Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στη σύνοδο των BRICS, που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στη Νότια Αφρική, πιο κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής της.
Η Νότια Αφρική, μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία όμως θεωρητικά θα έπρεπε να συλλάβει τον Πούτιν βάσει του κατηγορητηρίου που εξέδωσε το ΔΠΔ τον Μάρτιο αναφορικά με τις ενέργειας της Μόσχας στην Ουκρανία.
Απαντώντας σε ερώτηση στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, αν ο Πούτιν θα συμμετάσχει στη σύνοδο των BRICS, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «… οι κατάλληλες αποφάσεις θα ληφθούν πιο κοντά στον χρόνο».
«Όμως σε κάθε περίπτωση η Ρωσία θα λάβει ενεργά μέρος (στη διάσκεψη)», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας τους BRΙCS “μια πολύ σημαντική ένωση”.
Η ομάδα BRICS περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ένα μπλοκ που θεωρείται μια ισχυρή εναλλακτική αναδυόμενων αγορών απέναντι στη Δύση.
Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Πούτιν στις 17 Μαρτίου, υποστηρίζοντας πως o αναγκαστικός εκτοπισμός από τη Ρωσία παιδιών από την Ουκρανία ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.
Η Ρωσία δεν έχει κρύψει το πρόγραμμα βάσει του οποίου χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, αλλά το παρουσιάζει σαν ανθρωπιστική εκστρατεία προκειμένου να προστατευθούν ορφανά και παιδιά που είχαν εγκαταλειφθεί στη ζώνη των συγκρούσεων.
Ο Πεσκόφ είχε χαρακτηρίσει τότε την απόφαση του ΔΠΔ «εξωφρενική και απαράδεκτη».
Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και ο Πούτιν δεν είναι πιθανό να καταλήξει σύντομα στο δικαστήριο. Όμως το ένταλμα σημαίνει πως θα μπορούσε να συλληφθεί και να σταλθεί στη Χάγη αν ταξιδέψει σε οποιαδήποτε χώρα του ΔΠΔ.
Το ΔΠΔ έχει εκδώσει επίσης ένταλμα σύλληψης εις βάρος της επιτρόπου της Ρωσίας για δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, με τις ίδιες κατηγορίες.