«Η ΝΔ είναι ένα κουρασμένο κόμμα. Και δεν μιλάει πια στη νεολαία. Μας ψηφίζουν κυρίως, οι συνταξιούχοι. Έχουμε πρωτίστως, δημογραφικό πρόβλημα, όπως η χώρα».

Αυτά και άλλα πολλά είχε πει ο σημερινός πρωθυπουργός και τότε υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, σε μια εφ’ όλης ραδιοφωνική συνέντευξη στον γράφοντα και στον καλό μου φίλο Θανάση Λάλα. Μερικά από όσα είχε υποσχεθεί ότι θα αλλάξει, τα άλλαξε. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πια… τόσο κουρασμένη και δεν την ψηφίζουν μόνο συνταξιούχοι.

Θα θυμίσω μερικά αποσπάσματα από εκείνη τη συνέντευξη, η οποία είχε μεταδοθεί αν δεν με απατά η μνήμη μου πάνω- κάτω τέτοιο καιρό, προκειμένου να καταδειχθεί η πολιτική σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από μια χαλαρή κουβέντα αλλά πολύ ουσιαστική συζήτηση.

Για τους πολιτικούς:

«Οι πολίτες νομίζουν ότι είναι εύκολη δουλειά, αλλά εμείς τρώμε πολύ… ξύλο. Υπάρχει αδικία. Μας επιλέγουν οι πολίτες με σταυρό. Εγώ σας λέω: Κοιτάξτε πριν ψηφίσετε και σκεφτείτε ποιον στέλνετε στη Βουλή και τον πληρώνετε»!

Για τη θητεία του στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

«Ήταν μία δύσκολη συγκυρία στο υπουργείο Διοικητής Μεταρρύθμισης, καθώς έπρεπε να εφαρμόσω ένα πλάνο που είχε ήδη συμφωνηθεί και έπρεπε να απολύσω έναν αριθμό υπαλλήλων. Τη δουλειά αυτή την έκανα με ψυχική δυσκολία»

Για τον νεοφιλελευθερισμό:

Δεν αποδέχομαι τον όρο νεοφιλελεύθερος. Εγώ είμαι δεξιός, φιλελεύθερος.

Για τη Νέα Δημοκρατία:

«Μπορώ να αλλάξω τη ΝΔ ουσιαστικά. Ακόμη κι ο πρόεδρος πρέπει να αξιολογείται. Δεν θέλω να διοικεί το κόμμα ο αρχηγός και η παρέα του».

«Είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Χωρούν και οι κεντρώοι και οι δεξιοί. Σε επίπεδο πολιτικού λόγου τα τελευταία χρόνια το κόμμα μπάταρε προς τα δεξιά, απ’ ότι εγώ ενδεχομένως θα ήθελα. Η βασική διαχωριστική γραμμή είναι από τα αριστερά».

Για τη Νεολαία:

«Δε θέλω μία ΔΑΠ που να περιορίζεται σε εκδηλώσεις πάρτι και εκδρομές. Θέλω ΔΑΠ με ουσιαστική πολιτική παρέμβαση. Παρότι κερδίζουμε τη μάχη στις φοιτητικές εκλογές, δεν τα πάμε τόσο καλά στη νεολαία».

Για τον Αλέξη Τσίπρα και πότε έστειλε την μπάλα στην εξέδρα:

«Όταν έβαλε τον υπερ-σέντερ φορ τον Βαρουφάκη. Ήταν όλα τα λεφτά. Χειρότερος και από τον Πολέτι».

Η… «μπατσίνα» και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στην Αμερική οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος  θεωρούν την Καμάλα Χάρις «κεντρώα», αλλά η Εφημερίδα των Συντακτών που εκφράζει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, την χαρακτηρίζει… «μπατσίνα». Αυτοί ξέρουν καλύτερα από τους Αμερικανούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν, όμως, είναι «μπατσίνα» η γερουσιαστής από την Καλιφόρνια με το αιτιολογικό ότι διετέλεσε εισαγγελέας, και ως εκ της θέσεως της υπέρμαχος του νόμου και της τάξης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας τι είναι;

Είναι προφανές ότι, αν την Καμάλα Χάρις την είχε προτείνει για εισαγγελέα ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Καλογήρου, δεν θα ήταν… «μπατσίνα». Για τους ίδιους λόγους που δεν είναι και η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τέλος πάντων, παρατηρώ ότι η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτόσημες απόψεις με τον λαϊκιστή Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αν και δεν την χαρακτήρισε «μπατσίνα» είπε σε δηλώσεις του ότι είναι «πολύ μοχθηρή», με «φρικτή» και «αλαζονική συμπεριφορά».

Για την ιστορία θυμίζω την καλή «χημεία» του Προέδρου Τραμπ με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, πάλι για την ιστορία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ή όχι (όπως λέει και ο Λιάγκας στο Guess my age) «μπατσίνα» με το σκεπτικό της ΕφΣΥΝ;

Ακριβή μου… κινητή τηλεφωνία

Εκ προοιμίου δηλώνω οπαδός του κέρδους. Αρκεί οι επιχειρήσεις να επενδύουν μέρος των κερδών τους και να έχουν ικανοποιημένους πελάτες. Οι εν Ελλάδι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας και επενδύουν και έχουν κατά τεκμήριο… ικανοποιημένους πελάτες.

Οι πελάτες τους όμως είναι «ικανοποιημένοι» γιατί η πλειονότητα τους έχει άγνοια των τιμολογίων που ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είναι υπερβολικά υψηλές. Και σε συνδυασμό με τους φόρους αγγίζουν τα όρια της κερδοσκοπίας.

Θυμίζω ότι το πρώτο διάστημα της πρωθυπουργίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε καλέσει τους επικεφαλής των επιχειρήσεων προκειμένου να τους ζητήσει να μειώσουν τα τιμολόγια τους. Το αποτέλεσμα ήταν να δώσουν μερικά επιπλέον megabyte.

Ακόμα όμως κι έτσι οι έλληνες συνδρομητές πληρώνουν πανάκριβα τα δεδομένα που σε χώρες όπως πχ η Γαλλία και η Ιταλία είναι συγκριτικά σχεδόν δωρεάν. Δεν ξέρω τι κάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, αλλά κάτι θα όφειλε να κάνει. Αρκεί να ζητήσει να συγκρίνει τα τιμολόγια των δικών μας επιχειρήσεων κινητής τηλεφωνίας και των άλλων.

Υπάρχει και κάτι άλλο που επίσης οφείλει να ψάξει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο οποίος μάλιστα είναι τόσα χρόνια στην ίδια θέση(ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει) ώστε εάν τον ενδιέφερε θα μπορούσε να το είχε ψάξει. Τον τρόπο που χρεώνουν τους συνδρομητές τους οι επιχειρήσεις κινητής και κάποια άλλα «μυστικά» που κρύβουν οι χρεώσεις.

Αναμφίβολα η υψηλή φορολογία φουσκώνει τους λογαριασμούς, αλλά και οι πάροχοι τα φορτώνουν στους «ευτυχισμένους» τους συνδρομητές.