Με την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989, ξεκίνησε στην Ευρώπη μια φάση συγκρούσεων που πέρασε από τον πολιτικό-στρατιωτικό στον οικονομικό νομισματικό τομέα. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχει δημιουργήσει μια ισχυρή ώθηση στη διαδικασία απελευθέρωσης του εμπορίου, εγκαθιδρύοντας μια διακυβερνητική αντιπαράθεση βασισμένη κυρίως στην αναζήτηση οικονομικών συμφερόντων.
του Στράτου Γεραγώτη
Αυτές οι τομεακές διαπραγματεύσεις χρησιμοποιούνται από προηγμένες, αναπτυγμένες, αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και από χώρες του τρίτου κόσμου για την ισορροπία των δυνάμεών τους στο «Μεγάλο Παιχνίδι». Το οικονομικό συμφέρον, που βρίσκεται στο επίκεντρο των διμερών διαπραγματεύσεων, χρησιμοποιείται από τις εθνικές κυβερνήσεις, θέτοντας τις βάσεις δημιουργίας του «πολεμικού » προφίλ της διεθνούς οικονομίας.
Παράγοντες εξωτερικής πολιτικής
Ο σύγχρονος πόλεμος διεξάγεται μεταξύ εταιρειών, κρατών και κοινοτήτων στον ορισμό μιας γεωγραφικής αλλαγής που σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα κοινωνικο-οικονομική ισορροπία της παγκόσμιας τάξης. Εξ ου και η υποτιθέμενη θέση, ότι η μελλοντική νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων δεν θα υπαγορεύεται τόσο με βάση τη διχοτόμηση μεταξύ ανοιχτών και κλειστών συστημάτων και την διαμάχη για την επικράτηση του ενός ή του άλλου συστήματος, όσο από εκείνες τις χώρες που γνωρίζουν καλύτερα να συνδυάζουν τα
πολλαπλά και διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ εταιρειών, κρατών και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό, η ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να περάσει, σήμερα περισσότερο από χθες, από τη μελέτη της γεωπολιτικής των κυρώσεων που παρουσιάζεται σήμερα στη διεθνή σκηνή και κυριαρχεί στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των εθνών, στις πολλαπλές διαστάσεις της οικονομικής ασφάλειας, του οικονομικού πόλεμου , των πολιτικών ελέγχου εισαγωγών-εξαγωγών, των εμπορικών πόλεμων , την υιοθέτηση κανόνων εμπορικής
συμμόρφωσης, των περιοριστικών διαδικασιών και των διαδικασιών ελέγχου ξένων επενδύσεων.
Από το κράτος της Βεστφαλίας στο κράτος της αγοράς
Σε αντίθεση με το παρελθόν, Τα εθνικά συμφέροντα συνδέονται όλο και περισσότερο με τη λογική της αγοράς, όπου οι κυβερνήσεις μετατοπίζουν την δραστηριότητα τους από τη στρατιωτική ασφάλεια σε αυτήν της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, η προστασία της
οποίας έχει στρατηγική προτεραιότητα και υπαγορεύει τις γραμμές της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
Οι μεγάλες εταιρείες εισέρχονται στη δημόσια σφαίρα και έχουν ρόλο, όχι δευτερεύοντα, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μιας εθνικής κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο, το παραδοσιακό βεστφαλικό κράτος έχει υποστεί μετασχηματισμούς χαρακτήρα, πολιτικών
προτεραιοτήτων και έρευνας πληροφοριών, παίρνοντας τη μορφή ενός κράτους-αγοράς. Η οικονομική πληροφόρηση, επομένως, είναι σήμερα η κύρια ανάγκη πληροφόρησης για κάθε εθνική κυβέρνηση που λειτουργεί σε ένα παγκόσμιο γεωπολιτικό πλαίσιο που κυριαρχείται από τη νέα πολυμερή επιβολή κυρώσεων.
Η νέα πειθαρχία κυρώσεων
Με την πάροδο του χρόνου, η συμπεριφορά των κρατών ήρθε αντιμέτωπη με έναν μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο προβληματισμό σχετικά με τη διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών επιβολής κυρώσεων, οι οποίες από γενικευμένες έγιναν πιο συγκεκριμένες στην
εφαρμογή τους. Από αυτή την άποψη, γίνεται λόγος για στοχευμένες κυρώσεις που διαφέρουν από τις γενικευμένες κυρώσεις, καθώς οι πρώτες αντλούν την ουσία τους στην επιβεβαίωση της αρχής της ατομικής ευθύνης, που γεννήθηκε στα τέλη του εικοστού αιώνα
με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθν ών για τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Με αυτόν τον τρόπο, επιτεύχθηκε ένα σημαντικό νομικό άλμα το οποίο αναγνώρισε, ως υποκείμενα στην επιβολή κυρώσεων, όχι πλέον μόνο τα κράτη, αλλά μαζί τους και άτομα, ομάδες ανθρώπων, εταιρείες και πολιτικά κόμματα τα οποία από εδώ και στο εξής θα έπρεπε να απαντήσουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις προαναφερθείσες παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μια ιδιαιτερότητα στην οποία πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στην ρυθμιστική λειτουργία της οικονομικής κύρωσης, καθώς ο οικονομικός καταναγκασμός δεν αποτελεί ένα τυχαίο ή περιορισμένο μέσο στην οικονομική σφαίρα, αλλά είναι ένα νομικά απαραίτητο στοιχείο ώστε ο ΟΗΕ να νομιμοποιηθεί να παρέμβει στις κρίσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια. Αυτό προκύπτει από μια συνδυασμένη ανάλυση των διατάξεων που περιέχονται στα άρθρα 41 και 42 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δείχνει ότι η χρήση βίας μπορεί να εξεταστεί και να εφαρμοστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας μόνο αφού έχουν επαληθευτεί όλα τα στοιχεία για τη χρήση του μέσου επιβολής κυρώσεων προς τη χώρα-στόχο. Εξ ου και η στρατηγική και κανονιστική σημασία του μέσου των κυρώσεων στην εξωτερική πολιτική και το διεθνές δίκαιο.
Η πολυπλοκότητα των κυρώσεων
Στην εξωτερική πολιτική που κυριαρχείται από τη νέα πολυπλοκότητα επιβολής κυρώσεων, έχει ενισχυθεί ο ανταγωνισμός για την οικονομική ασφάλεια, στον οποίο συμμετέχουν, πάνω απ’ όλα, οι δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Παρατηρήθηκε επίσης αυξημένη αστάθεια στη διεθνή ισορροπία μεταξύ κρατικών παραγόντων περιφερειακής γεωπολιτικής σημασίας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν το Ιράν, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Τα εργαλεία επιβολής κυρώσεων που έχουν στη διάθεσή τους οι κυβερνήσεις έχουν επίσης εξελιχθεί και έχουν προσαρμοστεί στην νέα πολυπλοκότητα.
Το σύστημα οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ των κρατών, που δημιουργήθηκε με την ευρεία πρακτική του εξωτερικού εμπορίου ως μοντέλο εθνικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, επιβάλλει ωστόσο κάποια όρια στα περιοριστικά μέτρα στο σύγχρονο μοντέλο βιομηχανικής οικονομίας. Η επιλογή της υιοθέτησης μιας πολιτικής κυρώσεων για μια κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, δεν βασίζεται μόνο σε οικονομικούς λόγους, αλλά σε γεωπολιτικούς λόγους, που αντικατοπτρίζουν τη φύση της ισορροπίας δυνάμεων που υπάρχει στο διεθνές σύστημα, εντός του οποίου και για το οποίο μια κυβέρνηση καλείται να κινηθεί, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αντίστοιχη περιοχή περιφερειακής επιρροής της.
Οι νέες προκλήσεις ασφάλειας
Το 2022, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το διεθνές γεωπολιτικό πλαίσιο γνώρισε ένα περαιτέρω επίπεδο κατακερματισμού των απειλών, όπου και ο κυβερνοχώρος αντιμετώπισε και υιοθέτησε οικονομικές κυρώσεις. Η πολυεπίπεδη διάσταση της σύγκρουσης (στρατιωτική, κυβερνητική) που υπάρχει στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ουκρανία, έχει καταστήσει πιο δύσκολη τη δυνατότητα υπεράσπισης των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων και την αποτελεσματικότητα της απάντησης του δυτικού μπλοκ έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας .
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας μπορεί να μην έχουν το γενικό επιθυμητό αποτέλεσμα, επειδή δυνητικά παρακάμπτονται μέσω της χρήσης μέσων που ανήκουν στον πέμπτο τομέα της σύγχρονης σύγκρουσης.
Το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επισημάνει την πιθανότητα απειλών από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ως εκ τούτου έχει ειδοποιήσει όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των συμμάχων χωρών, να επαγρυπνούν έναντι των ρωσικών προθέσεων.