«Η πρόκληση είναι να διατηρηθεί ένας ρυθμός ικανός να αντιμετωπίσει χρονίζοντα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας» εξηγεί η Μαριέττα Γιαννάκου μιλώντας στο tomanifesto.gr και τον Θεοδόση Παπανδρέου για τους πρώτους τέσσερις μήνες της κυβέρνησης. Συμπληρώνει πως «θα πρέπει να υπάρξει διάθεση για διαρκή αναθεώρηση της στρατηγικής και βελτιώσεις στην αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων ή τη διαχείριση κρίσεων». Θέτει σε προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό «της δημόσιας διοίκησης», γιατί «αυτή μπορεί να αποτελέσει τον εκτελεστικό βραχίονα για την καλύτερη λειτουργία του κράτους και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες».
-Κυρία Γιαννάκου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την Ευρώπη εκμεταλλευόμενος την θητεία σας στο ευρωκοινοβουλιο. Τι συμβαίνει στην ΕΕ; Για πρώτη φορά διαπιστώνουμε μια δυστοκία στον σχηματισμό της Επιτροπής και αντιδράσεις.
Έχει παρέλθει προ πολλού ο καιρός κατά τον οποίο το Ευρωκοινοβούλιο απλώς επικύρωνε αποφάσεις και επιλογές των διακυβερνητικών οργάνων. Οι βουλευτές και οι πολιτικές ομάδες έχουν κρίση και διερμηνεύουν την εντολή του εκλογικού σώματος για περισσότερη συζήτηση και έλεγχο στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, είναι θεμιτό σε μία διαδικασία ακρόασης για την στελέχωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κρίνεται σε κάποιο βαθμό η προσωπικότητα και η προοπτική των υποψηφίων. Ας σημειωθεί ότι συχνά οι κυβερνήσεις επιλέγουν τα μη κατάλληλα πρόσωπα για την θέση του Επιτρόπου γιατί τις φοβίζουν οι ισχυρές και ανεξάρτητες προσωπικότητες.
-Μια αίσθηση που υπάρχει είναι πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος, με την Γαλλία να κερδίζει έδαφος λόγω της αποχώρησης Μέρκελ. Την ίδια ώρα άλλες χώρες αναζητούν χώρο για να προωθήσουν εθνικά συμφέροντα σε βάρος των υπολοίπων. Η εικόνα αυτή πόσο μπορεί να συμφωνεί με την πολυπόθητη ολοκλήρωση;
Ο όρος πόλεμος είναι υπερβολικός. Πράγματι, ο Πρόεδρος Μακρόν είναι περισσότερο δραστήριος στην υποβολή προτάσεων και ιδεών. Μην ξεχνάμε ότι βιώνουμε το στάδιο της αποχώρησης ενός ισχυρού κράτους, της Βρετανίας, και το κενό αυτό σπεύδουν να το καλύψουν άλλες πλευρές. Δεν είναι μία καλή συγκυρία για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Νομίζω, όμως, ότι θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Αντέχει η ΕΕ περαιτέρω διεύρυνση και αν ναι υπό ποιους όρους;
Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με τα κριτήρια για το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα οικονομικά μεγέθη των υποψηφίων προς ένταξη κρατών. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ διαθέτει πλέον ένα εξαιρετικό βάρος συνολικά και δεν μπορεί κάποια εξωτερική δύναμη να της υπαγορεύσει ποιον θα κάνει μέλος της. Για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτεί επιπρόσθετη προσπάθεια εκ μέρους τους.
Η αντιπολίτευση επιχειρεί να ανασύρει φαντάσματα του παρελθόντος
-Να επιστρέψουμε στην εσωτερική επικαιρότητα. Έχοντας ήδη μια ολοκληρωμένη εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής, εσείς διαπιστώνετε κάποιο κενό, κάποιες ελλείψεις;
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτούργησε ταχύτατα κατά το πρώτο στάδιο έπειτα από τις εκλογές. Από την ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης παράγεται κυβερνητικό έργο, γιατί είχε γίνει σοβαρή προετοιμασία και επελέγησαν ικανά στελέχη. Η πρόκληση είναι να διατηρηθεί ένας ρυθμός ικανός να αντιμετωπίσει χρονίζοντα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας. Θα πρέπει να υπάρξει διάθεση για διαρκή αναθεώρηση της στρατηγικής και βελτιώσεις στην αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων ή τη διαχείριση κρίσεων.
-Η Νέα Δημοκρατία δέχεται σκληρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση για ακροδεξιά στροφή. Η δε διαμάχη για το μπάρμπεκιου στα Διαβατά ήρθε να δώσει επιχειρήματα. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.
Για ποια ακροδεξιά στροφή; Η αντιπολίτευση επιχειρεί να ανασύρει φαντάσματα του παρελθόντος χωρίς επιτυχία. Η κυβέρνηση στα ζητήματα ασφάλειας τηρεί όλα όσα ισχύουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις και αποτελούν και την πρακτική σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος. Δεν πρέπει να συγχέουμε την τήρηση της νομιμότητας και την ασφάλεια των πολιτών με μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
-Ποιο εκτιμάτε πως είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση η οποία δείχνει να έχει ανοίξει πολλά μέτωπα;
Νομίζω ότι επείγει ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, γιατί αυτή μπορεί να αποτελέσει τον εκτελεστικό βραχίονα για την καλύτερη λειτουργία του κράτους και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Βεβαίως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική κατάσταση παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. Πλέον δεν επιδιώκουμε τη μη-επιδείνωση, αλλά την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Τα σημάδια σε όλα αυτά τα πεδία είναι εξαιρετικά θετικά.
-Έχετε μακρά πολιτική και κοινοβουλευτική παρουσία. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει σε μεγάλο βαθμό ανανεωθεί. Έχει αλήθεια βελτιωθεί ταυτόχρονα;
Προσέξτε, η κρίση εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς άφησε το αποτύπωμά της και στο κοινοβούλιο. Η ανανέωση δεν υποδηλώνει πάντοτε και τη βελτίωση. Σίγουρα κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο έχουμε σαφώς καλύτερη αντιπροσώπευση των πολιτών σε σύγκριση με την περίοδο προ των εκλογών, καθώς βρέθηκαν εκτός κοινοβουλίου δυνάμεις και πρόσωπα τα οποία με τη συμπεριφορά τους προσέβαλαν την κοινοβουλευτική ιστορία. Ωστόσο, οι νέο-εκλεγέντες βουλευτές πρέπει να εξοικειωθούν με τα καθήκοντά τους και την αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος.
Παραμένει η προσπάθεια αποικιοποίησης του κράτους
-Η κρίση που διανύουμε μια δεκαετία πια, δίδαξε τους Έλληνες; Αντιληφθήκαμε τα λάθη μας;
Νομίζω ότι ορισμένες στάσεις και αντιλήψεις βαθύτερα χαραγμένες στην πολιτική κουλτούρα δεν άλλαξαν. Η επιμονή στην πόλωση, η μυωπική αντίληψη για το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, η προσπάθεια αποικιοποίησης του κράτους συνιστούν προβλήματα τα οποία δεν έχουμε υπερβεί. Ωστόσο, είναι παρήγορο ότι η νέα γενιά βρίσκει βηματισμό, ανοίγεται στον κόσμο και τις ευκαιρίες που προσφέρονται και επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας κατάστασης σε κάθε επίπεδο.
-Αισθάνεστε ότι η Νέα Δημοκρατία αρχικά υποτίμησε το μεταναστευτικό; Και αλήθεια πως αυτό μπορεί να επιλυθεί χωρίς την ουσιαστική συμβολή της ΕΕ;
Η ΝΔ επί σειρά ετών είχε αιτιολογημένα ασκήσει κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο. Παραλάβαμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται γιατί προκύπτουν νέες ροές. Με αυτά τα δεδομένα, ο ρόλος της ΕΕ επιβάλλεται να είναι ουσιαστικός και άμεσος, γιατί όπως έχει εξηγήσει η ελληνική πλευρά δεν μπορούμε, ούτε οφείλουμε, να αναλάβουμε μόνοι μας το κόστος της διαχείρισης ενός προβλήματος με αναμφισβήτητα ευρωπαϊκή διάσταση.