Η Κεντρική Ευρώπη βούλιαξε κάτω από το βάρος της καταιγίδας Boris που έπνιξε ολόκληρες περιοχές σε Πολωνία, Αυστρία, Ρουμανία, Σλοβακία ενώ ανησυχία επικρατεί και στη Γερμανία.

Καταστροφές από ξαφνικές πλημμύρες, υπερχειλίσεις χειμάρρων και κατολισθήσεις ενώ ανησυχία προκαλεί η άνοδος ρεκόρ της στάθμης του Δούναβη. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δείχνει τα δόντια της καθιστώντας κάθε προετοιμασία και πρόληψη ανεπαρκή.

Οι εικόνες δραματικές. Θυμίζουν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο Daniel χτυπούσε με μανία καταγράφοντας ρεκόρ απανωτά ως προς το συνολικό ύψος βροχής. Καταστροφές μεγάλες, χωριά χάθηκαν στο νερό που συσσωρεύτηκε, χείμαρροι υπερχείλισαν.

Οι καύσωνες έδωσαν τη θέση τους στις πλημμύρες. Η παρατεταμένη ζέστη που ακούμπησε και την Κεντρική Ευρώπη έγινε καταρρακτώδης βροχή με ύψη ρεκόρ σε ημερήσια ποσοστά βροχόπτωση. Ό,τι δηλαδή συνέβη και στη Θεσσαλία πριν από έναν χρόνο και κάτι ημέρες.

Γιατί τα λέμε αυτά; Για να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα και σε αυτήν την περίπτωση η αντιπολίτευση βρέθηκε να κάνει κριτική στο… επιτελικό κράτος. Να εξαπολύει μύδρους να επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό, να ζητεί παραιτήσεις υπουργών και να δηλώνει πως αν ήταν κυβέρνηση –και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ– δεν θα είχε συμβεί κάτι τέτοιο αφού θα είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα είχαν κατασκευαστεί τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο βρέθηκαν κλιμάκια των δύο κομμάτων για να κάνουν αυτοψίες. Κυρίως όμως για να επιτεθούν στην κυβέρνηση εκτιμώντας πως θα κέρδιζαν πόντους από αυτούς που έχασαν στις εθνικές εκλογές που είχαν προηγηθεί και θα τις πρόσθεταν στις ευρωεκλογές, αυτές που ακολούθησαν δηλαδή.

Κινήθηκαν με μικροπολιτική λογική, αποτύπωσαν επί το έργον την τακτική του πολιτικού καιροσκοπισμού με το σκεπτικό να αποδομήσουν στα μάτια των πολιτών την κυβέρνηση και να εκμεταλλευθούν μια εθνική καταστροφή για να γυρίσουν στη συνέχεια και να δηλώσουν πως η τακτική του οδήγησε στη μείωση των ποσοστών της κυβερνώσας παράταξης, αποφεύγοντας να κοιτάξουν όπως η καμήλα την καμπούρα της και τα ποσοστά που τελικά τους έδωσαν οι πολίτες.

Αυτοί ήταν και αυτοί συνεχίζουν να είναι την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ξεπεράσει.κρίσεις και εμπόδια με γνώμονα τη χώρα και τους πολίτες. Κινούμενος θεσμικά με σχέδιο, αναγνωρίζοντας λάθη ώστε να μπορεί να τα διορθώσει.

Ο Boris θύμισε… Daniel, αλλά επί της ουσίας έπνιξε την τοξικότητα και την αντιπολίτευση της πλάκας δείχνοντας πως κρατικοί μηχανισμοί που θεωρούνται έτοιμοι για ακραία φαινόμενα σηκώνουν τα χέρια μπροστά στη μανία της φύσης, μπροστά στην κλιματική κρίση που είναι εδώ.