Η ενόχληση του Ταγίπ Ερντογάν τόσο από τα όσα ειπώθηκαν κατά την επίσκεψη του Όλαφ Σόλτς στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τη στάση που τηρεί η Γερμανία αναφορικά με την Τουρκία και τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή. Τώρα έλαβε «σάρκα και οστά» μέσα από τα παράπονα του Τούρκου προέδρου προς τον Γερμανό Καγκελάριο.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Όλαφ Σόλτς, κατά την διάρκεια της οποίας του εξέφρασε τη… δυσαρέσκειά του του σχετικά με τις τοποθετήσεις για τα ελληνοτουρκικά καλώντας τον μάλιστα να επιστρέψει στην… ουδετερότητα, δηλαδή στην σιωπή αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις.

Η απάντηση του Όλαφ Σόλτς δεν έγινε γνωστή. Το τουρκικό πρακτορείο  Anadolu, αναφέρει ακόμη, ως προς το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, πως ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στον στενό διάλογο που αναπτύχθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε κάθε τομέα.

Προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, πάντα σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, θέτοντας θέμα αναβίωσης του διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ και των διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η επικοινωνία έγινε την ώρα που η ΕΕ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη ανέφερε «η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ». κάνοντας λόγο για  «επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ, σε περίπτωση νέων προκλητικών ενεργειών κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου που έχουν στόχο να βλάψουν τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της».