Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχανε ευκαιρία σε ομιλίες και συνεντεύξεις να ξεκαθαρίζει πως οι πρόωρες εκλογές δεν ήταν στην ατζέντα του και ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Μεταξύ πολλών άλλων υπήρξε και ένας λόγος που του υπαγόρευσε επί της ουσίας να «κάψει» το σενάριο αυτό. Η ενεργειακή κρίση και οι ευθύνες που ο ίδιος φέρει.

Όπως σημειώνει ο Βηματοδότης αυτό που βάρυνε στην επιλογή του ήταν η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Κατά τις διηγήσεις στενών συνεργατών του, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι όλη η Ευρώπη θα δοκιμαστεί πραγματικά τον προσεχή χειμώνα τόσο από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου όσο και από τις ελλείψεις ενεργειακών πόρων.

Είναι σε θέση να γνωρίζει επίσης ότι έναντι του ενδεχομένου να παγώσουν στην κυριολεξία οι πολίτες και οι οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, η Ευρωπαϊκή Ενωση συζητεί εσωτερικά  και προτίθεται θα αντιτάξει ένα γενναίο, πρωτοφανών διαστάσεων, πρόγραμμα  ενεργειακής ασφάλειας.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών και της Κομισιόν έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακώς και αναμένεται να κορυφωθούν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, με σκοπό τα όποια μέτρα να αρχίσουν να τρέχουν από τα μέσα  Οκτωβρίου, οπότε και πέφτουν οι θερμοκρασίες στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός, που εξ αρχής έθεσε ζήτημα κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, διεκδίκησε το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, επέμεινε στις κοινές αγορές  ενεργειακών πόρων και απαίτησε τη δημιουργία Ενεργειακού Ταμείου κατά τα πρότυπα  του πανδημικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έκρινε ότι θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα και τον ίδιο να ηγηθεί της διαπραγμάτευσης για τους νέους κοινούς ευρωπαϊκούς ενεργειακούς πόρους.

Σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του, πιστεύει ότι, παρά τις μέχρι τώρα απογοητεύσεις, αυτή τη φορά η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει δυναμικά και αποτελεσματικά μαζί.

Και εκτιμά επίσης ότι οι πρόσθετοι πόροι που μπορούν να κερδηθούν για την Ελλάδα θα είναι σημαντικοί και ικανοί να ανακουφίσουν τους πολίτες και την οικονομία της χώρας.

Βάσει των παραπάνω λοιπόν έκρινε ότι σε αυτές τις συνθήκες και εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης δεν επιτρεπόταν στη χώρα και στον ίδιο να απουσιάζουν από το μεγάλο πανευρωπαϊκό ενεργειακό «παζάρι».