Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τοποθέτησε στον ΟΗΕ τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς απόψε Πέμπτη (1/5) και διόρισε τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ως προσωρινό αντικαταστάτη του, στην πρώτη μεγάλη αναδιάρθρωση του στενού κύκλου του Τραμπ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Ο Τραμπ, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι θα προτείνει τον Γουόλτς για τον επόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας ότι «έχει εργαστεί σκληρά για να θέσει τα συμφέροντα του έθνους μας πάνω απ' όλα».
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, πηγές ανέφεραν ότι ο Τραμπ αποφάσισε τη μετακίνηση του Γουόλτς από τη θέση του στον Λευκό Οίκο.
Η επιλογή του Ρούμπιο από τον Τραμπ για να αντικαταστήσει προσωρινά τον Γουόλτς θα είναι η πρώτη φορά από την εποχή του Χένρι Κίσινγκερ τη δεκαετία του 1970 που ένα πρόσωπο κατέχει και τις δύο θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.
Ο αναπληρωτής του Γουόλτζ, Άλεξ Γουόνγκ, ειδικός στην Ασία, ο οποίος ήταν αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, αποχωρεί επίσης από τη θέση του.
Ο Γουόλτς, 51χρονος πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Φλόριντα, δέχτηκε κριτική εντός του Λευκού Οίκου, όταν ενεπλάκη στην υπόθεση της διαρροής απόρρητης συνομιλίας μέσω της πλατφόρμας Signal μεταξύ κορυφαίων βοηθών εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.
Η συνομιλία αφορούσε επίθεση αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.
Ο ρόλος του συμβούλου εθνικής ασφάλειας είναι ένας ισχυρός ρόλος που δεν απαιτεί την επικύρωση της Γερουσίας.
Η κίνηση αυτή, έρχεται την ημέρα της ανακοίνωσης της συμφωνίας για την Ουκρανία και λίγο μετά τη συμπλήρωση 100 ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Δεύτερη μετακίνηση με σημασία: Η πρέσβειρα της Κύπρου επιτετραμμένη στο Κίεβο
Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο όρισαν την Τζούλι Ντέιβις, νυν πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, επιτετραμμένη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Η κίνηση έρχεται καθώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις προσπάθειες της για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και μετά την παραίτηση τον περασμένο μήνα της πρώην πρέσβειρας στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ.
Τι προβλέπει η συμφωνία με την Ουκρανία
Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία που παραχωρεί στην Ουάσινγκτον πρόσβαση σε ορισμένους από τους φυσικούς πόρους της δεύτερης.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου το οποίο η Ουκρανία ελπίζει ότι θα σφυρηλατήσει τη σχέση των δύο χωρών και θα διασφαλίσει την παροχή αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα, η οποία παλεύει να αποκρούσει τις επιθέσεις της Ρωσίας, τρία χρόνια μετά την ευρεία εισβολή που εξαπέλυσε η Μόσχα.
Παρότι δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι ούτε οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, το BBC, με βάση ένα προσχέδιο της συμφωνίας που έχει δει και όχι το τελικό κείμενο αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων και των δύο πλευρών, επιχειρεί να «αποκρυπτογραφήσει» το περιεχόμενο.
«Δίκαιη συμφωνία» για τον Ζελένσκι
«Η συμφωνία άλλαξε σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προετοιμασίας. Αυτή είναι πλέον μια πραγματικά δίκαιη συμφωνία που δημιουργεί ευκαιρίες για σημαντικές επενδύσεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι στο καθημερινό τηλεοπτικό του μήνυμα.
Όπως είπε, το κείμενο δεν προβλέπει αρχικό χρέος της Ουκρανίας προς τις ΗΠΑ, όπως ήθελε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και έχει στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου «για επενδύσεις στην Ουκρανία και οικονομικά κέρδη εδώ».
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανιών στην Ουκρανία.