Καθαρές εξηγήσεις καλείται να δώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία για τις κάλπες.

 

Γράφει ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ

 

Η χρονιά μπήκε με το… αριστερό για τον νεόκοπο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο Καϊλή πλήγωσε και πληγώνει το κόμμα του, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις επαναλαμβανόμενες αμφίσημες δηλώσεις του για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τα περί «προοδευτικής κυβέρνησης». Ομως επειδή τα ψέματα τελείωσαν και η χρονιά είναι εκλογική, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί να δώσει καθαρές εξηγήσεις στους ψηφοφόρους του, αφενός για το εν εξελίξει φλερτ με τον Τσίπρα και αφετέρου αν η κρυφή επιδίωξη ίσως και σκοπός του είναι η χώρα να σέρνεται κάθε μήνα σε εκλογές μέχρι να τον «βολέψουν» τα εκλογικά αποτελέσματα. Δεν μπορεί να λέει ότι ο καημός του είναι να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση –πώς άραγε και ερήμην του λαού θα το καταφέρει αυτό;– και μετά να βγαίνει και να δηλώνει ότι «είναι ευφάνταστα τα σενάρια περί ενδεχόμενης συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν γίνεται να λέει ότι «μόλις το ΠΑΣΟΚ πάρει την τρίτη εντολή θα καλέσει σε διάλογο τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με το σοσιαλδημοκρατικό του πρόγραμμα, ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα δώσει απαντήσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού» και να μην αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν πολύ καλά τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια της Χ. Τρικούπη. Με λίγα λόγια, από τις δηλώσεις Ανδρουλάκη προκύπτει ξεκάθαρα πως ο ίδιος θέλει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βαρουφάκη (αν το ΜέΡΑ25 εισέλθει στη Βουλή) – ακόμη και ως κυβέρνηση ηττημένων. Εκτός αν πιστεύει ότι το… τιμημένο ΠΑΣΟΚ θα βγει πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, θα πρέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο κυρίαρχος λαός είναι αυτός που εκλέγει τις κυβερνήσεις του. Κι αν ο λαός επιλέξει και πάλι με την ψήφο του για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, τότε πάνε περίπατο τα όνειρα και τα κρυφά σχέδια του Ν. Ανδρουλάκη και του εν δυνάμει συνεταίρου του Αλ. Τσίπρα για «κυβέρνηση ηττημένων».

 

Απαιτούνται διευκρινήσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας με πολιτικούς συντάκτες την περασμένη Πέμπτη, είπε κάτι που αν δεν είναι μία από τις γνωστές παρόλες που λέει τελευταία και μάλλον χρήζει διευκρινίσεων.

Αφού πρώτα είπε με ύφος απολογητικό ότι είναι ευφάνταστα τα σενάρια για μετεκλογική συμπόρευση με το κόμμα του Τσίπρα, στη συνέχεια έκανε μια αμφιλεγόμενη αναφορά στο «γερμανικό» μοντέλο σχηματισμού κυβέρνησης, λέγοντας ότι πρόκειται για μια συνθήκη που διασφαλίζει αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες προς όφελος των πολιτών.

Θυμίζουμε ότι στις τελευταίες εκλογές στη Γερμανία χρειάστηκαν κοντά τρεις μήνες για να κάνει κυβέρνηση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), που ήταν πρώτο, με τους Πράσινους και με τους Φιλελεύθερους (FDP).

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε (δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα όταν έχουμε να κάνουμε με δηλώσεις Ανδρουλάκη) τι εννοεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  1. Πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να είναι. Οπότε πάμε παρακάτω.
  2. Η ΝΔ βγαίνει πρώτη. Σύμφωνα με την πρόταση (;) Ανδρουλάκη και με δεδομένο ότι μιλάμε για τα ελληνικά κόμματα και ουχί τα γερμανικά, θα πρέπει το κόμμα της κεντροδεξιάς που θα έχει κερδίσει τις εκλογές, να απευθύνει κάλεσμα για σχηματισμό κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ και σε ένα ακόμη κόμμα απ’ όσα, με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις, θα βρίσκονται στη Βουλή: δηλαδή το κόμμα του Βελόπουλου, το ΚΚΕ και το κόμμα του Βαρουφάκη. Αλλο σενάριο δεν υπάρχει μιας και ο Ανδρουλάκης δεν μιλάει για «μεγάλο συνασπισμό» των δύο πρώτων κομμάτων προς σχηματισμό κυβέρνησης.

Κοντολογίς, η πρόταση Ανδρουλάκη χωλαίνει και ως εκ τούτου ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορεί να εκληφθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα, ελέω απλή αναλογικής που έφερε ο Τσίπρας, είναι η πολιτική αβεβαιότητα και η ακυβερνησία.