«Θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Αλλάξτε τον δύο και τρεις φορές. Έτσι και αλλιώς δεν μπορείτε να δώσετε μπόνους στο δεύτερο κόμμα, γιατί είστε ήδη δεύτερο κόμμα» δήλωνε στις αρχές Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας. Χθες ο στενός του συνεργάτης Παύλος Πολάκης κάλεσε από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση ν αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να επαναφέρει το μπόνους των 50 εδρών.

 

του Τάσου Ευαγγελίου

 

Ο Παύλος Πολάκης στον πρόσφατο διαδικτυακό του καβγά με τους Μπίστη – Μαργαρίτη είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και αυτό τη στιγμή που ούτε καν τον Ιανουάριου του 2015 δεν το κατάφερε, πόσο δε μάλλον τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλα στο κύμα της αγανάκτησης και των μνημονίων κάλπαζε στην εξουσία.

Χρειάστηκε δε το δεκανίκι των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου για να σχηματίσει την κυβέρνηση που έφερε την πρώτη φορά το τρίτο μνημόνιο και τη δεύτερη μια καταστροφική πολιτική που διέλυσε τη μεσαία τάξη μέσω της φορολογικής, κυρίως, αφαίμαξης.

Τώρα παρά το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις, οι φωτογραφίες της στιγμής, δείχνουν πως οι πολίτες ενδιαφέρονται για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, σε όλη την Ευρώπη , ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανιστεί ως κυρίαρχος του παιχνιδιού και ως βέβαιος νικητής πατώντας στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και στη ρητορική που επιχειρεί να επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο περί κατάλυσης της δημοκρατίας και λειτουργίας ενός καθεστώτος που μόνο αυτός βλέπει. Και να καρπωθεί οφέλη απο την αδυναμία και του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ να ενταχθεί στο παιχνίδι των δυο πόλων έστω και με την αυτοθυματοποίησή του.

Το θέμα με τον εκλογικό νόμο δεν είναι σημερινό. Εξ αρχής υπήρξαν φωνές αναφορικά με τον νόμο που η ΝΔ έφερε ως κυβέρνηση και θα εφαρμοστεί στις δεύτερες, μετά την απλή αναλογική, εκλογές. Ο λόγος για το μπόνους των εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα καθώς και για το ποσοστό με βάση το οποίο δίνονται και το οποίο επιτρέπει το σχηματισμό κυβέρνησης ώστε η χώρα ν αποφύγει την ακυβερνησία. Κάτι που το προσεχές διάστημα θα είναι καταστροφικό αν ληφθούν υπόψη ότι ο προσεχής χειμώνας δεν θα είναι και ο μόνος δύσκολος ως προς την ενεργειακή κάλυψη και τις επιπτώσεις της.

Και ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μην αλλάξει τον νόμο εν τούτοις οι πολιτικές εξελίξεις είναι τέτοιες που οδηγούν και στελέχη της ΝΔ να θέτουν εκ νέου το θέμα στο τραπέζι, στελέχη όπως για παράδειγμα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη του επικεφαλής του τρίτου κόμματος αποτελεί ίσως την καλύτερη δυνατή επιβεβαίωση.

Αν κάποιος εκτιμήσει πως η στάση αυτή δεν θ αλλάξει ανεξαρτήτως του πρώτου κόμματος στις εκλογές που θα γίνουν προς τη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, δύσκολα βγαίνουν τα κουκιά του σχηματισμού κυβέρνησης. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία όλα δείχνουν ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι πρώτο κόμμα. Άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης με το περιεχόμενο της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής αυτόν το στόχο επιχείρησε να εξυπηρετήσει. Και πλέον ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό αν θέσει στην ατζέντα το θέμα της αλλαγής εκλογικού νόμου, δεδομένου ότι στόχος είναι η ανάδειξη κυβέρνησης και όχι η ακυβερνησία.

Η θετή που ο Πολάκης εξέφρασε από το βήμα της Βουλής και όχι από το διαδίκτυο αυτή τη φορά, έρχεται να προστεθεί στη σχετική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα που στο τέλος της ημέρας καλείται να δείξει αν αυτό που έχει πει και επανέλαβε ο στενός του συνεργάτης ισχύει και να συμπράξει στην εφαρμογή ενός εκλογικού νόμου που θα βγάζει κυβερνήσεις. Όπως ο ίδιος έχει στο παρελθόν πεις: Ιδού η Ρόδος…