Η… εμμονή της Γερμανίας με τα Βαλκάνια δεν είναι σημερινή. Και ειδικά για τα θέματα διεύρυνσης αναφορικά με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων σε σημείο που και ο… σοσιαλιστής Καγκελάριος Όλαφ Σολτς να κλείνει τα μάτια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται στην Αλβανία. Μάλιστα εμφανίζεται να επιδιώκει ένα μπάι πας για να παρακαμφθεί η θέση της Ελλάδας.

Μιλώντας στην Γερμανική Βουλή ο Όλαφ Σολτς «εκθείασε» τις «μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αλβανίας» λέγοντας ότι «όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».

Κλείνοντας τα μάτια στην υπόθεση Μπελέρη και στα όσα διαδραματίζονται και καταγγέλλονται εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων. Φέρεται δε να τάσσεται υπέρ αποφάσεων με τη μέθοδο της «ειδικής πλειοψηφίας» ώστε να παρακαμφθούν τυχόν Βέτο. Και αυτό ενώ γνωρίζει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Ναι μεν η Γερμανία κινείται στη δική της λογική και πρακτική. Κινείται με βάση τα συμφέροντά της και αυτό το αποδεικνύει σε κάθε περίπτωση. Εν τούτοις ως χώρα μέλος της ΕΕ οφείλει, αν μη τι άλλο, να ακούει και τις θέσεις των άλλων χωρών. Ειδικά για περιπτώσεις όπως αυτή που αφορά στην Αλβανία και στα περί μεταρρυθμίσεων τη στιγμή που κρατείται στη φυλακή ένας εκλεγμένος Δήμαρχος. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άλλωστε αποτελούν για την ΕΕ βασικό ανασταλτικό παράγοντα ως προς τις διαδικασίες ένταξης χωρών.

Η ομιλία του στην γερμανική Βουλή ενδεχόμένως να αποτελεί προσπάθεια να σταλεί μήνυμα. Μόνο που η ελληνική πλευρά έχει αποτυπώσει με σαφήνεια τις θέσεις της…