Για την κρίση στα Σκόπια και την πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων συζητούσαμε προσφάτως και αναλύσαμε τα δεδομένα που υπάρχουν στην περιοχή. Λέγαμε ότι οι πληγές του πολέμου πριν από 30 χρόνια κι ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας εξακολουθούν να πυορροούν. Μέσα στα νέα κράτη, υπάρχουν εγκλωβισμένες μεγάλες εθνότητες (σε πληθυσμό και κουλτούρα) κι αν ανάψει μια σπίθα οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.
Μπορεί ο Ζάεφ στα Σκόπια να έκανε πίσω στην παραίτησή του αλλά ο διχασμός στη χώρα του αποτελεί εν δυνάμει φυτίλι που σιγοκαίει. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσέγγιση κι ανάλυσή είναι πάλι αλλού γι αλλού. Υποστηρίζει περίπου ότι η κρίση στα Σκόπια προκλήθηκε από… το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια με την γειτονική χώρα! Τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκανε πουλόβερ!…
Προσέξτε: Πέραν του ότι η ελληνική κυβέρνηση δικαιώνεται από την μη ψήφιση των τριών μνημονίων αφού η αντιπολίτευση αρνείται τη συμφωνία των Πρεσπών κι επικεφαλής της αρνείται να αποκαλεί τη χώρα του με το όνομα Βόρεια Μακεδονία, πέραν από το ότι τα Σκόπια δεν έχουν τηρήσει βασικά σημεία της συμφωνίας, υπάρχει κι ένα μεγάλο θρίλερ με τον … χαμένο Αλβανό!
Όλο το θρίλερ των τελευταίων ημερών ξεκίνησε την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου, όταν η συνεδρίαση της Βουλής για την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Ζάεφ πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, διότι απουσίαζε ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι από το μικρό κόμμα «BESA», που έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Έτσι, τα κόμματα που είχαν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης έμειναν με 60 βουλευτές και επομένως χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή των 120 μελών. Επιπλέον, οι βουλευτές που συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Ζάεφ απουσίαζαν από την Ολομέλεια και επομένως δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία των 61 ψήφων. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, προερχόμενος από το αλβανικό κυβερνητικό κόμμα DUI!
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστήριξαν ότι η εξαφάνιση του Αλβανού βουλευτή είναι ύποπτη! Ο δε …χαμένος βουλευτής κάποια στιγμή εμφανίστηκε στο…. Fb, όπου ανέφερε ότι άλλαξε γνώμη κι ότι τώρα θέλει να υποστηρίξει τον Ζάεφ, επειδή Αμερικανοί κι Ευρωπαίοι του είπαν ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την είσοδό των Σκοπίων στην ΕΕ τον Δεκέμβριο! Κι ότι δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο μια πιθανή τέτοια συμφωνία!
Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων Κασάμι και Ζιαντίν Σέλα υποστήριζαν πως δεν έπρεπε να υποτιμηθεί το ενδεχόμενο απαγωγής του Ρετζέπι.
Όλα αυτά φυσικά και πολλά άλλα που άπτονται της πολιτικής των γκάγκστερ και της παραπολιτικής, απέχουν παρασάγγας από όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση δεν προκλήθηκε επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ψηφίσει τα μνημόνια της συμφωνίας αλλά επειδή μεσολάβησαν στα Σκόπια πολλά και διαφορετικά γεγονότα.
1, Έχασε ο Ζάεφ τις δημοτικές εκλογές.
2, Δεν εκπλήρωσε ο Ζάεφ τις υποσχέσεις για έναρξη των έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αν και είχε δώσει ισχυρές διαβεβαιώσεις προκειμένου να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
3, Το αδιέξοδο στις σχέσεις με τη Βουλγαρία που ασκεί βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, αν τα Σκόπια δεν αποδεχτούν ότι … η «μακεδονική γλώσσα» που αβρόχοις ποσί παραχώρησαν ο ΣΥΡΙΖΑ κι οι ΑΝΕΛ (δια της ανοχής τους), δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια βουλγαρική διάλεκτος κι ότι ο «ήρωας» κομιτατζής Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν βουλγαρικής καταγωγής.
4, Τα συνεχή «πάρε –δώσε» του Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα, που συν τοις άλλοις έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους κι οι συγκρούσεις τους είναι συνεχείς.
Όλα αυτά φυσικά –και πολλά άλλα- δεν αφορούν την Ελλάδα, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορούν την αδυναμία του Ζάεφ να κυβερνά χωρίς ίντριγκα, τη τάση στάση της Βουλγαρίας και τις ενδοαλβανικές διενέξεις.
Όλα τα άλλα εντάσσονται στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αναλύει τα δεδομένα (γνωστό κουσούρι αυτό) ή και την ηθελημένη του πολιτική στάση (κι αυτό μέγα κουσούρι) να διαστρεβλώνει τα πάντα και να τα προσαρμόζει στα δικά του μέτρα…