Προκλητικός ο Αλέξης Τσίπρας, με μια μόνο δήλωση απέδειξε πως αδιαφορεί για τη δικαιοσύνη αλλά και τις συνέπειες των επιλογών του.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Κυνικός και αμετανόητος ακόμη και σήμερα εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας για τις καταστροφικές επιλογές που ακολούθησε στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, με κορωνίδα της αποτυχίας του τον –αντισυνταγματικό και με τη βούλα– νόμο Κατρούγκαλου.

Παρά το γεγονός ότι ζητεί συνεχώς εκλογές, τις οποίες όλα δείχνουν ότι θα χάσει πανηγυρικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εγκλωβισμένος στα τραγικά λάθη της διακυβέρνησής του, που διέλυσαν τη μεσαία τάξη και οδήγησαν το κόμμα του σε απανωτές ήττες.

Αντί να αναγνωρίσει κατάματα την πραγματικότητα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε σε συνέδριο για την υγεία (ygeiamou) και είπε το αμίμητο: «Νομίζω ότι αυτός ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου είναι ίσως από τους πιο παρεξηγημένους νόμους στη χώρα. Και υπό αυτήν την έννοια, ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει αδικηθεί».

Υποστήριξε μάλιστα ότι το ασφαλιστικό ήταν μη βιώσιμο και έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως του ποια κυβέρνηση βρισκόταν στην εξουσία, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ούρλιαζε «όχι σε όλα» για κάθε αλλαγή, ρίχνοντας νερό στον μύλο «αγανακτισμένων» που μούντζωναν τη Βουλή και τη δημοκρατία.

 

Απασχολεί το κόμμα

Ενδεικτικό του κυνισμού και της υποκρισίας του κ. Τσίπρα είναι το γεγονός ότι στην ίδια τοποθέτηση δεν δίστασε να υποστηρίξει τα πάντα και τα αντίθετά τους. Δηλαδή, από τη μία πλευρά είπε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είχε το στοιχείο της «δίκαιης μοιρασιάς των βαρών και των ωφελημάτων» και λίγα δευτερόλεπτα μετά ομολογούσε με ωμό τρόπο: «Η πίεση που είχαμε τότε από την τρόικα μας υποχρέωσε να κάνουμε και μια σειρά από μικρές αλλά σημαντικές αβαρίες, τις οποίες διορθώσαμε αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Και αναφέρομαι στις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ιδιαίτερα στη λεγόμενη μεσαία τάξη, στους επαγγελματίες».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ασφαλιστικό και ο νόμος Κατρούγκαλου απασχόλησαν την πρόσφατη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τουλάχιστον δύο μέλη έθεσαν το ζήτημα, με στόχο να υπάρχει πειστική απάντηση του κόμματος εν όψει εκλογών και «υπενθυμίσεων» που θα υπάρξουν. Οι ίδιες πληροφορίες επέμεναν ότι ο κ. Τσίπρας απάντησε το ίδιο πράγμα, δηλαδή ότι ο νόμος είναι… παρεξηγημένος.

 

Η απόφαση του ΣτΕ

Πού το στηρίζει; Στο –σχεδόν– μοναδικό στοιχείο το οποίο δεν κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ, τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων και τη δημιουργία του ΕΦΚΑ. Ομως, ως προς όλα τα άλλα, επικουρικές συντάξεις, επανυπολογισμός τους, αναπλήρωση συντάξεων, τρόπος υπολογισμού εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους κ.λπ. ο νόμος αυτός κατέρρευσε.

Μεταξύ άλλων, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις που οδήγησαν σε περικοπές των επικουρικών συντάξεων για τους συνταξιούχους με μεικτά στη σύνταξή τους πάνω από 1.300 ευρώ.

Επίσης έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί (Π.χ. το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια εργασίας).

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”