Εικόνα πρώτη: ο Αλέξης Τσίπρας πολύ προσεκτικά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών δεν αναφέρεται στις διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά αμέσως μετά την επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επανέρχεται στο νέο του στρατήγημα: την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Εικόνα δεύτερη: κορυφαία στελέχη του κόμματος έξω απ’ την ίδια συνεδρίαση της ΚΕΑ, σε πηγαδάκια αναλύουν τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, τον παράγοντα Γιώργο Παπανδρέου, τους άλλους υποψηφίους.
Οι γνώμες δεν είναι ίδιες. Αυτά όλα το περασμένο Σάββατο. Και η πρόθεση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάκουσε και υπακούει στη γραμμή του επιτελείου του κόμματος. Σεβασμός στις διεργασίες του ΚΙΝΑΛ – αυτά πριν ακόμη τον αδόκητο χαμό της Φώφης Γεννηματά. Καθώς όμως ο πολιτικός χρόνος προχωρά και συχνά πυκνός, διαγράφονται οι απόψεις-εκτιμήσεις που έχουν αρχίσει να επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ για τον όμορο χώρο. Ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε με τρόπο στην ΚΕΑ να μην υπερεκτιμάται αλλά και να μην υποεκτιμάται το ΚΙΝΑΛ αυτή την περίοδο. Οι προεδρικοί, απέφυγαν επίσης να μιλήσουν γι’ αυτό και απλώς αναφέρονται στη δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης και σε συμφωνία με τη «γραμμή» Τσίπρα, ενώ δεν βλέπουν αρνητικά την εξέλιξη με τον Γιώργο Παπανδρέου θεωρώντας πως μια δική του αρχηγία θα ζωηρέψει το σενάριο προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα στο καθεστώς της απλής αναλογικής.
Εξάλλου οι ίδιοι πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπετονάρει μια κυρίαρχη θέση στο προοδευτικό τερέν και άρα δεν έχει κίνδυνο διεμβολισμού του από το ΚΙΝΑΛ. Εδώ, πλάι σε αυτή τη γνώμη, υπάρχει η πιο σύνθετη στελεχών του λεγόμενου προοδευτικού μεταρρυθμισμού ή της Γέφυρας όπως ο Νίκος Μπίστης που είπε πως πρέπει να τεθεί το δίλημμα στο ΚΙΝΑΛ με ποιον θα πάει και αν θα συμπράξει σε μια προοδευτική κυβέρνηση, ενώ επιμένουν στο άνοιγμα στο πολιτικό Κέντρο.
Μια διαφορετική πάλι θεώρηση σε σχέση με την υποψηφιότητα Παπανδρέου εκφράζουν άτυπα μια σειρά στελεχών του διατασικού ρεύματος της Ομπρέλας. Θεωρούν πως ο Παπανδρέου ρευστοποιεί και τους δύο πόλους (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), θα είναι αιτία μιας κάποιας διαρροής ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάτι βαθύτερο: στις όποιες μετά διεργασίες ακόμη και για σύμπραξη, θα έχει λόγο πια πέραν του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου – ο δεύτερος και με πολύ καλούς διαύλους στην Ευρώπη και τη Σοσιαλδημοκρατία, αφού παραμένει πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως υπενθυμίζουν.
Πιο τολμηρά ο Πάνος Σκουρλέτης (εσωτερικά «εγγράφεται» στην Ομπρέλα) πήρε θέση για τις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ εδώ και ημέρες και μάλιστα με δημόσια δήλωσή του. Δίπλα στην άποψη των προεδρικών και τη θέση της Γέφυρας, η θέση της Ομπρέλας είναι η τρίτη απόχρωση πάνω στα κιναλίτικα δρώμενα. «Ο κατάλογος των ερωτημάτων είναι μεγάλος και η συνολική απάντηση που θα επιχειρήσει να δώσει το ΚΙΝΑΛ και η νέα του ηγεσία μέσα από το συνέδριο θα κρίνει πολλά. Ή θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία αυτού του χώρου, πιο κοντά στις ιστορικές του παραδόσεις ή θα τον ωθήσει στο να ακολουθήσει την οδό της πλήρους δορυφοριοποίησής του σε σχέση με τη ΝΔ», είπε ο Σκουρλέτης, σε μια δήλωση που υπενθύμισε επίσης τη «μετάλλαξη» του ΠΑΣΟΚ με τα Μνημόνια και τη νεοφιλελεύθερη οδό. Εξάλλου η Ομπρέλα έχει συμφωνήσει στο στρατήγημα της προοδευτικής κυβέρνησης αν και με υποσημειώσεις και αστερίσκους για τους όρους και το είδος της προγραμματικής σύγκλισης που πρέπει να επιτευχθεί.
Πηγή: Τα Νέα