Οι Ρώσοι μισθοφόροι που πολεμούν στην Ουκρανία , συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Wagner που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, έχουν συνδεθεί με ακροδεξιό εξτρεμισμό, συμπεριλαμβανομένης μιας οργάνωσης που χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική, αποκαλύπτει ανάλυση την οποία επικαλείται ο Guardian.

Αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στοχεύει στην «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, μια έρευνα βρήκε διασυνδέσεις μεταξύ των φιλορωσικών δυνάμεων και του βίαιου δεξιού εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται άμεσα με τον Βάγκνερ.

Μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, με ημερομηνία 15 Μαρτίου, δείχνει τη σημαία του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Κινήματος (RIM), μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης της λευκής υπεροχής την οποία οι ΗΠΑ αναφέρουν ως τρομοκρατική, να την κρατούν αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στο Ντόνετσκ. Η ανάρτηση κοινοποιήθηκε από κανάλι υπέρ του Πούτιν.

Μεγάλο μέρος του εξτρεμιστικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο Telegram και στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte (VK), σχετίζεται με μια ακροδεξιά μονάδα εντός του Ομίλου Wagner που ονομάζεται Rusich με άλλους που συνδέονται με διαδικτυακές κοινότητες που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο, ορισμένες φέρουν το όνομα και το λογότυπο του Wagner.

Ο Adam Hadley, ο εκτελεστικός διευθυντής της Tech Against Terrorism, μιας πρωτοβουλίας που εδρεύει στο Λονδίνο και υποστηρίζεται από την αντιτρομοκρατική εκτελεστική διεύθυνση του ΟΗΕ, είπε ότι η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου Wagner, συνδέονται «σχεδόν σίγουρα με ακραία ακροδεξιές οργανώσεις».

Ο Χάντλεϊ πρόσθεσε: «Δεδομένων των παράλογων απαιτήσεων του Πούτιν για «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας , προτείνουμε να ξεριζώσει πρώτα τους νεοναζί στις δικές του τάξεις πριν κουνήσει το δάχτυλο σε άλλους».

Μία από τις πιο μυστικοπαθείς οργανώσεις στη Ρωσία, η ομάδα Wagner δεν υπάρχει επίσημα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκατοντάδες μέλη της πολεμούν στην Ουκρανία με ισχυρισμούς λίγο μετά την εισβολή ότι οι μισθοφόροι της δρούσαν στο Κίεβο με εντολές από το Κρεμλίνο να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy.

Γίνεται επίσης κατανοητό ότι καταβάλλονται προσπάθειες από ομάδες ιδιωτικών μηνυμάτων στη Ρωσία για τη στρατολόγηση μιας νέας ταξιαρχίας μισθοφόρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Πρόσφατα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε ότι 16.000 μαχητές από τη Μέση Ανατολή είχαν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν με τον ρωσικό στρατό.

Ένας λογαριασμός στο VK είναι αφιερωμένος στην «ομάδα αναγνώρισης δολιοφθορών και επίθεσης» Rusich που φαίνεται να δρα στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια ανάρτηση στις 17 Μαρτίου. Το λογότυπο Rusich φέρει μια σλαβική σβάστικα γνωστή ως Kolovrat.

Μια άλλη πρόσφατη δημοσίευση του VK αναφέρει τον Rusich ως μέρος ενός συνασπισμού αυτονομιστικών ομάδων και πολιτοφυλακών, συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς ομάδας, Ρωσική Εθνική Ενότητα.

Μια εικόνα που κοινοποιήθηκε στο VK από λογαριασμό που συνδέεται με το Rusich δείχνει μαχητές, φαινομενικά στην Ουκρανία, αν και έχει αποδειχθεί αδύνατο να επαληθευτεί, να κρατούν μια σημαία Valknut.

Έχει αναφερθεί ότι οι μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν στον Βάγκνερ λαμβάνουν ονόματα όπως «The Hawks», πιθανώς για να απομακρυνθούν από τη φήμη της ομάδας μετά από επανειλημμένες κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Η ανάλυση της Tech Against Terrorism βρήκε ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με τον όμιλο Wagner που μοιράζεται μια εικόνα τον Μάιο του 2021 του Kolovrat που φέρεται να έχει σκαλιστεί σε έναν βράχο στην Παλμύρα της Συρίας.

Βρήκε επίσης κανάλια Telegram – με το όνομα «Wagner PMC» στα ρωσικά – που μοιράζονταν πλάνα και μιμίδια μόλις στις 4 Μαρτίου σχετικά με τον βασανισμό και τον αποκεφαλισμό ενός Σύρου αιχμάλωτου από μισθοφόρους Wagner το 2017.

Η ομάδα Βάγκνερ αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν υποστήριξε φιλορώσους αυτονομιστές στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Ανήκει στον Yevgeny Prigozhin, έναν από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, και έκτοτε διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις σε όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι μισθοφόροι επιτρέπουν στο Κρεμλίνο –το οποίο πάντα αρνείται οποιεσδήποτε σχέσεις με μισθοφορικές ομάδες– να κρατήσει χαμηλό τον αριθμό των νεκρών του.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την αφήγησή της, η Ρωσία άνοιξε πρόσφατα ποινική υπόθεση εναντίον του ιδιοκτήτη του Facebook, Meta, κατηγορώντας τον ως εξτρεμιστική οργάνωση.

Η κίνηση των Ρώσων εισαγγελέων ήρθε αφότου ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας επέτρεψε προσωρινά τη χρήση όρων όπως «θάνατος στους Ρώσους εισβολείς».

Ο Χάντλεϊ πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε τη Ρωσία επειδή εξοπλίζει την τρομοκρατία με αυτόν τον τρόπο και ανατρέπει τους διεθνείς αντιτρομοκρατικούς κανόνες».