“Βιάζεται” ο Νίκος Μπίστης προκειμένου να ολοκληρωθεί ο αρραβώνας με το ΠΑΣΟΚ και να οδηγηθεί σε… γάμο μέσω της προοδευτικής κυβέρνησης, ζητώντας προγραμματικές συζητήσεις αλλά αποδομώντας ταυτόχρονα τις θέσεις που εκφράζει ο Ανδρουλάκης. Προειδοποιεί δέ το ΠΑΣΟΚ ότι  όσο πιο γρήγορα απαντήσει τόσο το καλύτερο (κυρίως για το ίδιο), καθώς και ότι  προοδευτική κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται…

Ο Νίκος Μπίστης στο άρθρο του στο ieidiseis.gr είναι σαφής. Αφενός δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει την δυνατότητα να πορευτεί και να νικήσει μόνος του» αφετέρου τονίζει ότι «είναι όμως αναμφισβήτητο ότι η διαμόρφωση από τώρα όρων μιας μετεκλογικής συνεργασίας επιταχύνει καταστάσεις και διευκολύνει εξελίξεις από την κάλπη της απλής αναλογικής»

Με λίγα λόγια ζητά να τεθούν τώρα οι όροι της μετεκλογικής συνεργασίας ακόμη και αν αυτό γίνει έμμεσα και ανεπίσημα. Και αφού προειδοποιεί το ΠΑΣΟΚ για το καλό του να προχωρήσει από τώρα σε συνεννοήσεις ξεκαθαρίζει και κάτι ακόμη βάζοντας τέλος στο αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση λύση προοδευτική, λύση σοσιαλδημοκρατική, λύση τέλος πάντων, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εμάς. Αυτό επιτάσσει η λογική και η αριθμητική».

Συνεχίζει δε την αποδόμηση των θέσεων Ανδρουλάκη γράφοντας ότι «Το δίλημμα είναι: Μητσοτάκης και ΝΔ για την συνέχιση αυτής της κατάστασης που βιώνουμε ή κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων, πάνω σε κοινό πρόγραμμα με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Όλα τα άλλα που προσπαθούν να παρακάμψουν το δίλημμα – με κορυφαίο σόφισμα το κυβέρνηση που δεν θα έχει πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα- δεν ακούγονται, χάνονται μέσα σε ένα μειδίαμα.»

Και τονίζει ότι «Όσο πιο γρήγορα το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ απαντήσει με ρεαλισμό στο υπαρκτό και σκληρό δίλημμα, τόσο το καλύτερο για το σύνολο της προοδευτικής παράταξης και για το ίδιο. Που πολύ σωστά – γιατί γνωρίζει τις συνέπειες που θα υπάρξουν για αυτό αν φτάσουμε στην κάλπη της ενισχυμένης – θέλει λύση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Λύση όπως λέει σοσιαλδημοκρατική. Υπερθεματίζει δηλαδή γιατί εμείς ικανοποιούμαστε και με μια προοδευτική.

Εντύπωση πάντως προκαλεί και η αναφορά του στην Φώφη Γεννηματά για την οποία σημειώνει τα εξής: «Στην πορεία αποδυνάμωσης της κυβερνητικής ηγεμονίας είναι δίκαιο να αναδείξουμε τον ρόλο της Φώφης Γεννηματά. Έκανε τα πρώτα και αποφασιστικά βήματα αποκόλλησης του ΚΙΝΑΛ από το αντιΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο, άρχισε την αντιπαράθεση με την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ξεκίνησε την ομαλοποίηση των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων εκείνη την περίοδο ήταν πρόοδος για ένα κόμμα που εκ των πραγμάτων είχε γίνει παρακολούθημα της ΝΔ.»

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως και ο Νίκος Μπίτσης βλέπει ότι «η σωρευμένη αγανάκτηση θα γίνει ορμητικό κύμα αλλαγής και απαλλαγής. Αυτό θα γίνει ούτως η άλλως αλλά μια καθαρή προοπτική συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων θα λειτουργήσει σαν επιταχυντής και εμβρυουλκός» χωρίς πάντως να διευκρινίζει που βλέπει αυτή την οργή την οποία συνολικά επικαλείται το κόμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 3,5 χρόνια αναπολώντας το κύμα των αγανακτισμένων που είχε οδηγήσει στην εξουσία το 2015.