Για αυτοακυρωμένη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία απορρέει από τα όσα έπραξε ως κυβέρνηση έκανε λόγο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο tomanifesto.gr και στη Ζηνοβία Σαπουνά ο Δημήτρης Στρατούλης, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, πρώην βουλευτής και υπουργός.

Σημείωσε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται πλέον σε ένα κεντροαριστερό έως κεντρώο κόμμα.

Ερωτηθείς για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους πρόσφυγες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και για τις δηλώσεις κυβερνητικού βουλευτή περί ξερονησιών για πρόσφυγες, τάχθηκε κατά και ζήτησε να συμμετάσχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στην κατανομή τους σε διαφορετική περίπτωση να δώσει η Ελλάδα ταξιδιωτικά έγγραφα στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

Κληθείς να σχολιάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τον Ιανουάριο σημείωσε πως θα προωθήσει την αντικατάσταση των αναδιανεμητικών στοιχείων στο ασφαλιστικό σύστημα από ατομικά-κεφαλαιοποιητικά με “ατομικούς κουμπαράδες” και θα δώσει βασικό ρόλο στην ιδιωτική ασφάλιση.

Αναφερόμενος στο συνέδριο του Αριστερού Ρεύματος -βασικής συνιστώσας της Λαϊκής Ενότητας – που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου 2019 τόνισε πως πάρθηκε πολιτική απόφαση για δράση της ΛΑΕ με κάλυψη του πολιτικού κενού που υπάρχει στο χώρο της σύγχρονης Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά την ακόμη μεγαλύτερη δεξιά μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Στρατούλης είδε την ταινία του Κώστα Γαβρά “Ενήλικοι στην Αίθουσα” στην οποία -όπως σημείωσε- δεν αποτυπώνονται οι πραγματικές συγκρούσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Τέλος, μίλησε και για το βιβλίο του που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα (02.12.2019), παρουσιάζεται στις 18 Δεκεμβρίου στις 18:30 μμ στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ και αφορά στη δωρεά οργάνων το οποίο συνέγραψε με αφορμή την προσωπική του περιπέτεια υγείας. Το βιβλίο έχει τίτλο “Όταν γεννιέσαι τρεις φορές, δωρεά οργάνων=δώρο ζωής”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Στρατούλη:

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους πρόσφυγες, κυβερνητικός βουλευτής ζήτησε ξερονήσια, ενώ την ίδια ώρα οι συνθήκες κράτησης των προσφύγων, για παράδειγμα στη Μόρια, έχουν κριθεί από διεθνείς οργανισμούς ως απάνθρωπες. Ταυτόχρονα στην κοινωνία πληθαίνουν οι ξενοφοβικές φωνές. Κατά τη γνώμη σας, πού οδηγείται η κατάσταση;

Χρειάζεται η προώθηση δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αξιών, ενάντια σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις,  που ενισχύουν την άνοδο της ακροδεξιάς. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες των σύγχρονων προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, που είναι οι στρατιωτικές επεμβάσεις και η πρόκληση εμφυλίων πολέμων στην ευρύτερη περιοχή μας από τις ΗΠΑ και τους πρόθυμους ευρωπαίους συμμάχους τους και η καταλήστευση από τις πολυεθνικές μεγάλων περιοχών του πλανήτη μας.

Θα πρέπει, σύμφωνα με τη σύμβαση της Γενεύης, να υπάρχει σε όσους πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα το δικαίωμά στο άσυλο και η ελεύθερη διέλευση προς τις χώρες που επιθυμούν να ζήσουν. Να καταργηθούν οι συνθήκες του Δουβλίνου, ώστε οι πρόσφυγες να μην εγκλωβίζονται στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Να συμμετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στην κατανομή τους. Διαφορετικά, να δοθούν από την Ελλάδα ταξιδιωτικά έγγραφα στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Αυτό, ενδεχομένως, να αφυπνίσει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών να πάρουν ουσιαστικά μέτρα και για την Τουρκία, που με βάση την απαράδεκτη συμφωνία της με την ΕΕ αυξομειώνει τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα μας ανάλογα με τις εκάστοτε επιδιώξεις της.

Να μην προχωρήσουν τα κλειστά κέντρα κράτησης, γιατί είναι απάνθρωπα. Να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα δημόσια σχολεία. Να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά. Διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, ίσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για τους μετανάστες.

Πώς κρίνετε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, -που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέο σύστημα εισφορών-, το οποίο η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τον Ιανουάριο;

Η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο θα προωθήσει την αντικατάσταση των αναδιανεμητικών στοιχείων στο ασφαλιστικό σύστημα από ατομικά – κεφαλαιοποιητικά με «ατομικούς κουμπαράδες» και βασικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις.

Τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, όμως, και η ιδιωτική ασφάλιση επιδιώκοντας συνεχώς μεγαλύτερες επενδυτικές αποδόσεις, που προϋποθέτουν συνεχή αύξηση των περιουσιακών στοιχείων τους, ωθούν τους ασφαλισμένους τους να αυξάνουν τις εισφορές τους σ’ αυτά, χωρίς πολλές φορές να τους εξασφαλίζουν ούτε τη σύνταξή τους.

Οι δήθεν υψηλές αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων προϋποθέτουν υψηλή κερδοφορία τους. Έτσι, δημιουργούνται τεράστιες χρηματοοικονομικές φούσκες, που συχνά εκρήγνυνται σπέρνοντας την καταστροφή σε πολλούς και κέρδη σε λίγους κερδοσκόπους. Οι χρεοκοπίες ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στη χώρα μας και σ’ όλο τον κόσμο οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση των ασφαλισμένων τους.

Τα δημόσια, καθολικά και διανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης παρέχουν πιο μεγάλη ασφάλεια στους συνταξιούχους, γιατί συνδέονται με την εργασία, την πραγματική οικονομία, τη δημόσια χρηματοδότηση και βασίζονται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης (γενεών, εργαζομένων – ανέργων, εργαζομένων – συνταξιούχων κλπ).

Είναι αναγκαία η επαναφορά του δημόσιου – καθολικού – αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων. Η ανακεφαλαιοποίηση της με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, για την αποκατάσταση της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών της.

Επίσης, να σταματήσουν οι μειώσεις συντάξεων για τους παλιούς και τους νέους συνταξιούχους. Αποκατάσταση των μνημονιακών συνταξιοδοτικών απωλειών, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, που κρίνουν παράνομες τις μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων. Επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων από τους συνταξιούχους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει άνοιγμα εδώ και λίγο καιρό στην κοινωνία με εγγραφή νέων μελών κτλ. Ποιο χώρο, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να εκπροσωπεί; Προοδευτικό, κεντροαριστερό, αριστερό…;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα του, έχοντας διατηρήσει ένα υψηλό ποσοστό ψήφων, που του επιτρέπει να έχει ουσιώδη ρόλο στις εξελίξεις, επιχειρεί να αναδιοργανωθεί. Σε συνεργασία με την «Προοδευτική Συμμαχία» ολοκληρώνει τη μνημονιακή στροφή του, που έγινε το καλοκαίρι του 2015. Μεταλλάσσεται σ’ ένα κεντροαριστερό έως κεντρώο κόμμα.

Η «αντιπολίτευση» του, είναι ουσιαστικά αυτοακυρωμένη απ’ όσα έκανε ως κυβέρνηση. Ωστόσο, προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις αντιστάσεις των εργαζομένων.

Εμείς, κάνοντας πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εσείς ως Αριστερό Ρεύμα – βασική συνιστώσα της Λαϊκής Ενότητας – είχατε το περασμένο Σαββατοκύριακο το 2ο συνέδριο σας. Τι συμπεράσματα προέκυψαν και με δεδομένο πως στις πρόσφατες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές) δεν καταφέρατε να συγκεντρώσετε την εκλογική προτίμηση των πολιτών, με ποια ατζέντα, με ποιο πλαίσιο θεωρείτε ότι μπορείτε να απευθυνθείτε ξανά στην κοινωνία;

Στο συνέδριο μας έγινε ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας της ΛΑΕ και πάρθηκε πολιτική απόφαση για τη δράση μας την επόμενη περίοδο.

Στοχεύουμε, ύστερα από την ακόμη μεγαλύτερη δεξιά μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ, να καλύψουμε το πολιτικό κενό, που υπάρχει στο χώρο της σύγχρονης Ριζοσπαστικής, Αριστεράς.

Επιδιώκουμε την συγκρότηση ενός νέου πολύ ευρύτερου πολιτικού σχήματος – χώρου της αριστεράς, με τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων οργανωμένων ή ανένταχτων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντάς του κριτική από τα αριστερά, και δεν εκπροσωπούνται σε κοινοβουλευτικά κόμματα, άλλων δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, αγωνιστών από τα κινήματα, την τέχνη τον πολιτισμό και τη διανόηση.

Η δημιουργία ενός μόνιμου χώρου διαλόγου και κοινής δράσης της αριστεράς και ανοιχτές διαδικασίες – συζητήσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων για την απόκρουση των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, γιατί μόνο μέσα από αυτούς μπορεί να προκύψει νέα ριζοσπαστικοποίηση με αριστερό, προοδευτικό πρόσημο και νέες ευκαιρίες αναγέννησης της Αριστεράς.

Αλήθεια, είδατε την ταινία του Κώστα Γαβρά “Ενήλικες στην Αίθουσα”; Αναγνωρίσατε κάτι από αυτά που βιώσατε πολιτικά ως κυβερνητικό στέλεχος το πρώτο εξάμηνο του 2015;

Ναι, την είδα. Μ’ όλο το σεβασμό στον καταξιωμένο καλλιτεχνικά Κ. Γαβρά, η ταινία δεν αποτυπώνει, τις πραγματικές συγκρούσεις, τα αληθινά διλήμματα, τις εναλλακτικές προτάσεις και δυνατότητες εκείνης της περιόδου.

Οι δανειστές έκαναν ωμούς εκβιασμούς σε βάρος της Ελλάδας κι αυτοί αποτυπώνονται στην ταινία. Το παιχνίδι, όμως, της Ελλάδας δεν χάθηκε τότε στις Βρυξέλλες ούτε στο Βερολίνο, αλλά στην Αθήνα, όπου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, συνθηκολόγησε με τους δανειστές.

Η ταινία δεν αναφέρει τις πράξεις αλληλεγγύης με μεγάλες διαδηλώσεις υποστήριξης στην Ελλάδα, που έγιναν στην Ευρώπη σε στιγμές-κλειδιά των διαπραγματεύσεων. Ούτε τις παρεμβάσεις τότε του λαϊκού παράγοντα και κυρίως την μάχη που έδιναν οι Υπουργοί, Βουλευτές, στελέχη και μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας (μετέπειτα ΛΑΕ) στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποτρέψουν την ταπεινωτική συνθηκολόγηση.

Κυκλοφορεί από σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου το νέο βιβλίο σας «Όταν γεννιέσαι τρεις φορές, δωρεά οργάνων = δώρο ζωής». Πώς προέκυψε;

Εκτός από τη φυσιολογική μου γέννηση, «ξαναγεννήθηκα» άλλες δύο φορές, όταν κι έκανα δύο φορές μεταμόσχευση νεφρού μετά από δωρεά οργάνου.

Έγραψα το βιβλίο, για να διαδώσω, όσο μπορώ καλλίτερα, μέσα από τη δική μου προσωπική εμπειρία, τη χρησιμότητα της δωρεάς οργάνων ως πολύτιμου δώρου ζωής σε σοβαρά ασθενείς συνανθρώπους μας. Δηλαδή, για να πειστούν οι συμπολίτες μας για το πόσο βοηθούν οι μεταμοσχεύσεις να «ξαναγεννηθούν» συνάνθρωποί τους. Και, επομένως, γιατί αξίζει να συμμετέχουν στη διαδικασία δωρεάς οργάνων, που είναι η βασική προϋπόθεση για να γίνονται μεταμοσχεύσεις. Έτσι θα συμβάλλω στη σχετική καμπάνια, που κάνει διαχρονικά ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.