Για απώλεια της «κοινωνικής δεδηλωμένης» από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επιχείρημα τις συγκεντρώσεις για την τραγωδία των Τεμπών. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι τη δεδηλωμένη χάνει μια κυβέρνηση στη Βουλή.
«Αποσταθεροποίηση για μία δημοκρατία είναι τα ψέματα, η υπονόμευση του κράτους δικαίου, η επιθετικότητα απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι και μία ειρηνική δημοκρατική διαμαρτυρία, μία διαδήλωση. Αυτό είναι αστάθεια για μία δημοκρατία. Αυτό είναι συμπεριφορά καθεστωτική, ενός καθεστώτος που φοβάται» τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και τη Μαρία Γεωργίου, για το σχέδιο αποσταθεροποίησης για το οποίο μιλούν κυβερνητικά στελέχη.
«Δεν έχουμε καθεστώς στην Ελλάδα, προφανώς, με εκλογές έχει βγει πρωθυπουργός ο κύριος Μητσοτάκης, η συμπεριφορά όμως πολλών από τους κυβερνώντες είναι ακραία αλαζονική και με καθεστωτικά χαρακτηριστικά. Είναι απολύτως σαφές ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα στην ελληνική κοινωνία, το οποίο δεν είχε μία κλιμάκωση τα τελευταία δύο χρόνια. Υπήρξαν αντιδράσεις μεγάλες, μετά υπήρξε ύφεση και στη συνέχεια υπήρξαν ξανά μεγάλες αντιδράσεις. Πρέπει λοιπόν όλοι, από όποια πλευρά και αν βρισκόμαστε, να σκεφτούμε τι είναι αυτό το οποίο βγάζει αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις πλατείες. Τι είναι; Δεν είναι ένα μνημόσυνο που μας έλεγε η κυρία Διαμαντοπούλου. Είναι η αίσθηση της αδικίας, η αίσθηση της υποκρισίας, η απόκρυψη της αλήθειας. Αυτό είναι. Ούτε κάποιος κομματικός μηχανισμός είναι. Αν δείτε και τα κόμματα στις δημοσκοπήσεις μπορεί να καταρρέει η Νέα Δημοκρατία, αλλά τουλάχιστον τα κόμματα τα οποία έχουν έναν προσανατολισμό κυβερνητικό, δεν βλέπω να πηγαίνουν καλύτερα» προσέθεσε ο κ. Ζαχαριάδης.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ζαχαριάδης, τόνισε πως η δεδηλωμένη χάνεται στη Βουλή, αλλά την κοινωνική δεδηλωμένη την έχει χάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Όταν χωρίς να υπάρχει κάποιο κόμμα το οποίο να έχει περάσει μπροστά στις δημοσκοπήσεις, να έχει μία εκρηκτική άνοδο, βγαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους και φωνάζουν δικαιοσύνη, απαντήσεις, αλήθεια, εδώ κάτι γίνεται. Ένα κόμμα το οποίο πήρε 41% πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις έχει περίπου το μισό του ποσοστό λίγο παραπάνω και το μισό του κοινωνικό και εκλογικό ακροατήριο να μην πείθεται από την κεντρική εκφώνηση του κόμματος. Γι’ αυτό βγαίνει ο κύριος Γεωργιάδης και φωνάζει. Σε ποιους φωνάζει; Σε εμένα φωνάζει;» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν τα συλλαλητήρια της Παρασκευής στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις να εξελιχθούν σε εφαλτήριο για πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε τα εξής.
«Οι διεργασίες σε μια κοινωνία δεν γίνονται από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα. Εγγράφει όμως την κοινωνική συνθήκη συναίνεσης ή αποδοκιμασίας. Και νομίζω ότι ήδη έχει καταγραφεί μεγάλη αποδοκιμασία από τις πλατείες τον Γενάρη. Το γεγονός ότι, εκτιμώ, παρά το ότι είναι τριήμερο, παρά το ότι έχουν προσπαθήσει να φοβίσουν έναν κόσμο, να τον απομακρύνουν, ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη η συμμετοχή, εντείνει αυτό το κλίμα της αναντιστοιχίας και της απονομιμοποίησης. Βεβαίως η κυβέρνηση δεν θα πέσει τη Δευτέρα, ούτε αν γίνει πρόταση δυσπιστίας, που λέμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ να μην περιμένει τον κ. Μητσοτάκη, να κάνουμε πρόταση δυσπιστίας, να γίνει μια τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για να αναδειχτούν ευθύνες. (…) Εφαλτήριο των πολιτικών εξελίξεων κατά τη γνώμη μας είναι τα ψέματα τα οποία έχει πει ο κύριος Μητσοτάκης και η συγκάλυψη που έχει γίνει και αυτό που λέμε, που το λέω εγώ, το τριπλό έγκλημα. Ποιο είναι αυτό; Το ένα είναι αυτό που έγινε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Το δεύτερο είναι η προσπάθεια κάλυψης και συγκάλυψης την επομένη και το τρίτο είναι η επιθετικότητα και η δολοφονία χαρακτήρων έναντι των συγγενών και των επιζησάντων».
Απαντώντας στην κριτική που ακούγεται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στα άκρα με την τοποθέτηση-ερώτηση του κ. Φάμελλου στη Βουλή για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου, την ανάρτηση της μητέρας του και τα ερωτήματα περί συσχέτισης με την υπόθεση των Τεμπών, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε: «επιτρέψτε μου, καταρχήν δεν ήταν τοποθέτηση-ερώτηση. Ήταν ερώτηση. (…) Γιατί κάτι το οποίο μπορεί να πει ένας δημοσιογράφος στο Πρώτο Πρόγραμμα, γιατί κάτι το οποίο μπορεί να αναρτήσει μία μητέρα στο διαδίκτυο ή οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο δεν μπορεί να μεταφερθεί ως ερώτημα στη Βουλή; Δηλαδή, τι είναι η Βουλή; (…) Ιδίως όταν βάζεις ερώτημα και καλείς όλους τους καθ’ ύλην αρμόδιους να απαντήσουν. Αλλιώς στο Κοινοβούλιο δεν θα υπήρχαν ούτε οι ερωτήσεις από το βήμα της Ολομέλειας, ούτε οι ερωτήσεις ως θεσμός κοινοβουλευτικού ελέγχου. Θα υπήρχε μόνο η ανάρτηση των απόψεων. Δεν λειτουργούν έτσι οι δημοκρατίες».
Το πολιτικό κλίμα ανέβηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον κ. Σρόιτερ. «Ο κύριος Μητσοτάκης το τερμάτισε, όταν δήλωνε παραπλανημένος πρωθυπουργός, όταν είπε, ντρόπιασε το Κοινοβούλιο με τη δήλωσή του για την Εξεταστική Επιτροπή και άδειασε τους στενούς του συνεργάτες. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα κλίμα μιας τεράστιας απονομιμοποίησης και μιας τεράστιας αίσθησης ότι κάτι κρύβεται πίσω από αυτήν την ιστορία. Είναι αναμενόμενο τα κόμματα να κάνουν τη δουλειά τους και εμείς θα την κάνουμε τη δουλειά μας. Θα ρωτάμε και θα ψάχνουμε» είπε καταλήγοντας ο κ. Ζαχαριάδης.