«Τεμενάδες» στον Έλον Μασκ κάνει ο Κυριάκος Βελόπουλος, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως ο εν Ελλάδι πολιτικός «υιός» του, στέλνοντας επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, με αίτημα να προσκληθεί ο Αμερικανός επιχειρηματίας στο Κοινοβούλιο προκειμένου να απευθύνει ομιλία! Με άλλα λόγια, μετά τις πωλήσεις «χειρόγραφων επιστολών του Ιησού», ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης παρουσιάζει τον Μασκ ως πρότυπο δημοκρατικών αξιών, θεωρώντας ότι η ταύτιση μαζί του θα του αποφέρει πολιτικά οφέλη.
Αυτό που εντυπωσιάζει, όμως, δεν είναι μόνο η εμμονή με τη φιγούρα του Μασκ, αλλά η γενικότερη υποτέλεια προς τα πρότυπα της alt-right κουλτούρας. Η πρόσκληση παρουσιάζεται ως «εθνικά επωφελής», με τον Βελόπουλο να θεωρεί την παρέμβασή του απαραίτητη για να αναδειχθεί η Ελλάδα ως «κοιτίδα και θεματοφύλακας της Δημοκρατίας».
Η αντίφαση, βέβαια, είναι προφανής: η Ακροδεξιά, που συχνά υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία, επικαλείται τα ιδεώδη της Δημοκρατίας για να φιλοξενήσει στη Βουλή έναν επιχειρηματία που αντιμετωπίζει συχνά κριτική για τη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του.
Την ίδια στιγμή, η πρότασή του φέρει έντονα το στίγμα του λαϊκισμού, καθώς ο Μασκ χαρακτηρίζεται ως «ηγέτης της παγκόσμιας προσπάθειας για την ελευθερία του λόγου», ενώ ταυτόχρονα ο Βελόπουλος δήθεν επικαλείται τη σύνδεσή του με την Ελλάδα μέσω της «κλασικής παιδείας» του και των δηλώσεών του για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Ουσιαστικά, το αφήγημα που προωθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης –ότι η Ελλάδα μπορεί να «αναπληρώσει το χαμένο έδαφος» στους τομείς της τεχνολογίας και της δορυφορικής επικοινωνίας μέσω συνεργασίας με τον Μασκ–βασίζεται σε απλουστεύσεις και ελάχιστα ρεαλιστικές προσεγγίσεις. Η υποβόσκουσα επιθυμία είναι να δοθεί ένα διεθνές «χρίσμα» στην ακροδεξιά αφήγηση, χρησιμοποιώντας την αίγλη ενός επιχειρηματία που συχνά λειτουργεί ως
καρικατούρα των ίδιων των ιδανικών του.
Το πολιτικό πλαίσιο γίνεται ακόμα πιο παράδοξο αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι η Ελληνική Λύση επικαλείται την κοιτίδα της Δημοκρατίας, ενώ η ίδια συχνά υπονομεύει τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα μέσω ρητορικής διχασμού.
Η πρόσκληση προς τον Μασκ, τον οποίο οι επικριτές χαρακτηρίζουν ως «αρχι-τρολ» των social media, περισσότερο αναδεικνύει την πολιτική απόγνωση του Κυριάκου Βελόπουλου να αποκτήσει διεθνή προβολή, παρά να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα.