Ο πολιτικός πολιτισμός είναι απαραίτητος για την πρόοδο που θέλουμε

by Manifesto

“… ελεύθερον διατελεί και βέλτιστα πολιτευόμενον και δυνάμενον άρχειν πάντων, μιας τυγχάνον πολιτείας”

“Το ελληνικό γένος ζει ελεύθερα, διοικείται άριστα και θα μπορούσε να κυριαρχήσει, αν ήταν πολιτικά ενωμένο”. Δυστυχώς, τα λόγια του Αριστοτέλη παρέμειναν επί σειρά ετών στα πολιτικά αζήτητα…

Άρθρο του Νικήτα Κακλαμάνη στο tomanifesto.gr

Ευτυχώς όμως, με την αυγή της 8ης Ιουλίου, η χώρα μπήκε σε νέα τροχιά, βασισμένη σε αυτές ακριβώς τις αρχές. Εισάγοντας από την πρώτη στιγμή το ήθος στην ηγεσία και την αναγκαιότητα της πολιτικής ενότητας, σήκωσε τα μανίκια και έπιασε δουλειά.

Τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια, συνηθίσαμε στην ακατάσχετη πολιτική φλυαρία, στους φθηνούς λεονταρισμούς και στη συστηματική άρνηση κάθε ηθικού κώδικα. Και ξαφνικά βρεθήκαμε έκπληκτοι μπροστά στο νέο ήθος της νέας Κυβέρνησης.

Σήμερα πια, έχουμε τις πρώτες απτές ενδείξεις μιας δράσης χωρίς φανφάρες, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ανάκτηση του αισθήματος δικαίου για όλους. Όμως, για να κατακτήσουμε όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να διαλύσουμε τις σκιές του παρελθόντος. Να φέρουμε τα πρόσωπα και τα πράγματα στη θέση που τους αξίζει, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Με διάλογο, με σύνθεση απόψεων, μα πάνω απ’όλα με ευπρέπεια. Γιατί ο πολιτικός πολιτισμός που ενστερνίζεται η νέα Κυβέρνηση είναι απαραίτητος για την πρόοδο που θέλουμε.

Η ηθική αποκατάσταση είναι απαραίτητη για το χτίσιμο του Κράτους πάνω σε γερές βάσεις. Ωστόσο, ο πολιτικός πολιτισμός δεν επιδιώκεται από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Και αυτό είναι φανερό, βλέποντας -προ ημερών στη δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου- τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι το “παρακάναμε με τον πολιτικό πολιτισμό”…

Οι άλλοτε κυβερνώντες, ήταν και παραμένουν θιασώτες αυτού που έλεγε ο Νίτσε, ότι “πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς”. Έχοντας λοιπόν το δικό του κοινό από “υποχείρια”, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βλέπει παντού “εχθρούς”. Γιατί κάθε έμπρακτη πρωτοβουλία και κυρίως κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της αλήθειας είναι βλαπτική για τα μέλη της απελθούσας κυβέρνησης.
Βλέπετε, η δικαιοσύνη και ο πολιτισμός στην πολιτική δεν είναι αυτονόητα. Δεν είναι επιθυμητά από όλους. Και φυσικά δεν κληρονομούνται, αλλά κατακτώνται μέρα με τη μέρα.

Καθένας από εμάς δουλεύει πάνω σ’ένα σύστημα αξιών, με προσωπικές πεποιθήσεις και ηθική, αλλά και με το περί δικαίου αίσθημα. Όταν λοιπόν αυτό καταστρατηγείται οφείλουμε να προστατεύσουμε τόσο την κοινωνία, όσο και το πολιτικό σύστημα που εκφράζεται μέσα από αυτήν.
Γι’αυτό και η νέα Κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο και απαραίτητο να εγκαταλείψουμε μια για πάντα την παρηκμασμένη αισθητική, που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πια η ώρα να σοβαρευτούμε. Να ενωθούμε και να συνεργαστούμε με ήθος και συνέπεια. Να συμφωνήσουμε ή και να διαφωνήσουμε, ‘μιλώντας’ μόνο μέσα απ’το έργο μας. Να αποκαταστήσουμε τις αλήθειες αυτού του λαού και να αναβαθμίσουμε ηθικά την ηγεσία του. Πάνω σ’αυτές τις αξίες χτίζει η σημερινή κυβέρνηση και με αυτές θα προχωρήσει μπροστά. Μόνο μπροστά.
* Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι βουλευτής ΝΔ και Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα