Ασανσέρ θυμίζουν οι τιμές των ενοικίων που κινούνται στους ρυθμούς των μεταβαλλόμενων υγειονομικών δεδομένων αλλάζοντας άρδην το κλίμα στην ελληνικά κτηματαγορά.
Η πρωτόγνωρη κρίση έχει προκαλέσει ανακατατάξεις στο χρηματιστήριο των ενοικίων το τελευταίο επτάμηνο, ενώ το μέλλον των τιμών ενοικίασης, σε μεγάλο βαθμό, έχει προδιαγράψει το κυβερνητικό μέτρο στήριξης των πληγέντων μέσω της έκπτωσης 40%, καθότι αρκετοί μισθωτές, ιδιαιτέρως επιχειρηματίες και εμπορικά καταστήματα, έχουν ζητήσει αναπροσαρμογή του ενοικίου για διάστημα, τουλάχιστον, μέχρι τέλους του έτους.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών τη θεσμοθέτηση της φορολογικής επιστροφής του 30% για όλες τις οικειοθελείς μειώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων, ώστε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να προχωρήσουν από κοινού σε διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση ώστε να διασωθούν υφιστάμενες μισθώσεις και επιχειρήσεις.
Χλιαρή η κινητικότητα ανεύρεσης σπιτιών
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Αυγούστου σκιαγραφούν πώς θα κυλήσει το επόμενο δίμηνο, όπου παρατηρείται αμείωτο ενδιαφέρον για μίσθωση κατοικίας, ειδικά από οικογένειες και ζευγάρια, ενώ, μέχρι στιγμής, είναι χλιαρή η κινητικότητα στην εύρεση φοιτητικής κατοικίας. Οι τιμές για ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες, δηλαδή με δύο υπνοδωμάτια, έχουν τάσεις μείωσης της τάξεως του 8-12%, ιδιαιτέρως σε περιοχές όπου οι τιμές πέρυσι είχαν φτάσει στα ύψη. Σχετικά με τα διαμερίσματα έως 60 τ.μ., δηλαδή γκαρσονιέρες και δυάρια, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και η αγορά αναμένει μείωση των ζητούμενων τιμών μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, όπου τότε θα υπάρξει εικόνα για το ποιοι ιδιοκτήτες θα μεταβούν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όσοι επικοινωνούν με μεσιτικά γραφεία για εύρεση μικρών φοιτητικών διαμερισμάτων, κυρίως φοιτητικών, κάνουν μια πρώτη έρευνα αγοράς. Όπως σχολιάζουν από το E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, φέτος οι ενδιαφερόμενοι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν. Οι περισσότεροι γονείς θα προβούν σε μίσθωση της φοιτητικής στέγης μετά τις εγγραφές των φοιτητών στις σχολές και στις αρχές έναρξης των μαθημάτων, δηλαδή αρχές Οκτωβρίου, και να κερδίσουν 1-2 μήνες ενοίκια, ενώ, ταυτόχρονα, περιμένουν να φύγει το πρώτο μεγάλο κύμα αναζήτησης.
Αναφορικά με τα διαμερίσματα κατάλληλα για οικογένειες και νέα ζευγάρια, ακόμα και τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ακίνητο που το ζητούμενο μηνιαίο κόστος μίσθωσης δεν ξεπερνά τα 5-6 ευρώ/τ.μ. για διαμέρισμα άνω του 1ου ορόφου 20ετίας – 25ετίας ή ανακαινισμένο ή σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό που παρατηρείται τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με το E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, είναι ότι οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα κατοικίες πλήρως ανακαινισμένες – υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένες.
Θα πρέπει, ωστόσο, να είναι προετοιμασμένοι με αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην Αθήνα καταγράφεται από +6,25% έως και +39,28%. Σημαντικός παράγοντας για το μέλλον της ελληνικής κτηματαγοράς είναι η πορεία του νέου κύκλου της πανδημίας. Η φετινή φοιτητική χρονιά μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική αν η επιδημική κρίση χτυπήσει απειλητικά την Ελλάδα. Σύμφωνα με το E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, «μπορεί φέτος πολλοί φοιτητές να μην επιλέξουν σχολές που βρίσκονται εκτός της πόλης τους», ενώ ένα ενδεχόμενο lockdown μπορεί να οδηγήσει τη φοιτητική χρονιά σε τηλεκπαίδευση.
Παράλληλα, ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας – για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας – μπορεί η φοίτηση σε πανεπιστήμια να γίνεται αρχικά εξ αποστάσεως ή ανά ομάδες φοιτητών με φυσική παρουσία ανά χρονικά διαστήματα, δηλαδή «κυκλική παρακολούθηση». Αν ισχύσουν τα παραπάνω, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά για τη φοιτητική στέγη. Αυτό που κερδίζει συνεχώς έδαφος, σύμφωνα με τη μεσιτική αγορά, είναι η προερχόμενη από το εξωτερικό τάση, που εξυπηρετεί τις απαιτήσεις τόσο των γονέων όσο και των φοιτητών.
Η μόδα των student flats ή student studios
Οι λέξεις student flats ή student studios είναι γνώριμες στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα και κυρίως σε κεντρικά σημεία των πόλεων Πάτρα, Αθήνα (Κυψέλη) και σύντομα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν student flats – student studios, πρόκειται δηλαδή για μια ολοκληρωμένη λύση διαμονής του φοιτητή, διότι το μόνο που έχει να μεταφέρει είναι τα προσωπικά αντικείμενά του. Τα student flats διαθέτουν μοντέρνο design και είναι πλήρως ανακαινισμένα ή σε κτίρια σχεδόν νεόδμητα.
Στα θετικά είναι ότι έχουν πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη free σύνδεση internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής. Το σημαντικό όμως για τους γονείς, που τους καλύπτουν τα student flats – student studios είναι το laundry room, η πλήρης τεχνική υποστήριξη (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), ο υπεύθυνος διαμονής και διαχείρισης, το συνεργείο καθαρισμού και το 24ωρο σύστημα ασφαλείας, αλλά όλα αυτά με κόστος πολύ ανταγωνιστικό που μπορεί να συσχετιστεί με μια απλή μίσθωση διαμερίσματος.
Της Ελένης Στεργίου από Τα Νέα