O Μάνφρεντ Βέμπερ παίρνει το όπλο του – Στο πλευρό του Μητσοτάκη και της Ελλάδας

by MANIFESTO

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως το 2014 όταν ο Αντώνης Σαμαράς πάλι με συνυπογραφή της Μέρκελ πρότεινε τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ πρόεδρο της ΕΕ, έτσι και τώρα η πρόταση για τον Βέμπερ φέρει την υπογραφή Ελληνα Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη! Δεν πρόκειται για συμπτώσεις αλλά για επιβεβαίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης δύο Ελλήνων πολιτικών στο ευρωπαϊκό πεδίο πού τώρα ο νυν πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ανταποδίδει με την πλήρη στήριξη του στην χώρα μας απέναντι στην Τουρκία και τον Ερντογάν.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ παρεξηγημένος κατά καιρούς για την ισορροπημένη στάση του στην διάρκεια των μνημονίων, έχοντας τον Σόιμπλε να παρακολουθεί στενά τις θέσεις των Γερμανών Ευρωβουλευτών, για τον Χριστιανοκοινωνιστή στην Βαυαρία Μάνφρεντ ήταν αδύνατη κάθε προσωπική θέση στα προβλήματα τότε της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, ο Βέμπερ κέρδισε την αντιπροεδρία στο κόμμα του και με την λήξη της θητείας του Χάνς Γκέρντ Πέττερινγκ πέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο!

Οσοι τον γνώρισαν από κοντά και μεταξύ αυτών επιτρέψατε μου ο υπογράφων, μόνο θετικά είχε να λέει για την Ελλάδα και τη Νέα Δημοκρατία στηρίζοντας και προτρέποντας το σύνολο των βουλευτών του ΡΡΕ σε θετικές ψήφους υπέρ των ελληνικών προτάσεων σε εκθέσεις, οδηγίες και τροπολογίες ή ψηφίσματα!

Από την Αθήνα ο Γερμανός πολιτικός ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για την υποψηφιότητα του ως πρόεδρος της Κομισιόν.

Η κατάσταση στην εξέλιξη της είχε διαφορετικά αποτελέσματα και με συμφωνία στο Συμβούλιο τελικά ο Μάνφρεντ Βέμπερ άφησε την θέση του στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν! Ο Εμμανουέλ Μακρόν έπαιξε το τελικό χαρτί επιλογής που η Μερκελ δέχθηκε και υποστήριξε!..

Για μια μακρά περίοδο ο Βέμπερ έμεινε και για προσωπικούς λόγους μακριά από τις  Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Ιδιαίτερα την περίοδο του κορωνοϊού.

Εργάστηκε από το σπίτι του σε ένα χωριό έξω από το Μόναχο ενώ στις παρεμβάσεις του στήριξε πάντοτε την νέα πρόεδρο της Κομισιόν.

Η επιστροφή του στις  Βρυξέλλες δημιούργησε μιά νέα εικόνα στο εσωτερικό του ΕΛΚ. Γιατί στο μεταξύ γενικός γραμματέας της πολιτικής ομάδας ανέλαβε ο Μαλτέζος Σάιμον Μπουσουτίλ στη θέση του Γερμανού Μάρτιν Καμπ!

Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα και πρώην Ευρωβουλευτής, φίλος, συνάδελφος την περίοδο 2004-2009 και σύμμαχος των ελληνικών θέσεων στο κοινοβούλιο, προτιμήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα κυρίως χάρη της επιτυχημένης διοργάνωσης του Συνεδρίου του ΕΛΚ στη Μάλτα που συνέπεσε και με την παρθενική παρουσία και ομιλία του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκη!

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ προχώρησε και σε ριζικές αλλαγές προσώπων τόσο στο επιτελείο του, όσο και στην Γραμματεία του ΡΡΕ.

Δεξί του χέρι όμως παραμένει ο Ισπανός Εστέμπαν Γκονθάλες Πονς από τα εξέχοντα στελέχη του πρώην πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Επικεφαλής της ισπανικής αντιπροσωπείας, φίλος της Ν.Δ. και σύμφωνα με πληροφορίες υποψήφιος διάδοχος του Βέμπερ όταν στο τέλος του προσεχούς έτους, ο Γερμανός νυν πρόεδρος διαδεχθεί τον Σοσιαλδημοκράτη Ντάβιντ Σασόλλι, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Κάναμε έναν περιεκτικό γύρο της πολιτικής εικόνας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στα πρόσωπα τα οποία ασφαλώς θα πρωταγωνιστήσουν στα επόμενα χρόνια. Συμμάχους που είναι ανάγκη να έχουμε πάντα κοντά μας με δεδομένες τις κρίσιμες καταστάσεις που αναμένεται να ζήσουμε όχι μόνο στην μετακορωνοϊό εποχή, αλλά και για μία σειρά πολιτικών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην οικονομία. Στην μετά Brexit εποχή. Στο μεταναστευτικό. Στην εφαρμογή των προγραμμάτων ανάκαμψης. Την πράσινη συμφωνία. Την βιομηχανική και ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ.

Και γενικά για το μέλλον της Ευρώπης και την άμυνα των εξωτερικών συνόρων της!

Για κάθε μία από τις πιο πάνω περιπτώσεις η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ασφαλώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που θα  χρειαστούν βοήθεια και συμπαράσταση σε διεθνείς οργανισμούς. Κυρίως όμως στην στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Όπως τώρα που οι απειλές Ερντογάν βρίσκουν καθημερινά νέους φίλους και συμμάχους για την χώρα μας, απέναντι σε μιά Τουρκία που προφανώς είτε προσποιείται, είτε κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τους κινδύνους που την απειλούν…

Στο πλευρό της Ελλάδας

Ο Βέμπερ την εβδομάδα πού πέρασε, αλλά και στην συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έδειξε την αποφασιστικότητα του να στηρίξει μαζί με ολόκληρο το Λαϊκό Κόμμα την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επικίνδυνες απειλές των γειτόνων μας παρά την κατακραυγή της πλειονότητας της διεθνούς κοινής γνώμης!

Οι θέσεις Βέμπερ είναι και των ηγετών του Ευρωπ. Λαϊκού Κόμματος.

Κάτι που προδικάζουν:

1) Προετοιμασία για την αποκλειστικά για τα ελληνοτουρκικά, συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

2) Η πρωτοβουλία Βέμπερ η οποία προβλέπει την ομιλία του όπως και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στην ολομέλεια του Ε.Κ.

Εκεί θα μιλήσει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και πιθανότατα ο Σαρλς Μισέλ. Εκτός φυσικά και σημαντικού αριθμού  βουλευτών των άλλων κρατών!

Ακόμα δεν έχει καθορισθεί η έδρα. Οι Γάλλοι θέλουν Στρασβούργο. Δύσκολο λόγω ιού και περιορισμού στην πόλη με καταστήματα και μισά ξενοδοχεία κλειστά. Οι Βρυξέλλες είναι πιο κοντά. Την Πέμπτη θα παρθεί η απόφαση.

3) Την προσεχή πέμπτη στην διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων το πρωί θα  ενημερώσει το κοινοβούλιο για τις εξελίξεις Ελλάδας-Τουρκίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης!..

Στην απογευματινή συνεδρίαση ομιλητής θα είναι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου!..

Με βάση τα γεγονότα και τίς εξελίξεις επίσης στην Κορσική γεγονός είναι ότι οι προβολείς του ενδιαφέροντος και της επικαιρότητας σίγουρα ξεπερνούν τις προβλέψεις. Ενώ για την κοινή γνώμη στην Ελλάδα εκτός από τον κορωνοϊό  την παιδεία και την οικονομία, θα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο θέσεις και  δηλώσεις ίσως καταλυτικές υπέρ της χώρας μας από τον “άγνωστο εχθρό” μας Μάνφρεντ Βέμπερ!

Και φυσικά, στο δεκαήμερο που ακολουθεί η κυβέρνηση ασφαλώς θα είναι σε θέση να διακρίνει τους αληθινούς “εχθρούς και φίλους”!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα