Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ποιος θα μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ποιος θα μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις.
Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε ζητήσει έναν ειδικό γύρο συνομιλιών προκειμένου να σωθούν οι ζωές των εγκλωβισμένων στην πολιορκημένη πόλη.
Ερωτηθείς για την προοπτική των συνομιλιών, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι ήταν μια «θεατρική χειρονομία» από την Ουκρανία και «μάλλον ήθελαν άλλη μια συγκλονιστική σκηνή».
«Αν μιλάμε για σοβαρή διάθεση να εργαστούμε ως μέρος των συνομιλιών, καλύτερα να απαντήσουν στις προτάσεις μας το συντομότερο δυνατό», είπε.
Λαβρόφ: Η Ρωσία δεσμεύεται για διπλωματική λύση
Ο Λαβρόφ, μιλώντας μετά την συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Μόσχα, δήλωσε ότι η Ρωσία δεσμεύεται για μια διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία έχει γίνει καταλυτική για μεγάλο αριθμό προβλημάτων και ως εκ τούτου η Ρωσία ανταποκρίθηκε τάχιστα στο αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για συνομιλίες.
«Σίγουρα εκτιμούμε την επιθυμία σας να έχουμε έναν ακόμη γύρο συνομιλιών σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», είπε ο Λαβρόφ στον Γκουτέρες στην αρχή της συνάντησης στη Μόσχα, η οποία έχει στόχο να συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Λαβρόφ είπε ότι η συνάντηση μεταξύ του Γκουτέρες και του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, αργότερα την Τρίτη «τονίζει τη σημασία που αποδίδουμε στις επαφές μας με τα Ηνωμένα Έθνη».
Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναγνωρίζει ότι υπάρχει κρίση στη Μαριούπολη, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να κινητοποιήσει τους υλικοτεχνικούς πόρους του στην πόλη, γεγονός που θα επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων που θέλουν να φύγουν από την πόλη προς όποια κατεύθυνση επιλέξουν και την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται.
«Από τη στιγμή που θα εδραιωθεί η ειρήνη, τόσο το καλύτερο για χάρη της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του κόσμου», λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ.