Τη διευθέτηση του ζητήματος των τουρκικών γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης έθεσε ως προϋπόθεση για την εμβάθυνση του διαλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είναι σημαντικό για μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Προεδρία, να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια, διότι όσο μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα δείχνουν στο πλαίσιο της ΕΕ μικρή διάθεση για εμβάθυνση του διαλόγου», τόνισε ο κ. Μάας και προσέθεσε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήθηκε το πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη βάση προκειμένου να οργανωθεί βαθύτερος διάλογος με την ΕΕ.

Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν κάποια προβληματικά πεδία», όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και το Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει. «Ο Πρόεδρός μας μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, γεγονός το οποίο, όπως είπε, σημαίνει ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε διάλογο», προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός και συνέχισε: «Θέλουμε στο εξής να προχωρήσουμε όλες οι πλευρές με περιεκτικό διάλογο, με σεβασμό και προς το συμφέρον όλων, θέλουμε ο καθένας να βρει το δίκιο του. Δεν απορρίπτουμε τις αξιώσεις του καθενός, αλλά είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε τον διάλογο για αυτό και να τον προχωρήσουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Τι είπε ο Γερμανός υπουργός για τον τουρισμό στην Τουρκία

Παραμένει σε ισχύ η ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Τουρκία και θα αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες, δήλωσε παράλληλα ο Χάικο Μάας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τσαβούσογλου, ο οποίος από την πλευρά του επέμεινε ότι «η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα» και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των τουριστών από τον κορονοϊό. Κάλεσε δε την ΕΕ «να διορθώσει το λάθος της».

Οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ο κ. Μάας, ενώ έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο», αναφερόμενος στις διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι στην Τουρκία δεν γίνεται υποχρεωτική χρήση υδροξυχλωροκίνης στους ασθενείς με κορονοϊό. «Μας ενδιαφέρει οι τουρίστες να επιστρέψουν χωρίς τον κορονοϊό και γι’ αυτό μας είναι σημαντικό οι χώρες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα και να δημοσιοποιούν με διαφάνεια τα στοιχεία, αλλά και το τι συμβαίνει σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος», εξήγησε ο υπουργός.

Ο κ. Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός τομέας για την τουρκική οικονομία, αλλά «το πιο σημαντικό είναι η υγεία των ανθρώπων» και διαβεβαίωσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε αναθεώρηση της ταξιδιωτικής οδηγίας με βάση επιστημονικά στοιχεία, – με το βλέμμα και στους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες – και υποστήριξε ότι άλλες χώρες, «που δεν είχαν τόση διαφάνεια» σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τον κορονοϊό, έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα της Ε.Ε. με τις ασφαλείς χώρες. «Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο (…) Η απογοήτευσή μας έχει περισσότερο να κάνει με το τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.