Να με συγχωρέσουν οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, αλλά ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω από που προκύπτει ότι η κυβέρνηση κάνει «βαθιά συντηρητική επιλογή» με τον ανασχηματισμό «Σκυλακάκη» και «τις κατευθύνσεις του πορίσματος Πισσαρίδη».

Αντιλαμβάνομαι ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης κάτι έπρεπε να πει. Επιπλέον κατανοώ ότι, αυτό που έπρεπε να πει θα είχε κάτι από… ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ. Και τους βγήκε αυτή η ανακοίνωση. Με τη σειρά: Γιατί είναι «συντηρητικός» ο Σκυλακάκης; Μήπως επειδή έχει πολιτογραφηθεί «νεοφιλελεύθερος»;

Μα εάν είναι «νεοφιλελεύθερος» τότε πώς είναι «συντηρητικός»; Το δεύτερο συνεπάγεται ότι είναι κρατιστής και αυτό τουλάχιστον δεν είναι. Και το ένα και το άλλο δεν γίνεται. Πάντως, ο ίδιος δηλώνει φιλελεύθερος για ό,τι αυτό σημαίνει και με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ως προς το πόρισμα του νομπελίστα καθηγητή, εδώ η οικονομική επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και οι αγορές τα πόδια… ανάσκελα. Δεν ξέρω πόσα θέλουν για να μας τρελάνουν οι φίλοι μας στο ΚΙΝΑΛ, αλλά οι προτάσεις της ομάδας Πισσαρίδη όντως είναι… «συντηρητικές» για χώρες που τις εφαρμόζουν εδώ και μερικές δεκαετίες.

Όσο για την προειδοποίηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη», είναι αυτονόητο ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και δεν χρειαζόταν το υπονοούμενο. Το θέμα είναι ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη για την βαθιά νυχτωμένη ανακοίνωση.

Ο Μητσοτάκης προκάλεσε… ναυτία στο ΣΥΡΙΖΑ

Και καλά το Κίνημα Αλλαγής κάτι έπρεπε να πει περιμένοντας τι θα πει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και «νεοφιλελεύθερος» ο Τσακλόγλου! Ο σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου(ξέρετε του απέχοντος από την ψηφοφορία) και του Λουκά Παπαδήμου, μόνο και μόνο γιατί δεν μετείχε του τρίτου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Είναι προφανές ότι στην Κουμουνδούρου βαφτίζουν «νεοφιλελεύθερο» ότι δεν μπορούν να το οικειοποιηθούν ως «κεντροαριστερό». Η Τζάκρη για παράδειγμα είναι «κεντροαριστερή» γιατί υπέγραψε περισσότερα μνημόνια με δύο διαφορετικά κόμματα, ενώ είναι «νεοφιλελεύθεροι» όσοι υπέγραψαν μνημόνια με ένα κόμμα.

Σε γενικές γραμμές έχω την αντύπωση ότι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπερδευτεί με τον Μητσοτάκη. Για να είμαι ακριβής, τους έχει μερδέψει ο Μητσοτάκης γιατί είχαν συνηθίσει στις ατάκες περί Δεξιάς και ιστορίες για αγρίους με νεοφιλελεύθερα τέρατα, και ξαφνικά με τους «κεντρώους» που έχουν μεταναστεύσει στη Νέα Δημοκρατία έχασαν τον προσανατολισμό τους. Για κακή τους τύχη έχουν αποσυρθεί και οι δραμαμίνες…

Ο Μεγάλος τιμονιέρης της Ιταλίας

Οι μετοχές του Τζουζέπε Κόντε, του πρωθυπουργού χωρίς κόμμα, ολοένα και ανεβαίνουν μετά από τη Σύνοδο Κορυφής όπου η Ιταλία απέσπασε τα περισσότερα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το κυριότερο είναι ότι ο Κόντε κατάφερε να κερδίσει διακομματική υποστήριξη, εξαιρουμένης της Λέγκας του Σαλβίνι και των Ιταλών Αδελφών της Μελόνι.

Μέχρι και ο Μπερλουσκόνι φαίνεται ότι για χάρη του σπάει την κεντροδεξιά συμμαχία για χάρη του 58χρονου καθηγητή από τη Φότζια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κόντε δήλωνε «αριστερός» (με την ευρωπαϊκή σημασία του όρου και ουχί με την ελληνοσυριζική) μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων πριν από δύο χρόνια.

Σήμερα ο Κόντε, ο «Μεγάλος Τιμονιέρης» σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό PANORAMA πιστεύει και δηλώνει ότι, οι έννοιες Αριστερά- Δεξιά δεν εκπροσωπούν το σημερινό πολιτικό σύστημα, αφού η αξιολόγηση του έργου μιας πολιτικής δύναμης δεν γίνεται με βάση χωροταξικά κριτήρια, αλλά με βάση την στάση τους στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Α, και κάτι ενδιαφέρον γύρω από το πολιτικό του μέλλον, όπως αυτό αποτυπώνεται μέσα από τα δημοσκοπικά ευρήματα. Ένα κόμμα στο οποίο θα συνυπήρχαν ο Κόντε με τον Ρέντσι θα συγκέντρωνε το 15% του εκλογικού σώματος. Καθόλου άσχημα.