Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του ΓΕΕΘΑ από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2024 στην εφημερίδα Παραπολιτικά. Σε αυτήν μιλά για τη θητεία του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το μέλλον του.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος εξηγεί ότι η δημόσια εγκωμιαστική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη την ημέρα αποχώρησής του από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για όσα έγιναν στη θητεία του τον συγκίνησε ιδιαίτερα ενώ δηλώνει ευγνωμοσύνη και τιμή για τα καλά του λόγια. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξηγεί ότι η θητεία του ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και θυμήθηκε τα γεγονότα στον Έβρο και την υβριδική επίθεση που δέχθηκε τότε η Ελλάδα αλλά και η ίδια η Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι Ένοπλες Δυνάμεις επενέβησαν αποφασιστικά, μαζικά, έξυπνα, με σχεδιασμό και πρόβλεψη, στο πλευρό της ΕΛ.ΑΣ. και το αποτέλεσμα το είδε όλη η Ελλάδα. Η απόπειρα απέτυχε. Η βούλησή μας υπερίσχυσε». Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η επιτυχία της Ελλάδας έστειλε τα κατάλληλα μηνύματα σε όποιον θα προσπαθήσει στο μέλλον να τα βάλει με την χώρα μας.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ θυμήθηκε και την καθοριστική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πανδημία του COVID-19 και ιδιαίτερα στο επιτυχημένο εμβολιαστικό σύστημα που έγινε παράδειγμα προς μίμηση από πολλές άλλες χώρες. Επιπλέον δήλωσε υπερήφανος για την καταλυτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επί ημερών του, με τη σχετική έγκριση και βοήθεια της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προσλήψεις 15.580 νέων στελεχών, το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, τη δημιουργία νέας διοίκησης ειδικού πολέμου, τις αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στις νέες δυνατότητες όπως στα νέα μέσα αντιμετώπισης UAV.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος φάνηκε απαισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέροντας ότι «οι παραμένουσες στο τραπέζι αιτιάσεις και απαιτήσεις, το casus belli, οι κατά καιρούς έντονες και ακραίες δηλώσεις και πράξεις καθιστούν, θεωρώ, ως εκ των ων ουκ άνευ την πίστη για την αταλάντευτη και διαρκή ενδυνάμωση της ένοπλης ισχύος της χώρας». Μάλιστα δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι στα 45 χρόνια της θητείας του έκανε και λάθη, απογοήτευσε και απογοητεύτηκε από αυτά αλλά προσπάθησε να μάθει και να μην τα επαναλάβει.

Παραμένει στη διάθεση της πατρίδας


Ιδιαίτερα περήφανος δήλωσε και για το Μνημείο των Αθανάτων στο στρατόπεδο του Παπάγου, ένα μνημείο μοναδικό στην Ελλάδα, καθώς αναγράφονται και τιμουνται σε αυτό οι 121.692 επισήμως πεσόντες στους αγώνες του Έθνους. Όσον αφορά το μέλλον του, ο ίδιος εξήγησε ότι μετά από 45 χρόνια θητείας αισθάνεται πλήρης και αν ξεκινούσε ξανά, θα επέλεγε το ίδιο. Τόνισε ότι η πολιτική δεν αποτελεί στόχο του, ωστόσο ανέφερε με νόημα ότι παραμένει στη διάθεσή της πατρίδας, για οπουδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η συνεισφορά στην πατρίδα δεν είναι απαραιτήτως συvυφασμένη με την πολιτική».