπάμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να μεσολάβησε ο επιχειρηματίας Ανδρέας Δρακόπουλος. Ο τελευταίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον είχε φέρει στο Ίδρυμα Νιάρχος για ομιλία και γενικά διατηρεί μια επιρροή στο πρόσωπο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να συμβούλευσε διακριτικά τον Μπαράκ Ομπάμα να μην προχωρήσει σε συνεργασία με το ίδρυμα του Αλέξη Τσίπρα. Κανένας φυσικά δεν γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, ωστόσο σύμφωνα πάντα με τα «Παραπολιτικά», ο Ανδρέας Δρακόπουλος θα προτιμούσε να ανοίξει τις πόρτες συνεργασίας του ιδρύματος Ομπάμα με τον Στέφανο Κασσελάκη, με τον οποίο άλλωστε διατηρεί στενή φιλική σχέση και όχι με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ίσως έχει και άλλα σχέδια στο μυαλό του, τα οποία μπορεί να φέρουν εμπόδια στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς μια σειρά από ίντριγκες στην ελληνική αριστερά έκλεισαν τις πόρτες του Obama Foundation για τον Αλέξη Τσίπρα.