Ο κορωνοϊός πολιτικοποιεί την οικονομία

37

Από τον Κέϋνς στον Φρίντμαν και από τον Φρίντμαν στην κυριαρχία των τραπεζών, φθάσαμε στην μεγάλη ανατροπή που επιφέρει η πανδημία του Covid-19 στην οικονομία.

Ο κορωνοϊός δεν εισάγει κάποια νέα οικονομική θεωρία. Αντιθέτως σβήνει και γράφει από την αρχή τις οικονομικές θεωρίες. Και δεν περιμένει να αποκτήσει οπαδούς. Βιάζεται και πιέζει ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο οικονομικό πλαίσιο που θα έχει ως βάση τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο κορωνοϊός κινείται ως προβοκάτορας και εκβιάζει πολιτικούς, οικονομολόγους και κυβερνήσεις. Χρησιμοποιεί ως όμηρους τους πολίτες και πιέζει τα κέντρα λήψης των αποφάσεων να προχωρήσουν σε βαθιές αλλαγές στη σχέση της πολιτικής με τις κεφαλαιαγορές.

Ο κορωνοϊός τιμωρεί το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης που είχε ως βάση την αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών, επαναφέροντας ιδέες και πρακτικές που είχαν βάλει στο περιθώριο το κοινωνικό κράτος της δεκαετίας 1970-80. Ο κρατικός δανεισμός επιστρέφει, οι κεφαλαιαγορές αντιδρούν, αλλά η παρέμβαση στη λειτουργία τους ξεκίνησε.

Η πολιτικοποίηση της οικονομίας είναι προ των πυλών. Μόνο που αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές έχουν μάθει από τα λάθη τους. Ήδη ο Πρόεδρος Μακρόν προχώρησε για τη χώρα του σ΄ένα γενναίο πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης. Το ίδιο και η Καγκελάριος Μέρκελ.

Είναι προφανές ότι ο φιλελευθερισμός ανακτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά του και τις αξίες του, ενώ η σοσιαλδημοκρατία αναγεννάται μέσα από ένα νέο οικονομικό όραμα. Ιστορική επανένωση.

Μαζί, φιλελευθερισμός και σοσιαλδημοκρατία, ετοιμάζονται να θωρακίσουν τη δημοκρατία προκειμένου να αναχαιτίσουν το κύμα του λαϊκισμού που είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσει μετά την πανδημία.

Ο Μακρόν στα βήματα του Ντε Γκωλ

Ο Ντε Γκωλ ανοικοδόμησε τη Γαλλία μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μ’ ένα σχέδιο που απέφερε στη χώρα του 30 χρόνια ευημερίας. Ο Εμμάνουελ Μακρόν ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο που στοχεύει νε φέρει ευημερία για τον γαλλικό λαό μετά τη λήξη του Παγκόσμιου Πολέμου της πανδημίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σχέδιο που ανακοίνωσε στις 3 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Μακρόν και έχει χρονικό ορίζοντα το 2030, ανατέθηκε να υλοποιήσει ο κεντρώος πολιτικός Φρανσουά Μπαϊρού. Περιλαμβάνει μια σειρά δημοσίων επενδύσεων και κινήτρων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας σε μια κρίσιμη φάση όπου η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 13,8% το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα υπάρξουν περικοπές φόρων για τις επιχειρήσεις, θα παγώσουν οι φόροι για τα νοικοκυριά, ενώ ο στόχος είναι η ανακατεύθυνση των δημοσίων επενδύσεων και η άυξηση τους. Δίνεται έμφαση στην πράσινη ενέργεια και στις νέες τεχνολογίες, αλλά και ισχυρά κίνητρα στην μαθητεία και στην εκπαίδευση των νέων.

Ο Πρόεδρος Μακρόν θέλει να προχωρήσει άμεσα στον μετασχηματισμό της οικονομίας με φιλελεύθερο κεντρώο πρόσημο, αφενός για να ενισχύσει τους δεσμούς του με τη μεσαία τάξη και αφετέρου για να συγκρατήσει τον λαϊκισμό της ακροδεξιάς που καραδοκεί προκειμένου να κερδίσει από την αβεβαιότητα της μετά- κορωνοϊού εποχής.

Ο Πρόεδρος Μακρόν, ως νέος Ντε Γκωλ, με το σχέδιο που ανακοίνωσε λέει στους γάλλους ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, θα έχουν διακύβευμα περισσότερο την ευημερία και λιγότερο την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα τους διαβεβαιώνει ότι ο μετασχηματισμός της οικονομίας και του κράτους θα συνεχισθεί.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr