Γύρω μας κυριαρχεί η σκληρότητα, όμως μέσα από τον κόσμο των βιβλίων καταφέρνουμε εμείς οι βιβλιόφιλοι να διατηρούμε την αισιόδοξη ματιά μας! Το κάθε ανάγνωσμα αποτελεί το σπόρο για έναν δυνατό άνθρωπο και σπουδαίο πολίτη που μπορεί να επιλέγει το καλό.
Δεν σταματάμε να κάνουμε νέα όνειρα, να ανοίγουμε παράθυρα στο μυαλό, από αυτά που μας κάνουν να βλέπουμε κάπως αλλιώς τον κόσμο, να μας προσφέρουν αυτό το κάτι παραπάνω σε σχέση με όσα γνωρίζαμε, ή μια διαφορετική προσέγγιση των δεδομένων της ζωής μας… να πολεμήσουμε για την κοινωνία στην οποία ανήκουμε, να την κάνουμε καλύτερη, για ίσα δικαιώματα και πιο ελεύθερους ανθρώπους.
Τα κείμενα, βλέπετε, αντιγράφουν τη ζωή και η ζωή τα κείμενα… Γι’ αυτό κι ο «Ε.Τ.» απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας , Κυριάκο Μητσοτάκη, και του ζήτησε να εμπιστευτεί τις δικές του σκέψεις και να μοιραστεί τα βιβλία που διαβάζει!
Ο πρωθυπουργός σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο HARVARD και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τις Διεθνείς Σχέσεις (ειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση), στο Πανεπιστήμιο STANFORD. Επίσης, έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο HARVARD. Ενας άνθρωπος που έχει αποκτήσει σημαντική γνώση είναι φυσικό να αγαπάει το βιβλίο από τη νεαρή του ηλικία, όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε και στα βιβλία που διαβάζει αυτή την εποχή.
Υπάρχει το περιθώριο του χρόνου ο πρωθυπουργός της χώρας, στους σύνθετους καιρούς που ζούμε, να δραπετεύει στον κόσμο ενός βιβλίου;
Βεβαίως. Φροντίζω να διαβάζω κάθε μέρα. Ειδικά το βράδυ πριν κοιμηθώ, υπάρχει πάντα ένα βιβλίο στο κομοδίνο μου. Και εναλλάσσομαι – συνήθως τα βράδια προσπαθώ να διαβάζω λογοτεχνία και μέσα στη μέρα να διαβάζω τα μη λογοτεχνικά, πιο επιστημονικά μου βιβλία. Αλλά σίγουρα, έστω και δύο σελίδες κάθε βράδυ προσπαθώ να διαβάζω και αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ δεν είχα στο δωμάτιό μου τηλεόραση, για να μπορώ να διαβάζω.
Τι είδους βιβλία επιλέγετε να διαβάζετε; Εχετε αγαπημένο συγγραφέα;
Εχω πάρα πολλούς αγαπημένους συγγραφείς, αλλά αν μου πεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου Ελληνας λογοτέχνης, είναι σαφέστατα ο Καραγάτσης. Και από τους σύγχρονους, μπορώ να πω ανεπιφύλακτα -από τους λογοτέχνες- ο Χωμενίδης, του οποίου και το τελευταίο βιβλίο, τον «Τζίμη στην Κυψέλη», το τελείωσα πριν από λίγο.
Αλλά νομίζω ότι πρέπει να πούμε και για ένα μη λογοτεχνικό βιβλίο. Αυτό το οποίο τελείωσα τώρα, «Η Σιδηρά Δεκαετία» του Πλουμίδη, είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Διαβάζω πολλή Ιστορία, και με αφορμή τα 200 χρόνια εκδόθηκαν και πολύ σημαντικά βιβλία για τη σύγχρονη ιστορία, τα οποία είναι και πολύ ποιοτικά και συνεισφέρουν γενικά στην καλύτερη κατανόηση του τι έχει γίνει τα τελευταία 200 χρόνια.
Προέρχεστε από μια οικογένεια με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Ποιος ήταν εκείνος από το περιβάλλον σας που σας μύησε στην αγάπη για τα βιβλία;
Και ο πατέρας μου και η μάνα μου, ο καθένας με τον δικό του διαφορετικό τρόπο. Οσο θυμάμαι τον εαυτό μου, από μικρή ηλικία, με θυμάμαι να διαβάζω.
Διαβάζετε ψηφιακά βιβλία;
Ναι, διαβάζω. Η μεγάλη ομορφιά που ανακάλυψα στο ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ότι μπορώ να υπογραμμίζω αυτά τα οποία θέλω και στη συνέχεια να κρατώ ό,τι έχω υπογραμμίσει. Πράγμα το οποίο εξακολουθώ να κάνω και στα φυσικά βιβλία, αλλά εκεί πρέπει να γυρίσω στο βιβλίο και να αναζητήσω αυτά που έχω υπογραμμίσει.