Στο σημείο της μεγάλης καταστροφής στην Πλάκα μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό των έξι ανθρώπων που αγνοούνται μετά την ισχυρή έκρηξη και την κατάρρευση του κτιρίου στην οδό Λυσικράτους.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν στα συντρίμμια, με την επιχείρηση να αναμένεται να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στο σημείο βρίσκονται επίσης συνεργεία του Δήμου Αθηναίων και ειδικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των υλικών.

Τον Ευάγγελο Τουρνά συνάντησε στο σημείο ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος έκανε λόγο για έξι αγνοούμενους και περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες.

Αφωνία στα συντρίμμια για τον εντοπισμό επιζώντων

«Συνεχίζονται οι εργασίες, είναι εδώ όλα τα μηχανήματα, θα είναι ολονύχτια η προσπάθεια. Ήρθε και ο υπουργός. Είναι εδώ η Πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ, είναι όλα τα συνεργεία του δήμου εδώ», ανέφερε ο Χάρης Δούκας.

Όπως εξήγησε, οι εργασίες σταματούν ανά διαστήματα και επικρατεί απόλυτη σιγή, ώστε οι διασώστες να μπορέσουν να ακούσουν πιθανό ήχο από άνθρωπο που βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νεότερη πληροφορία για την τύχη των έξι αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου διέμενε ηλικιωμένο ζευγάρι, ενώ στον πρώτο όροφο, σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, βρίσκονταν τέσσερα άτομα.

Νωρίτερα, μέσα στα συντρίμμια εντοπίστηκε γυναικεία τσάντα με προσωπικά αντικείμενα, η οποία φέρεται να ανήκει σε μία από τις τουρίστριες που διέμεναν στον πρώτο όροφο.

Έρευνα για τα αίτια της ισχυρής έκρηξης

Παράλληλα με την επιχείρηση διάσωσης, εξετάζονται τα αίτια της έκρηξης. Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη ορισμένα πρώτα στοιχεία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή την ώρα η προτεραιότητα των Αρχών βρίσκεται στον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την έκρηξη «πρωτοφανή» και εξαιρετικά ισχυρή, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να συνδέεται με εκτεταμένη διαρροή, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει οριστικό συμπέρασμα.

Μεγάλη είναι και η έκταση των υλικών ζημιών. Τα δύο όμορα κτίρια βρίσκονται, σύμφωνα με τον Χάρη Δούκα, σε πολύ κακή κατάσταση και έχουν αρχίσει έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορούν να παραμείνουν όρθια ή θα χρειαστεί να κατεδαφιστούν.

Ζημιές έχουν υποστεί και άλλα κτίρια στην περιοχή, καθώς το ωστικό κύμα της έκρηξης επεκτάθηκε σε μεγάλο τμήμα της οδού και στα γύρω σημεία, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάζουν πλέον και τη στατική επάρκεια των ακινήτων που επηρεάστηκαν.