Στις επενδύσεις που ανακοινώνει η Cosmote χωρίς όμως να υλοποιούνται αναφέρεται σχόλιο του Βηματοδότη. Όπως χαρακτηριστικά γράφει «εδώ και καιρό ρωτάμε και ξαναρωτάμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote κ. Μιχάλη Τσαμάζ για τις επενδύσεις που όλο εξαγγέλλονται αλλά μηδέποτε εκτελούνται, χωρίς να παίρνουμε απαντήσεις.

Αφού είδαμε και αποείδαμε, είπαμε να απευθυνθούμε στους υπευθύνους της «ψηφιακής επανάστασης» στη χώρα. Οι οποίοι δεν έκρυψαν το πρόβλημα των χαμηλών ταχυτήτων στα τηλεπικοινωνιακά μας δίκτυα και στο Internet, ούτε τους υπεύθυνους παρόχους, με πρώτη και καλύτερη την Cosmote, η οποία με κάθε ευκαιρία νέων εσόδων στέλνει έκτακτα μερίσματα στη μητρική Deutsche Telekom.

Μας εκμυστηρεύθηκαν λοιπόν οι αρμόδιοι ότι όντως η κακοδαιμονία των δικτύων πηγάζει από το έλλειμμα επενδύσεων και ιδιαιτέρως από την εμμονή της Cosmote στα δίκτυα χαλκού της σταθερής τηλεφωνίας. Η αποχαλκοποίηση των δικτύων σταθερής και η αντικατάστασή τους με οπτικές ίνες είναι βραδεία. Μόλις 700.000 νοικοκυριά στα ακριβά προάστια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης έχουν αποκτήσει 5G και τρέχουν με γρήγορες ταχύτητες και όλες οι άλλες περιοχές πάνε με τον αραμπά.

Μέχρι τώρα η διοίκηση της Cosmote αποφεύγει συστηματικά την αποχαλκοποίηση και επιχειρεί μόνο σε ασφαλείς περιοχές οι οποίες διακρίνονται για το εισόδημά τους και είναι βέβαιη η χρήση των νέων δικτύων. Αναμένει δε τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθεί η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών για 2,2 εκατ. νοικοκυριά.

Μέχρι τα 4,8 εκατ. νοικοκυριά που θα χρειαστούν τις οπτικές ίνες θα απέχουμε και πάλι πολύ. Δεν ξέρουμε αν τελικά θα παρακινηθεί η μεγάλη τηλεπικοινωνιακή μας φίλη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Αλλά υποθέτουμε πως γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι διεθνή funds διεκδικούν τα δίκτυα οπτικών ινών και ότι ο πολύς Ελον Μασκ ετοιμάζεται να διεισδύσει και στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω των δορυφόρων που πρόκειται να εκτοξεύσει στο Διάστημα.

Γιατί καλά τα πρόσκαιρα κέρδη και οι συνεχείς μεταφορές έκτακτων μερισμάτων στη Γερμανία, αλλά χωρίς επενδύσεις και τόσο πολλούς πια ανταγωνιστές το μέλλον εύκολα χάνεται…