Την ώρα που η διεθνής κοινότητα είναι σοκαρισμένη από την αγριότητα της τρομοκρατικής επίθεσης στον συναυλιακό χώρο στη Μόσχα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, η προσοχή στρέφεται στο Κρεμλίνο και στην αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ -πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας- έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η Μόσχα στον θάνατο θα απαντήσει με θάνατο» και... προειδοποίησε πως εάν κρύβεται η Ουκρανία πίσω από το μακελειό, «η Ρωσία θα την αφανίσει».

Η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης που διαπράχθηκε χθες είχαν «επαφές» στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί.

«Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, οι εγκληματίες σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά», αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η FSB προσέθεσε, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε επικαλούμενο την ανακοίνωση της FSB ότι 4 φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης κατευθύνονταν στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία -όταν συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί- και είχαν επαφές στην ουκρανική πλευρά.

Τα έως τώρα δεδομένα έχουν ως εξής: Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ η Ουκρανία έχει αρνηθεί ήδη από χθες οποιαδήποτε ανάμειξη.

Οι ρωσικές απειλές εντείνονται, με  τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας και βασικό σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτι, Νικολάι Πατρούσεφ, να δηλώνει ότι «η χώρα του θα τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για την επίθεση». Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι η επίθεση στον συναυλιακό χώρο, δείχνει ακριβώς «το μέγεθος της απειλής που συνιστά η τρομοκρατία για τη Ρωσία».

«Αν βρεθεί ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση, θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής απάντηση στο πεδίο της μάχης», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο δήλωση που έκανε σήμερα ο Ρώσος βουλευτής και στρατηγός εν αποστρατεία Αντρέι Καρταπόλοφ.

Το BBC αναλύει τις ενδεχόμενες κινήσεις Πούτιν

Σε μία πρώτη ανάλυση των υπαρχόντων διαθέσιμων στοιχείων το BBC επιχειρεί να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα της επίθεσης. Σε ανάλυσή του, ο Matthew Sussex, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, μίλησε στο BBCnews για τους λόγους που το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στη Ρωσία - και ποια θα μπορούσε να ήταν η απάντηση της Μόσχας.

Ο  αναλυτής αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό η ρωσική απάντηση στην επίθεση στο Crocus Hall να είναι μια απάντηση «ακραίας βίας», αναφέροντας ως παραδείγματα τα επακόλουθα της πολιορκίας του θεάτρου της Μόσχας το 2002 και της πολιορκίας του σχολείου Μπεσλάν το 2004.

«Ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά ποιος αποφασίζει η ρωσική κυβέρνηση ότι φταίει και εναντίον ποίου θα απαντήσει» αναφέρει και υπενθυμίζει ότι η προειδοποίηση των ΗΠΑ για πιθανή επίθεση, που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου, αντιμετωπίστηκε από το Κρεμλίνο ως προσπάθεια «ανάμειξης» στις πρόσφατες γενικές εκλογές και στις εσωτερικές του υποθέσεις.