Ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, θα αποχωρήσει στο τέλος Ιουλίου, ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Στην Ελλάδα βέβαια, ο Δανός οικονομολόγος θα μείνει αξέχαστος από τη θητεία του ως υπεύθυνος για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Ο Πωλ Τόμσεν υπήρξε στέλεχος του ΔΝΤ για 37 συναπτά έτη.
«Ο Πολ έχει εργαστεί στενά και με τις 44 χώρες στην Ευρώπη και διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παροχή αναγκαίων εισηγήσεων και καθοδήγησης σε πολλές χώρες που πραγματοποίησαν τη μετάβαση σε μια οικονομία της αγοράς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου» σημείωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Ο Πολ είναι γνωστός ως ένας σκληρός και ευσυνείδητος διαπραγματευτής, και είχε πάντοτε σαν πρωταρχική του μέριμνα τη μακροπρόθεσμη ευημερία των πολιτών των κρατών μελών που υπηρετούμε» σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Οι Έλληνες και ο Τόμσεν
Ο Δανός οικονομολόγος, ο οποίος διακρινόταν για το αυστηρό του ύφος αλλά και την επιμονή στις περικοπές συντάξεων, μισθών και κάθε είδους δαπανών, ήρθε στην Αθήνα – για πρώτη φορά – τον Μάιο του 2010.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση είχε προσφύγει στον διεθνή μηχανισμό στήριξης, στον οποίο συμμετείχαν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πολύ γρήγορα «κατάφερε» να γίνει ιδιαίτερα αντιπαθής, λόγω των διαρκών πιέσεων για αλλαγές σε φορολογία, ασφαλιστικό, εργασιακά και δημόσιο, αλλά και της επίμονης άρνησης για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Δεν ήταν άλλωστε, και λίγες οι μαρτυρίες αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «πιέσεις υπέρ το δέον».
Σχεδόν πριν από κάθε συνάντηση με τους Έλληνες, οι εκπρόσωποι της τότε τρόικας είχαν μεγάλους τσακωμούς και αυτό διότι οι Ευρωπαίοι είχαν θετικές προβλέψεις για τα δημοσιονομικά της χώρας.
Τότε ήταν που ο Τόμσεν κατάλαβε ότι η δύναμη πίσω από το Eurogroup ήταν η Γερμανία. Γι’ αυτό ταξιδεύει συχνά στο Βερολίνο με στόχο να χτίσει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που λάμβαναν κυβέρνηση και τρόικα, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν να λένε για το ύφος και τις τοποθετήσεις συγκεκριμένα του κ. Τόμσεν.
Υπουργός, αποκάλυψε ότι ουκ ολίγες φορές ο Τόμσεν ξέφυγε από τα όρια της ευπρέπειας και ήταν επιθετικός.
Το Σεπτέμβριο του 2012, οι διαπραγματεύσεις έφτασαν στα όρια του κραχ, καθώς ο Τόμσεν εμφανίστηκε ξαφνικά ιδιαιτέρως αρνητικός απέναντι σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα στο Δημόσιο, είτε απορρίπτοντας τα στο σύνολο, είτε υποεκτιμώντας την απόδοση τους, ζητώντας νέες μειώσεις μισθών.
Οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ ήταν πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου ζητούσαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ακόμη και στη φορολογία.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που έδινε στέλεχος υπουργείου Οικονομικών για την στάση του κ. Τόμσεν, ο οποίος «ξαπλωμένος σε μια πολυθρόνα, κουνούσε επιδεκτικά το δάχτυλο του, κάνοντας παρατηρήσεις και απορρίπτοντας ελληνικές προτάσεις τις οποίες δεν έδειχνε να πίστευε».
Ο υπέρογκος μισθός και η σύνταξη
O Τόμσεν αμειβόταν ετησίως με ποσό τουλάχιστον 242.000 δολαρίων, χωρίς κρατήσεις και αφορολόγητο.
Το πραγματικό ποσό ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς ως αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ήταν ενταγμένος στη διοικητική βαθμίδα Β05 και μπορεί να λάμβανε μέχρι 309.000 δολάρια ετησίως.
Ο άνθρωπος που δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό να περικόψει τις συντάξεις των Ελλήνων στο ελάχιστο, θα λάβει προφανώς σύνταξη ανάλογη των πλουσιοπάροχων αποδοχών του.