Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος ολόκληρη η Αττική να μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο θυμίζοντας τον εφιάλτη που έζησαν οι κάτοικοι της ιταλικής πόλης της Νάπολι (Φωτό), το 2011, αφού η παρούσα περιφερειακή διοίκηση της κας Δούρου, δεν δείχνει να πολυενδιαφέρεται για το μείζον αυτό ζήτημα που άπτεται και της δημόσιας υγείας.
Για τον λόγο αυτό, απαντήσεις εδώ και τώρα για τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ της Φυλής, ζητά από τον ΕΔΣΝΑ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης με επιστολή που απέστειλε προς τον γενικό γραμματέα του ΕΔΣΝΑ Γ. Γρίβα και την οποία κοινοποίησε και προς την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου.
Στην επιστολή του αυτή ο κ. Πατούλης και ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ζητά ενημέρωση σχετικά με τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής του ενεργού κυττάρου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ειδικότερα στην επιστολή ο κ. Πατούλης ζητά σαφείς απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
Ποια είναι την υπολειπόμενη χωρητικότητα (σε κυβικά μέτρα) και την διάρκεια ζωής, του ενεργού κυττάρου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής
Αν έχει η Περιφέρεια Αττικής, αλλά και ο ΕΔΣΝΑ, προγραμματίσει μελλοντικές επεκτάσεις στο χώρο της Φυλής;
Ποιο είναι το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να μπορέσει η Διοίκηση της Περιφέρειας το 2020, όταν το νέο κύτταρο δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;
Αν ο ΕΔΣΝΑ γνωρίζει να υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο κι αν ναι, ποιο είναι αυτό;
Ο κ. Πατούλης επισημαίνει πως με δεδομένο ότι η κατασκευή νέου κυττάρου στον ΧΥΤΑ της Φυλής, με σκοπό την αύξηση του διαθέσιμου χώρου διάθεσης, ολοκληρώθηκε το 2018 και πλησιάζει ο χρόνος (αρχές Μαρτίου του 2020), που σύμφωνα με τις προβλέψεις των μελετών του έργου, λήγει «ο χρόνος ζωής» του, δημιουργούνται έντονες ανησυχίες για το κατά πόσον θα μπορεί η Αττική από την επόμενη χρονιά, να διαχειρίζεται το ζήτημα των απορριμμάτων που παράγονται στο Λεκανοπέδιο.
Παράλληλα υπογραμμίζει πως παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της κας Δούρου ότι δεν υφίσταται πρόβλημα όσον αφορά την ικανότητα του ΧΥΤΑ Φυλής να δέχεται τα απορρίμματα της Αττικής, κάνοντας λόγο για «κινδυνολογίες», δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει όχι η κατασκευή, αλλά ακόμη και η ωρίμανση των μελετών για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, προκειμένου να υλοποιηθεί ο ΠΕΣΔΑ που πρόσφατα ψηφίσθηκε.
Επιπρόσθετα σημειώνεται στην επιστολή πως δεν έχει αναληφθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των στερεών αστικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα άνω του 90% των απορριμμάτων που παράγονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής (περίπου 1,9 εκ. τόνοι) να κατευθύνονται για ταφή στη Φυλή.
Με βάση όλα τα παραπάνω και υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του ζητήματος ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής καλεί τον γενικό γραμματέα του ΕΔΣΝΑ να δώσει άμεσα, τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που του θέτει.