Την απειλή ότι η Ρωσία θα αρχίσει ξανά την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν πυραύλους στη Γερμανία, εξέφρασε Ρώσος πρόεδρος ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ΗΠΑ στις 10 Ιουλίου δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να αναπτύσσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία από το 2026 ως μέρος μιας πιο μακροπρόθεσμης στρατιωτικοποίησης που θα περιλαμβάνει SM-6, πυραύλους κρουζ Tomahawk και αναπτυξιακά υπερηχητικά όπλα.
Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια κρίση τύπου Ψυχρού Πολέμου
Σε ομιλία του προς ναυτικούς από τη Ρωσία, την Κίνα, την Αλγερία και την Ινδία για τον εορτασμό της Ημέρας του Ρωσικού Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια κρίση τύπου Ψυχρού Πολέμου με την κίνηση αυτή. «Αν οι ΗΠΑ θέσουν σε εφαρμογή σχέδια αυτού του είδους, θα θεωρήσουμε τον εαυτό μας απαλλαγμένο από το μονομερές μορατόριουμ που είχε υιοθετηθεί προηγουμένως για την ανάπτυξη δυνατοτήτων πλήγματος μεσαίου και μικρού βεληνεκούς», τόνισε ο Πούτιν.
Οι εν λόγω πύραυλοι, οι οποίοι μπορούν να διανύσουν απόσταση μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων, αποτελούσαν κάποτε το αντικείμενο συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, την Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίου Βεληνεκούς (FNI) που είχε υπογραφεί την εποχή της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2019 από την εν λόγω συνθήκη, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι δεν σέβεται πια τους όρους της.