Σε περίεργες ατραπούς επιχειρεί να οδηγήσει τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές εκλογών, «παίζοντας» με το θέμα της εγκυρότητας της διαδικασίας και συνδέοντάς το με την εμπλοκή διεθνών ομάδων χειραγώγησης εκλογών. Το σκηνικό φρόντισε να ξεκαθαρίσει εν τη γενέσει του ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι υπάρχει σχέδιο διαχείρισης της ήττας στον ΣΥΡΙΖΑ με το να δημιουργεί «υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος».

 

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

 

Η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε ως κατάληξη στα όσα λέγονταν από την πλευρά των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί ημέρες, αλλά και στην προσπάθεια σύνδεσης δημοσιευμάτων, με αναφορές σε ομάδες χάκερ που επηρέαζαν εκλογές διεθνώς, με τα καθ’ ημάς «γνωστά» περί «δημοκρατίας ή εκτροπής», μότο με το οποίο πορεύεται εδώ και μήνες ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αμφισβήτηση των οργάνων που εγγυόνται τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος σε μια καρικατούρα «ανένδοτου» μπορεί σε κάποιους να προκαλεί θυμηδία, για άλλους όμως κρύβει πραγματικούς κινδύνους για την πολιτική ομαλότητα στο μέλλον. «Το λέω ευθαρσώς: Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει δισταγμό να διαπράξει ακόμα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της Δημοκρατίας. Ετσι θα πάμε σε εκλογές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, σε μια φράση που κρύβει πολλές ερμηνείες αλλά και μεθοδεύσεις.

 

Το αφήγημα

Το σκεπτικό πάνω στο οποίο έχει στήσει το αφήγημά της η Κουμουνδούρου αρχίζει με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, παραβλέποντας τις θεσμικές ενέργειες της κυβέρνησης και το πρωθυπουργικό πρόταγμα «όλα στο φως», συνεχίζεται με την «άλωση της Δικαιοσύνης» και το κυνήγι των ανεξάρτητων Αρχών, έρχεται απ’ έξω και η αποκάλυψη για χάκερ που επηρεάζουν εκλογές και καταλήγουμε στην αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο «Guardian» αποκάλυψε την ομάδα Jorge, που αφορά σε ένα κύκλωμα παραπληροφόρησης, διαρροών fake news, υποκλοπής προσωπικών δεδομένων και επηρεασμού των πολιτών με δράση και στην Ελλάδα, και στην Κουμουνδούρου έσπευσαν να το «φορτώσουν» στην κυβέρνηση, ζητώντας εισαγγελέα. «Είναι βέβαιο πως στην πορεία προς τις εκλογές η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να χειραγωγήσει τους πολίτες», σημείωνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλης με αφορμή το δημοσίευμα.

 

Εκαψε το σενάριο

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, να «ξεπατικώσει» μεθόδους Τραμπ και Μπάνον, και την κατάληξή του διέβλεψε ο πρωθυπουργός και «έκαψε το σενάριο». «Αυτοί οι οποίοι τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν έναν σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν» είπε στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να διευκρινίσει «εννοώ ότι θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία».

Η πρωθυπουργική ατάκα για τις εκλογές και τη νοθεία δεν είναι out of the blue, όπως προσπάθησε να την παρουσιάσει κατόπιν εορτής ο ΣΥΡΙΖΑ. Εχει συζητηθεί, έχει γραφεί, έχει προταχθεί στη λογική «η Δημοκρατία στο απόσπασμα» από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Γιατί λοιπόν ο θεσμικός κατήφορος, που φτάνει ως την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων προσώπων που κυβερνούν τη χώρα και την πιθανή χειραγώγησή τους μέσα από εκβιασμούς, να σταματήσει; Τι είναι αυτό που θα εμποδίσει τον Μητσοτάκη να φτάσει σε μια νέα ‘‘βία και νοθεία’’;» αναρωτιόταν ο Κ. Βαξεβάνης σε άρθρο του πριν από μερικούς μήνες, δίνοντας το σύνθημα.

Ακόμα και αυτές τις ημέρες κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία για ενίσχυση κοινωνικών ομάδων εντάσσεται σε ένα πλαίσιο όχι απλώς προεκλογικών παροχών, αλλά «χειραγώγησης των ψηφοφόρων», όπως είπε ο κ. Γιαννούλης.