Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ “παρών” δήλωσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής δέχεται ότι το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, “διότι και με τη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και με την ίδρυση διεύθυνσης στατιστικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και με τη δυνατότητα σύστασης Ειδικών Τμημάτων στα μεγάλα Εφετεία και Πρωτοδικεία της χώρας, κάνουμε ένα πολύ μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης”.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλο και στο ότι η κυβέρνηση είναι υπό πίεση και επιχειρεί να κάνει αντιπερισπασμό, ο κ. Τσιάρας είπε ότι αν δούμε την πραγματικότητα στην κεντρική πολιτική σκηνή και την αποδοχή της κυβέρνησης στην κοινωνία, αυτό (που είπε ο κ. Τζανακόπουλος) θα ήταν “το τελευταίο που θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς”.

Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε – όπως είπε – ότι “το υπουργείο Δικαιοσύνης κι εγώ προσωπικά, δεν έχουμε καμία ανάμειξη και καμία εμπλοκή” με ζητήματα τα οποία αφορούν σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία, στο τι διαλαμβάνονται στην προανακριτική επιτροπή. Είναι “εντελώς ξεχωριστός” ο ρόλος μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης αρμοδιότητας. [..] Αυτές οι πρακτικές που ενδεχομένως ακολουθούνταν στο παρελθόν, “δεν έχουν θέση” στο γενναίο βήμα που επιχειρούμε, ειδικά στο χώρο της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.

Επανέλαβε επίσης ότι τα αναγκαία βήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης “οφείλουμε να τα κάνουμε όλοι μαζί, χωρίς τις γνωστές πολιτικές ή ιδεολογικές αναφορές, με μοναδικό γνώμονα η δικαιοσύνη να ξαναβρεθεί στο ύψος του θεσμικού της ρόλου. Όπως είπε, η Δικαιοσύνη πρέπει “να ανακτήσει την απόλυτη ανεξαρτησία” αλλά και “να ανακτηθεί η πεποίθηση των Ελλήνων πολιτών για την ανεξαρτησία και τον ρόλο της ελληνικής Δικαιοσύνης”.