Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η χώρα έχει εισέλθει στην προεκλογική περίοδο. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη ΔΕΘ, η οποία φέτος χαρακτηρίζεται άκρως πολιτική. Πολλοί θεωρούν πως θα αποτελέσει και βαρόμετρο για τις εκλογές. Στην ιστορική ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κριθούν εκ των προτάσεών τους, τη φερεγγυότητα, τη μετρημένη αξιολόγηση, το κοστολογημένο στοιχείο. Οι υπερβολές και οι βερμπαλισμοί σε επίπεδο οικονομίας δεν πείθουν, πλέον, κανέναν. Περισσότερο, μάλιστα, τη μεσαία τάξη που αυτή κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Εντός αυτού του πολιτικού δεδομένου και κάτω από τη σκιά των παρακολουθήσεων, η Κουμουνδούρου μοιάζει αμήχανη και ζαλισμένη. Με βάση τα επίσημα στοιχεία των δημοσκοπικών καταγραφών, οι διαφορές κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 7,5% έως και 8,7% ενώ σε μερικές περιπτώσεις οι αναγωγές δείχνουν, περίπου, διψήφια ποσοστά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διαθέτουν και τα κομματικά γραφεία, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται κατά πολύ από τη ΝΔ ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος με αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα, επίσης, με τις προβλέψεις και εκτιμήσεις των υπευθύνων των εταιρειών, ακόμη και αν μειωθούν οι μεγάλες διαφορές, η ΝΔ είναι κυρίαρχη στο πολιτικό πεδίο και ο πρωθυπουργός χαίρει της ευρύτερης εκτίμησης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως αν η Ευρώπη προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις, κάτι που θα φανεί εντός των επομένων ημερών, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κυριαρχήσει και στην οικονομική διαχείριση μιας μεγάλης χειμερινής απειλής, όπως είναι η έλλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικογένεια.