Καμπανάκι Σαμαρά στις Βρυξέλλες

by Manifesto

Μπορεί οι  συνέπειες της οικονομικής κρίσης που φέρνει ο κορωνοϊός να μην είναι ακόμα ξεκάθαρες, παρόλα αυτά όλα δείχνουν πως η ΕΕ θα πάρει μια γεύση από τα όσα βίωσε η Ελλάδα κατά την περίοδο των μνημονίων.

Αυτό σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο φιλοξενεί και δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά σε μια προσπάθεια να καταγράψει τα όσα θα ακολουθήσουν.

«Είναι αδύνατον να αποφύγεις τις συνέπειες. Όταν ο φόβος γίνεται πανικός τότε η δυσαρέσκεια γίνεται οργή και το μείγμα είναι εκρηκτικό» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός.

Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στο γεγονός πως οι πλέον ευάλωτοι σήκωσαν (και σηκώνουν) το βάρος της κρίσης αλλά και στο πως το μείγμα οργή και θυμού ενισχύει ακραία και λαϊκιστικά στοιχεία. Αναφορά γίνεται στην άνοδο της Χρυσής Αυγής αλλά και στην νίκη ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει πως προς το παρόν οι κυβερνήσεις μπορούν να περιορίσουν το πολιτικό φαινόμενο αν δείξουν πως διαχειρίζονται την κρίση με επιτυχία. Όπως λέει, οι κυβερνήτες θα πρέπει να περπατήσουν σε τεντωμένο σχοινί: από την μία να είναι συμπονετικοί και από την άλλη να αναζητήσουν λύσεις εκτός πλαισίου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

«Αν οι οικονομίες της Ευρώπης αφεθούν να καταρρεύσουν μολονότι η κρίση δεν είναι δική τους υπαιτιότητας, αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο του ευρωσκεπτικισμού» προειδοποιεί. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη αποσύνθεση της ΕΕ» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στα αγγλικά

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα