Η Χαριλάου Τρικούπη είδε στον «ανασχηματισμό Σκυλακάκη», όπως χαρακτήρισε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μια «βαθιά συντηρητική επιλογή». Όμως, ο «κάτι σαν ανασχηματισμός» του Κυριάκου Μητσοτάκη ενίσχυσε την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός, στην παρούσα φάση, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στην προσπάθεια που καταβάλλει το Κίνημα Αλλαγής να ανατρέψει την εικόνα «πολιτικής στασιμότητας» που παρουσιάζει και την οποία ενισχύουν οι χαμηλές δημοσκοπικές του πτήσεις.
Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος δεν υπήρξε καμία αναφορά στην είσοδο στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Τσακλόγλου στην «κεντροαριστερή έκπληξη» του ανασχηματισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι πέρασε απαρατήρητη από τους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά, όπως και η επιλογή του να ορκιστεί με πολιτικό όρκο, τονίζοντας το πολιτικό του στίγμα και δημιουργώντας «μια ασυνήθιστη εικόνα για ορκωμοσία υπουργών δεξιάς κυβέρνησης».
Η παρουσία του στο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει μόνο τεχνοκρατικά κριτήρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει απλά να ενισχύσει τη σχέση του με εκείνο το τμήμα της Κεντροαριστεράς που ψήφισε «πρώτη φορά Δεξιά» απενοχοποιώντας την ψήφο του προς τη ΝΔ, ειδικά μετά και την απομάκρυνση Βενιζέλου. Θέλει να προσεταιριστεί εκλογικά και το διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής που σας δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να επιδοκιμάζει τις επιλογές της κυβέρνησης, στερώντας του και άλλο ζωτικό εκλογικό χώρο.
Την ίδια ώρα, ο «αυγουστιάτικος εμφύλιος του ΣΥΡΙΖΑ», που δυσκολεύεται να καθορίσει το αντιπολιτευτικό του στίγμα, αδυνατώντας να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα σας ανάγκες της ηγεσίας του να μεταδώσει στίγμα μετριοπάθειας και στη διάθεση των σκληροπυρηνικών του κόμματος για «μετωπική σύγκρουση με τη Δεξιά», κρύβει τόσο ευκαιρίες όσο και παγίδες για το Κίνημα Αλλαγής. Αν μπει σε έναν ανταγωνισμό αντιδεξιάς φρασεολογίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει να χαρίσει το μετριοπαθές κεντροαριστερό ακροατήριο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν δεν τονίσει τον αντιδεξιό χαρακτήρα του, θα είναι δύσκολο να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς που, όπως λέγεται,«ναι μεν δεν ελκύονται από τον ΣΥ- ΡΙΖΑ του… Πολάκη, αλλά δεν θέλουν καμία σχέση με τη ΝΔ».
Η Φώφη Γεννηματά έχει επιλέξει να ακολουθήσει απαρέγκλιτα τη γραμμή της «υπεύθυνης, χρήσιμης για τη χώρα και τους πολίτες, αντιπολίτευσης». Παρά το γεγονός ότι έσπευσε να αναδείξει τις προσωπικές ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χαλάρωση που ακολούθησε την πρώτη, επιτυχή φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, με αποτέλεσμα την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων που εγκυμονεί κινδύνους και για την οικονομία, ακόμα και στην περίπτωση επιβολής τοπικών lockdowns, δεν σκοπεύει να ανεβάσει τους τόνους στο μέτωπο της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις «έχουν πλήξει ως έναν βαθμό την εικόνα του Πρωθυπουργού».
Του Δημήτρη Χόνδρου από Το Βήμα της Κυριακής