Στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ηρωική νήσο των Ψαρρών, γιόρτασε τον Δεκαπενταύγουστο  ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρίστος Λιάπης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στον νομό της Χίου, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Ψαρρών, Κώστα Βρατσάνο, στο Δημαρχείο, όπου είχανε χρήσιμη και αναγκαία ανταλλαγή απόψεων πάνω στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας σε όσα έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση των εξαρτήσεων και τη διασύνδεση της νήσου με τις δομές και τις υπηρεσίες που παρέχονται στη Χίο.

Ο Δρ. Λιάπης, σε μήνυμά του από το νησί, για την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ανέφερε: «Είναι ξεχωριστή η ευκαιρία και οι συμβολισμοί του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου στο ακριτικό νησί των Ψαρρών, αυτές τις ώρες εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, αγάπης προς τον συνάνθρωπο και αλληλεγγύης προς όλους και πάνω απ´ όλα  κοντά στον ακριτικό Ελληνισμό. Εκεί που χτυπά η καρδιά της πατρίδας μας. Κοντά σε κάθε πολίτη, όσο μακριά από το κέντρο του ηπειρωτικού κορμού της Ελλαδας μας κι αν βρίσκεται. Κοντά στους Έλληνες του Αιγαίου μας.

Κοντά τους και ως απλός πολίτης και ως θεσμικά ταγμένος στην προσφορά υπηρεσιών καταπολέμησης των εξαρτήσεων, σε κάθε γωνία της χώρας μας που κάθε Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει με λαμπρότητα τη Μάνα της Ορθόδοξης πίστης μας και Υπέρμαχο Στρατηγό της ειρήνης, της αγάπης και της προάσπισης του δικαίου των λαών και των ανθρώπων. Η επίσκεψή μου αυτή ήταν ταυτόχρονα και μία ευκαιρία απόδοσης της πρέπουσας τιμής στους ακρίτες-κατοίκους της ηρωικής και ιστορικής αυτής νήσου, με την πολυσήμαντη προσφορά στους αγώνες του Έθνους μας.

Ενός Έθνους «αξιόναυτου και θαλαττουργού», χαρακτηριστικά που συμπυκνώνονται στην πλούσια κληρονομιά του “πέτρινου” αυτού “καραβιού” του Αιγαίου μας, πατρίδα του Κανάρη και τόσων άλλων ηρώων της ελληνικής ναυτοσύνης και των αγώνων μας για Λευτεριά. Πατρίδα και πολλών αφανών ναυτικών και καπεταναίων που έδωσαν και δίνουν καθημερινά τις δύσκολες μάχες της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας για οικονομική ευημερία, ανάπτυξη, εθνική και κοινωνική περηφάνεια.

Η σκέπη της Θεομήτορος αποτέλεσε πάντα καταφυγή για τον λαό μας, σε κάθε δύσκολη στιγμή. Απάγκιο για τον κάθε κατατρεγμένο, χωρίς καμία διάκριση και προστάτιδα δύναμη του έθνους μας απέναντι σε κάθε εξωτερικό εχθρό, αλλά και απέναντι στους εσωτερικούς μας εχθρούς και στους εσώτερούς μας φόβους που μπορεί να δημιουργούν και να συντηρούν συμπεριφορές εξάρτησης όπως αυτές, στην καταπολέμηση των οποίων, είμαστε ταγμένοι στο ΚΕΘΕΑ.

Σε έναν οργανισμό που το φετινό μήνυμά του επικεντρώθηκε σε τρία ρήματα:

ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ τις αποστάσεις αλληλεγγύης, μαζί με την αναγκαστική αύξηση των αποστάσεων κοινωνικής επαφής, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ όσους έχουν “κολλήσει” και ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΜΕ το μήνυμα της αλληλεγγύης. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, που για να είναι πράγματι πολλά για εμάς, αλλά κυρίως για τους συνανθρώπους μας οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη, για τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους μας, τους χρήστες ουσιών, τους απεξαρτούμενους και τους απεξαρτημένους, απαιτείται από όλους μας να επιδείξουμε δύναμη ευθύνης και ανθρωπιάς.

Αντοχή και σύμπνοια για να γιορτάσουμε όλοι μαζί και του χρόνου. Ήταν ξεχωριστή η χαρά μου, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ και με μέλη του πληρώματος της Φρεγάτας “Θεμιστοκλής”, στην ηρωική γη των Ψαρρών.

 

Η Υπέρμαχη Στρατηγός, την Κοίμηση της οποίας είχα την ευκαιρία να γιορτάσω σήμερα, ευρισκόμενος με συγκίνηση, κοντά στους ακρίτες των Ψαρρών, ώστε να αποκτήσω ιδία άποψη για τις ιδιαιτερότητες που διαμορφώνει  αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αρχιπελάγους στον πανεθνικό μας αγώνα κατά των εξαρτήσεων, αλλά και κοντά στους άνδρες και τις γυναίκες που φυλάττουν τις Θερμοπύλες του Αιγαίου μας, είθε να προστατεύει την πατρίδα και την κοινωνία μας από κάθε είδους απειλές, επιβουλές και φθοροποιές δυνάμεις, απέναντι στις οποίες το ισχυρότερο αντίδοτο είναι η πίστη στην αξία του ανθρώπου και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, για την εμπέδωση της ειρήνης, τόσο της εξωτερικής, όσο και της “μέσα μας” ειρήνης».