Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με τη φράση πως θα γίνουν μόλις περάσει η κρίση με τις πυρκαγιές. Το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται και κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσουν κάνει τον ανασχηματισμό να μοιάζει με κινούμενη άμμο.
Ισως δηλαδή να γίνει και πριν από τη ΔΕΘ ίσως όμως και να πάει μετά, ανάλογα με τις εξελίξεις. Υπάρχουν, ωστόσο, και αντίθετες εισηγήσεις. Κάποιοι λένε στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εκλογικό ανασχηματισμό στις αρχές του 2022, ένα χρονικό σημείο που θα συμπέσει με τις παραιτήσεις των γενικών γραμματέων που θέλουν να πολιτευθούν, καθώς στις 7 Ιανουαρίου 2022 είναι το απώτατο όριο του 18μήνου που πρέπει να απέχει n παραίτηση ενός γ.γ. από τις εκλογές.
Οι εισηγήσεις αυτές, πάντως, δεν φαίνεται να γίνονται δεκτές για δύο λόγους:
Πρώτον, ο Ιανουάριος είναι πολύ μακριά και το σχήμα χρειάζεται άμεσα ανανέωση ενόψει του χειμώνα και, δεύτερον, οι γενικοί που θα παραιτηθούν δεν είναι τόσο πολλοί ώστε να επηρεάζουν τον ανασχηματισμό εν συνόλω.
Εν τω μεταξύ, με μία βασική ομάδα εννέα υπουργών εργάζεται τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να κινηθούν τάχιστα όλα οι πολύπλευρες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές. Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος, Χρήστος Τριαντόπουλος, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σκρέκας, Στέλιος Πέτσας, Σπήλιος Λιβανός, και βεβαίως οι επί των Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Θόδωρος Σκυλακάκης, είτε διά ζώσης στο Μαξίμου είτε διά τηλεφώνου, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος της επόμενης ημέρας.
Από το Θεωρείο της Καθημερινής