«Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το μπάχαλο σε ιδεολογία» σημειώνει η Σοφία Βούλτεψη εξηγώντας πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας «χτίζει» εκείνα που η προηγούμενη κυβέρνηση γκρέμισε. Για το μεταναστευτικό δείχνει τις μεγάλες ευθύνες της Ευρώπης τονίζοντας πως έχει μετατρέψει την πολιτική σε ανταλλαγή και ότι με τις επιλογές της έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα. «Πήγαν να διαλύσουν την Ελλάδα και τελικά θα διαλύσουν και την Ευρώπη!» επισημαίνει. Η βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στο tomanifesto.gr και τον Θεοδόση Παπανδρέου εξηγεί πως χρειάζεται χρόνος έως ότου οι προσπάθειες και τα επιτεύγματα στον οικονομικό τομέα φθάσουν στην τσέπη των πολιτών αν και ήδη με την μείωση της φορολογίας τα πρώτα σημάδια είναι εμφανή.

Είστε ικανοποιημένη από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης; Έχοντας και η ίδια κυβερνητική εμπειρία, διαπιστώνετε αρρυθμίες ή καθυστερήσεις;

Επί τέσσερα και περισσότερα χρόνια, επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δηλαδή, είχε επικρατήσει ένα καθεστώς διάλυσης στο εσωτερικό και συναλλαγής στο εξωτερικό. Όλα αυτά πρέπει να ξαναβρούν τη θέση τους. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που η πολιτική βούληση γίνεται πράξη. Δεν είναι εύκολο, αλλά παρ’ όλα αυτά γίνεται με ταχείς ρυθμούς. Όταν πρέπει να αλλάξεις από την αρχή σοβαρές νομοθεσίες όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή οι Ποινικοί Κώδικες, δεν μπορείς να το κάνεις σε μια μέρα. Διότι αυτό ήταν το πρόβλημα. Το 2015 η Ελλάδα απέκτησε μια κυβέρνηση που μετέτρεψε το μπάχαλο σε ιδεολογία. Υπήρξε δηλαδή μια διακοπή κανονικότητας που κόστισε στη χώρα. Τώρα δίνεται μάχη για να ξαναβρούμε όλοι τον εαυτό μας.

Αλήθεια μήπως στη Νέα Δημοκρατία υποτιμήσατε το θέμα του μεταναστευτικού; Παρουσιάστηκε ένα σχέδιο από την κυβέρνηση το οποίο όμως χρειάζεται χρόνο ως προς την υλοποίησή του ενώ σε αυτό φαίνεται να εμπλέκεται και ένα ερημονήσι. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν μέρα με την μέρα…

Όλα τα χρόνια που βρισκόταν στην αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία δούλεψε σκληρά πάνω σ’ αυτό το εθνικό και υπαρξιακό για τη χώρα θέμα. Και εδώ συνέβησαν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έπρεπε να γίνουν: Γενικά προσκλητήρια, νόμοι που αντί να αποτρέπουν προκαλούσαν κάθε φορά νέα κύματα μεταναστών, συμφωνίες ερήμην της Ελλάδας. Σας θυμίζω ότι ο πόλεμος στη Συρία άρχισε το 2011, η προσφυγική κρίση βρέθηκε στο αποκορύφωμά της το 2013, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά έλεγξε την κατάσταση, εν μέσω κραυγών και με τον κ. Τσίπρα να υποστηρίζει ότι πρέπει να έρχονται όλοι εδώ, να τους δίνουμε «χαρτιά» και να πηγαίνουν όπου θέλουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν το 2016 τα βόρεια σύνορά μας. Αυτή ήταν η πηγή του κακού. Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τα ηνία της χώρας μέσα στο καλοκαίρι, σε περίοδο δηλαδή που οι ροές αυξάνουν. Τώρα τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο που σε συνδυασμό με την αλλαγή του νόμου του 2016 (που κατήργησε όλες τις συμφωνίες και άνοιξε τα σύνορα), αλλά και με συνεχείς βελτιώσεις, πιστεύουμε ότι θα φέρει αποτέλεσμα. Ήδη έχει αλλάξει ο νόμος για το άσυλο, ενώ επιτέλους θα υπάρξουν και κλειστά κέντρα που από μόνα τους αποτελούν δύναμη αποτροπής. Σας θυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι λέξεις σύνορα, κράτηση, απέλαση ήταν άγνωστες. Κατά παράβαση όλων των συμφωνιών των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για παράδειγμα, ο νόμος του 2016 – ενώ είχαν κλείσει τα βόρεια σύνορα – δεν προέβλεπε κλειστές δομές, αλλά μόνο ανοιχτές. Μα όποιος ξεκινά για ένα τέτοιο ταξίδι δεν έρχεται για να μπει στη φυλακή. Άρα τα κλειστά κέντρα αποτελούν μέσο αποτροπής. Ξέρετε, η Ελλάδα είχε νόμους για την μετανάστευση πριν επελάσουν στη χώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Νόμους που προέβλεπαν τα πάντα. Ο αρτιότερος νόμος ήταν αυτός του 2005, που βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο το 2007, το 2009, το 2011, το 2014. Αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέτρεψαν τα πάντα. Όχι μόνο επειδή εφάρμοσαν σχέδιο διάλυσης της χώρας και εξουδετέρωσής της, αλλά επειδή στο προσφυγικό – μεταναστευτικό είδαν από την αρχή μια ωραία μπίζνα με χρήματα που έρχονταν από την Ευρώπη, εκτός ελέγχου τρόικας, που κατευθύνονταν βάσει του νόμου περί απευθείας αναθέσεων.

Απόλυτη ανικανότητα επιδεικνύει η Ευρώπη


Σας προβληματίζει το γεγονός πως η Ευρώπη εμφανίζεται απρόθυμη να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί;

Η Ευρώπη όχι μόνο έχει επιδείξει μνημειώδη ανικανότητα αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά και εθελοτυφλεί, παριστάνοντας ότι όλα πηγαίνουν καλά. Εδώ και χρόνια πάνε από Συμβούλιο Κορυφής σε Συμβούλιο Κορυφής, από σύσκεψη σε σύσκεψη, από συνάντηση σε συνάντηση, από επίσκεψη σε επίσκεψη, από απόφαση σε απόφαση. Κάνουν ολονυχτίες συνεδριάζοντας, τα πρωί μας ανακοινώνουν θριαμβευτικά ότι βρήκαν τη λύση και τελικά αποκαλύπτεται ότι καμιά λύση δεν έχει βρεθεί και τίποτε δεν εφαρμόζεται. Δεν έχει εφαρμοστεί ούτε μία απόφασή τους, η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του Μαρτίου 2016 έχει ουσιαστικά καταργηθεί ήδη από τον Ιούλιο του 2016 όταν στην Τουρκία εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος και «πάγωσαν» όλες οι διαπραγματεύσεις. Σε εκείνη τη δήλωση προβλεπόταν ότι η Ευρώπη θα μας έστελνε εμπειρογνώμονες για το άσυλο. Δεν έστειλαν ποτέ! Μας είπαν ότι λόγω του υπερπληθυσμού στα νησιά απειλούνται συνεχώς επεισόδια και επομένως δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τους πολίτες τους. Δηλαδή πρώτα δεν μας στέλνουν εμπειρογνώμονες προκαλώντας τον υπερπληθυσμό και μετά μας λένε ότι υπάρχει υπερπληθυσμός και γι’ αυτό δεν μας στέλνουν εμπειρογνώμονες. Μέσα στην απόλυτη ανικανότητα, επινόησαν και τον όρο «σε εθελοντική βάση»! Δηλαδή, οι αποφάσεις τους εφαρμόζονται σε εθελοντική βάση. Αυτοί που αν μια οδηγία δεν ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο μιας χώρας απειλούν με πρόστιμα και άλλες κυρώσεις, επιτρέπουν στα μέλη τους να κάνουν ό,τι θέλουν στο μεταναστευτικό! Σε όλα αυτά προσθέστε ότι ακόμη δεν έχουν οριστεί οι Επίτροποι και στις Βρυξέλλες λειτουργεί ακόμη υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Γιουνκέρ! Και το καταπληκτικότερο: Επειδή ούτε με το Brexit έβγαλαν άκρη, τώρα γυρεύουν Επίτροπο από τη Βρετανία (για να φύγει όταν θα έχουμε την έξοδο της χώρας)! Η οποία Βρετανία δεν τον στέλνει! Τέτοιο βραχυκύκλωμα! Είναι όλα αυτά αντάξια της Ευρώπης; Πήγαν να διαλύσουν την Ελλάδα και τελικά θα διαλύσουν και την Ευρώπη!

Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας και πολιτικής. Η Ευρώπη έχει μετατρέψει τον εαυτό της σε μια πολύφερνη νύφη που κάθε τόσο βγαίνει στο παζάρι. Έχει μετατρέψει τον εαυτό της σε αντικείμενο συναλλαγής. Θέλει να κλείσει μια συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό; Δίνει ως αντάλλαγμα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θέλει να λύσει το πρόβλημα του ονόματος με τα Σκόπια; Πάλι δίνει ως αντάλλαγμα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Έχουν μετατρέψει την πολιτική σε συναλλαγή.

Η οικονομία δείχνει να αποκτά θετικό πρόσημο. Η κυβέρνηση όμως καλείται να οδηγήσει τα θετικά αποτελέσματα στον πολίτη. Και το ερώτημα είναι πότε θα γίνει αυτό;

Δεν θέλω και στο σημείο αυτό να απαριθμήσω τα «κατορθώματα» του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία, όταν έκλεισαν οι τράπεζες, πήγαμε σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, παραδόθηκε στο σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο και οι περιουσίες των Ελλήνων στα ξένα funds (τα κατά Τσίπρα «κοράκια της καταστροφής»), βουλιάξαμε στα σκουπίδια των αξιολογήσεων, πήγαμε από την ανάπτυξη στην ύφεση. Θέλω να πω ότι πράγματι χρειάζεται χρόνος έως ότου οι προσπάθειες και τα επιτεύγματα στον οικονομικό τομέα φθάσουν στην τσέπη των πολιτών. Είναι εύκολο να γκρεμίσεις (όλοι θυμόμαστε ότι στα τέλη του 2014 βλέπαμε φως στην άκρη του τούνελ και σε μόλις έξι μήνες η χώρα κατέρρευσε και βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής), αλλά πολύ δύσκολο να χτίσεις. Χτίζουμε όμως και τα αποτελέσματα θα φανούν. Άλλωστε, ήδη έχουμε τα πρώτα σημάδια με τις μειώσεις στη φορολογία.

Έχουμε ευτυχίσει να έχουμε σωστούς Προέδρους της Δημοκρατίας

 

Έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για τον διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου. Χωρίς να μπούμε σε ονοματολογία η οποία είναι και άκαιρη, ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα πρέπει να έχει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Πράγματι δεν επιθυμώ να μπω σ’ αυτήν την συζήτηση που τελικά καταλήγει στο να «καίει» πρόσωπα και να απαξιώνει τον θεσμό. Τα χαρακτηριστικά τα γνωρίζουμε όλοι. Και στην Ελλάδα έχουμε ευτυχήσει να τα δούμε στην πράξη με όλους τους προέδρους μας.

Είσθε πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Βουλή των Ελλήνων. Δεν θα ήταν επιτυχία μια γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ακούστε. Τα τελευταία χρόνια, σε όλον τον κόσμο, δεν έχουν λείψει οι γυναίκες από τα ανώτατα αξιώματα. Σκεφθείτε ότι αυτή τη στιγμή γυναίκες βρίσκονται στην κορυφή της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ. Έχουμε γυναίκες πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές. Αυτό, όμως, δεν λύνει το πρόβλημα των γυναικών – αντίθετα το κρύβει. Έχουμε έκρηξη βίας σε όλον τον κόσμο και δυστυχώς και στην Ευρώπη, ο Δείκτης Ισότητας που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα είναι απογοητευτικός – η πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα χαρακτηρίζεται από στασιμότητα και για το γυναικείο ζήτημα η στασιμότητα αποτελεί οπισθοχώρηση – και μόλις την εβδομάδα που πέρασε πληροφορηθήκαμε από την ΕΛΣΤΑΤ ότι στην Ελλάδα η φροντίδα παιδιών και συγγενών αφορά κυρίως τις γυναίκες, το ίδιο και οι οικιακές εργασίες, ενώ τις γυναίκες αφορά (σε ποσοστό 49,7% παρακαλώ) η διακοπή της καριέρας λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι μόλις 4%! Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους συμβολισμούς και ας πάμε στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι πραγματική ισότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς εναρμόνιση επαγγελματικού και οικογενειακού βίου.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί πάντα τις δομές και τις γραμματείες της

Κυρία Βούλτεψη σε λίγες μέρες ξεκινά το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο βρίσκει το κόμμα στην διακυβέρνηση της χώρας. Ποιο είναι το διακύβευμά του;

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που όχι μόνο άντεξε στον χρόνο, όχι μόνο στάθηκε όρθια απέναντι στη δημαγωγία και στο ψέμα, υπηρετώντας πάντα τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, αλλά είναι και ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα με αναφορές στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Τα Συνέδριά της αποτελούν πάντα σταθμό σε μια διαρκή επικοινωνία με τα στελέχη της, ένα βήμα για να ακούγονται όλες οι απόψεις, σε μια συνεχή προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης και ιδεολογικού προσανατολισμού. Για τη Νέα Δημοκρατία η ανταλλαγή απόψεων και η επικοινωνία των στελεχών που εκπροσωπούν την βάση αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής και κοινοβουλευτικής της παρουσίας.

Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να παραμείνει ζωντανό το κόμμα  όσο η Νέα Δημοκρατία είναι στην εξουσία; Στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο τα κόμματα να μπαίνουν σε αδράνεια όσο είναι στην κυβέρνηση.

Αν και πράγματι το κέντρο βάρους μετατοπίζεται όταν ένα κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί πάντα τις δομές και τις γραμματείες της, που διεξάγουν ξεχωριστές δράσεις και έχουν την αποστολή της επαφής με τα μέλη και τους φίλους. Άλλωστε, το κόμμα και τα στελέχη του είναι αυτά που δίνουν πάντα τη μάχη των εκλογών. Απλά τα πρόσωπα που αποκτούν αξιώματα στο κόμμα δεν συμπίπτουν με τα πρόσωπα που ασκούν κυβερνητική πολιτική. Κι’ αυτό, διότι ο εναγκαλισμός κράτους και κόμματος οδηγεί πάντοτε σε δυσάρεστες εξελίξεις.