Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή επισκέφθηκε σήμερα (13/2/20) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και την εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Μουσείο στο πλαίσιο αυτής.
Ο κ. Πέτσας, αφού έφτασε στο χώρο όπου έχει δημιουργηθεί ένα μικρό pop up στούντιο, από το οποίο εκπέμπουν από τις 8 το πρωί έξι ραδιοφωνικοί σταθμοί της πόλης, συνομίλησε με τους παραγωγούς του Kosmos 93.6 και ανέφερε ότι «είναι πολύ μεγάλη χαρά σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, που παντρεύεται ο πολιτισμός και το ραδιόφωνο, γιατί και το ραδιόφωνο είναι πολιτισμός», ενώ τόνισε ότι το ραδιόφωνο «εξακολουθεί και σήμερα παρά την έκρηξη των νέων τεχνολογιών να είναι το μέσο που έχει μεγαλύτερη πρόσβαση ο άνθρωπος».
Ο Στέλιος Πέτσας κι ο Γιάννης Πετρίδης
Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον γνωστό μουσικό παραγωγό, Γιάννη Πετρίδη, επισημαίνοντας ότι «μεγάλωσε» μαζί του. «Νομίζω είναι ένα δείγμα σε όλους μας, μικρότερης και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ότι ένα ταλέντο δεν είναι μόνο αυτό που μπορεί να φαίνεται στην τέχνη ή στον αθλητισμό ή σε έναν επαγγελματικό στίβο, αλλά κι ένα ταλέντο που έχει να κάνει με το ραδιόφωνο είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να οδηγήσει κάποιον να γράψει μια ιστορία, όπως ο Γιάννης Πετρίδης», σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Ερωτηθείς τι ρόλο έχει παίξει το ραδιόφωνο στη ζωή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Όπως σας είπα και πριν, μεγάλωσα με το ραδιόφωνο και τον Γιάννη Πετρίδη. Ήταν χαρακτηριστική -κάθε μεσημέρι από την ώρα που γυρνούσα από το σχολείο- η συγκεκριμένη ώρα που έπρεπε να τον ακούσω από τις 4 έως τις 5. Επομένως, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Με βοήθησε πάρα πολύ στον σχηματισμό της προσωπικότητάς μου, κυρίως, όχι τόσο στην κοινωνικοποίησή μου, όσο στο ζήτημα της ενασχόλησης μου με τα κοινά και την πολιτική».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν τέτοιου είδους «ωραίες πρωτοβουλίες που δίνουν τη δυνατότητα και σε εσάς να εκπέμπετε από ένα τόσο όμορφο χώρο, αλλά και δίνουν το έναυσμα στους πολίτες να αποκτήσουν μία καλύτερη σχέση με τον πολιτισμό». «Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο η αρχαία παράδοση και η ιστορία μας είναι και όλα τα σύγχρονα πράγματα με τα οποία μπορεί να ζει κανείς και να αναπνέει στην Αθήνα», κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
Η μηνιαία σειρά συζητήσεων «Συναντήσεις στο Μουσείο», τον Φεβρουάριο, δίνει το μικρόφωνο στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το μουσείο σήμερα υποδέχτηκε τους εξής ραδιοφωνικούς σταθμούς: Τρίτο Πρόγραμμα 90.9, Pepper 96.6, Red FM 96.03, Kosmos 93.6, Μελωδία 99.2 και Αθήνα 9.84, οι οποίοι θα εκπέμπουν διαδοχικά από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή για δώδεκα ώρες, μέχρι τις 8 το βράδυ.
«Είναι παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου σήμερα και την συνεορτάζουμε όλοι μαζί με τους έξι σταθμούς που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στα ερτζιανά. Το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο που τέρπει, πληροφορεί. Εγώ ακούω μόνο ραδιόφωνο», επισήμανε ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης. Ο κ. Κουτσομάλλης ευχαρίστησε την ραδιοφωνική παραγωγό και σύμβουλο του ραδιοφωνικού σταθμού 9.84, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, που επιμελήθηκε του αφιερώματος. Η Μαργαρίτα Μυτιληναίου με τη σειρά της δήλωσε: «Στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων στο μουσείο, που έχουμε ξεκινήσει από τον Οκτώβρη, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, είπαμε να συνδυάσουμε αισθήσεις, ραδιόφωνο-ακοή, μουσείο-όραση, να αφήσουμε τις τέχνες να συνομιλήσουν και τον πολιτισμό να δώσει τρόπο σύνδεσης, σε αυτό που ακούμε, σε αυτό που βλέπουμε και κυρίως σε αυτό που νιώθουμε» και τόνισε ότι «όλοι αμέσως στην πρώτη ερώτηση είπαν ναι. Το μουσείο φιλόξενο δέχτηκε την τρελή σκέψη κι έτσι φτιάξαμε ένα pop up studio από το μηδέν κι ελπίζουμε να το ξανακάνουμε και του χρόνου».