εκλογολογία (η) 1. υπεκφυγή «η ερώτησή μου ήταν σαφής, αλλά εκείνος με άρχισε στην εκλογολογία και δεν απάντησε τίποτα» 2. βαρετό θέμα συζήτησης «αν δεν είσαι πολιτικός ή δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ η ημερομηνία των εκλογών είναι εντελώς εκλογολογία» 3. λόγος κενός περιεχομένου «μιλάει εδώ και δύο ώρες, αλλά όλα όσα λέει είναι εκλογολογίες» 4. τυχαία πρόβλεψη «κάνε μια εκλογολογία και πες μου 6 νούμερα για το Τζόκερ»

 

Και αν τους κάτσει;

Η ευκολία με την οποία πολιτικοί και δημοσιογράφοι δίνουν πιθανές ημερομηνίες εκλογών εδώ και σχεδόν δύο χρόνια κάνει πολλούς από σας να απορείτε και να λέτε «μα, καλά, δεν τους νοιάζει που συνεχώς διαψεύδονται;» – αλλά νομίζω πως δεν θα έπρεπε. Οι προβλέψεις ημερομηνιών εκλογών σχεδόν πάντα ξεχνιούνται αν δεν επαληθευτούν ενώ αν επαληθευτούν αυτοί που τις έκαναν δεν μας αφήνουν να τις ξεχάσουμε. Ετσι κάποιος που προβλέπει εκλογές από το 2021 κάποια στιγμή (αναπόφευκτα) θα πέσει μέσα και αυτήν τη στιγμή θα μας τη θυμίζει συνέχεια την ώρα που εμείς θα έχουμε ήδη ξεχάσει τις προηγούμενες αποτυχημένες προβλέψεις του. Είναι μια αλάνθαστη μέθοδος, την οποία σκοπεύω να τελειοποιήσω: κάθε μέρα θα γράφω ή θα λέω δυο-τρεις ημερομηνίες για εκλογές μέχρι να καλύψω όλες τις Κυριακές έως τον Μάιο του 2023. Οταν οι εκλογές προκηρυχθούν, θα ανασύρω το κείμενο ή την εκπομπή στην οποία θα έχω γράψει ή πει την ημερομηνία των εκλογών και θα πανηγυρίζω την επιτυχία μου.

 

Τύχη βουνό

Ακούγοντας ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του συντρόφου Κατρούγκαλου στο συνέδριο του κόμματος HDP της Τουρκίας διαπίστωσα ότι μέχρι και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει αγγλικά και παρ’ όλα αυτά επιμένει να τα χρησιμοποιεί. Στην αρχή γέλασα και μετά ξεφύσηξα με ανακούφιση σκεπτόμενος πόσο τυχεροί είμαστε που κατά τη διάρκεια της Πρώτης Φοράς Αριστεράς δεν κηρύχθηκε κατά λάθος κανένας πόλεμος.

 

Συμπερασματικά

Ενας καλός τρόπος να καταλάβει κανείς αν ένα νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση είναι παρατηρώντας τις αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερομένων. Ας πούμε στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια αυτοί οι οποίοι αντιδρούν είναι οι πρυτάνεις και οι καθηγητές και φοιτητές της Αριστεράς. Ετσι βγάζουμε το μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι το νομοσχέδιο της Κεραμέως είναι μια χαρά.

 

Τα αληθή…

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπάρχουν ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δεν έχουν αφήσει την κομματική ιδιότητα να τους στερήσει την ικανότητα αξιολόγησης. Μια τέτοια περίπτωση είναι η συντρόφισσα Καρακώστα η οποία, θέλοντας να τονώσει το πεσμένο ηθικό των ψηφοφόρων του κόμματος, τελικά κατέληξε να προειδοποιεί όλους τους Ελληνες δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ανεβαίνει επικίνδυνα».

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”