Με ιστορικό νομοσχέδιο και καθολική αποδοχή, ο υφυπουργός θέτει τις βάσεις για διαφάνεια, τάξη και βιωσιμότητα στον Τύπο – Η απάντησή του στην Κωνσταντοπούλου.
Μια ιστορική ημέρα για τον ελληνικό Τύπο και τα Μέσα Ενημέρωσης καταγράφηκε λίαν προσφάτως στη Βουλή. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, εισάγοντας επιτέλους κανόνες σε έναν τομέα όπου επί δεκαετίες επικρατούσε ένα θολό, ασαφές και προβληματικό πλαίσιο.
Για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των φορέων -εκδότες, καναλάρχες, ραδιοφωνικοί σταθμοί, δημοσιογράφοι- εμφανίστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με λόγια θετικά και ενισχυτικά για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
«Είναι ένα νομοσχέδιο που βάζει σε τάξη, που δημιουργεί συνθήκες ισότητας και διαφάνειας, που δίνει ανάσα κυρίως στον περιφερειακό Τύπο που αγωνιά εδώ και χρόνια για το μέλλον του», τόνισε ο εκπρόσωπος των περιφερειακών εφημερίδων.
Ο Παύλος Μαρινάκης, ψύχραιμος και ουσιαστικός, δεν έκρυψε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα αυτό: «Δεν ερχόμαστε να νομοθετήσουμε αποσπασματικά. Θέλουμε μια συνολική μεταρρύθμιση. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Ακολουθούν μέσα στο 2025: ρύθμιση για την ΕΡΤ, οριστική αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών που εδώ και δεκαετίες λειτουργούν με προσωρινές άδειες.»
Η… εθνική εισαγγελέας βρήκε τον δάσκαλό της
Η συζήτηση ωστόσο απέκτησε ιδιαίτερη ένταση όταν τοποθετήθηκε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να μετατρέψει το βήμα της Βουλής σε προσωπικό της δικαστήριο: «Κύριε υπουργέ, φέρνετε ένα νομοσχέδιο φωτογραφικό, εξυπηρετήσεων, που επιτρέπει να παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία στον Τύπο. Αντί για ανεξαρτησία, θεσμοθετείτε την κυβερνητική χειραγώγηση!» ισχυρίστηκε.
Ο Παύλος Μαρινάκης δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση. Με ήρεμη αλλά σταθερή φωνή, απάντησε: «Κυρία Κωνσταντοπούλου, εσείς ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής γνωρίζετε πολύ καλά τις αδυναμίες του συστήματος των ΜΜΕ. Δεκαετίες τώρα, υπήρχαν τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί που λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες, χωρίς ελέγχους, με αδιαφάνεια στις κρατικές ενισχύσεις και στις διαφημίσεις. Τώρα μπαίνουν κανόνες. Όχι χειραγώγηση, αλλά κανόνες.
Το να μιλάτε για κυβερνητική παρέμβαση σε μια διαδικασία που επιτέλους φέρνει τάξη, όταν δεκαετίες πριν κανείς δεν τόλμησε να αγγίξει αυτά τα θέματα, είναι τουλάχιστον άδικο. Δεν τιμάτε έτσι ούτε το κύρος σας, ούτε τον κοινοβουλευτικό διάλογο.»
Η αντιπαράθεση προκάλεσε την παρέμβαση ακόμη και εκπροσώπων των ΜΜΕ που βρίσκονταν στην αίθουσα. «Ας σταματήσουμε επιτέλους την υποκρισία. Αυτό το νομοσχέδιο λύνει προβλήματα που μας ταλανίζουν δεκαετίες. Αφήστε μας να αναπνεύσουμε!» δήλωσε χαρακτηριστικά εκδότης μεγάλου περιφερειακού συγκροτήματος.
Οι διατάξεις που αλλάζουν το τοπίο
Το νομοσχέδιο του Παύλου Μαρινάκη εισάγει σειρά ρυθμίσεων που θα αλλάξουν οριστικά το τοπίο:
-Μητρώο Επιχειρήσεων Τύπου, στο οποίο θα εγγράφονται όσοι επιθυμούν κρατική διαφήμιση ή ενίσχυση.
-Διαφάνεια στις σχέσεις κράτους και ΜΜΕ, με σαφή κριτήρια κατανομής διαφημίσεων.
-Ενίσχυση της περιφέρειας με στοχευμένες δράσεις.
-Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για την υγιή επιχειρηματικότητα στον Τύπο.
-Δεσμευτικά κριτήρια βιωσιμότητας και προσωπικού για την ένταξη στα ευεργετήματα.
Ειδικά για τα ραδιόφωνα και τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2025 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικής αδειοδότησης. "Τελειώνουμε με τις προσωρινές άδειες-μαϊμού. Κανένας δεν θα λειτουργεί χωρίς πλήρη διαφάνεια και νόμιμη άδεια. Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτήν υλοποιούμε."
Μεταρρύθμιση με υπογραφή Μητσοτάκη
Η επιλογή του Παύλου Μαρινάκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ευαίσθητο τομέα των ΜΜΕ αποδεικνύεται απόλυτα επιτυχημένη. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, επιλύει εκκρεμότητες δεκαετιών που οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης άφηναν στο περιθώριο.
Η κυβέρνηση αποδεικνύει ξανά ότι προχωρά στις δύσκολες αλλαγές, όχι στα εύκολα λόγια. Οι παθογένειες, τα προσωρινά καθεστώτα, οι αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, το «έλα μωρέ ας λειτουργεί όπως να 'ναι» αποτελούν παρελθόν.
Και όπως σχολίασε με νόημα κυβερνητικός βουλευτής στα πηγαδάκια του Κοινοβουλίου: «Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αυτοπροσδιορίζεται ως εθνική εισαγγελέας, αλλά σήμερα βρήκε τον δάσκαλό της στη νομιμότητα και στην αποτελεσματικότητα. Ο Παύλος Μαρινάκης δουλεύει, δεν κάνει σόου.»